Jahnsson ja Suhonen matkustivat Lontooseen: Kiva lähteä!
21.7.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Lontooseen on kiva lähteä, Mira Suhonen ja Kai Jahnsson sanoivat hetki ennen olympiamatkansa alkua. Kuvat: Lassi Palo
Olympiakomitean Laura Lehtonen haastatteli pistooliampujia Mira Suhosta (vas.) ja Kai Jahnssonia sekä voimistelija Annika Urvikkoa lauantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Kaikki on ok, valmentaja Matthias Hahn sanoi.

Pistooliampujat Kai Jahnsson ja Mira Suhonen matkustivat lauantaina Lontooseen, jossa alkavat olympialaiset ensi perjantaina. He olivat ensimmäisten suomalaisurheilijoiden joukossa, sillä eilen kisapaikalle lensi kolme purjehtijaa.

Kai Jahnssonin ja Mira Suhosen kanssa Lontooseen matkustivat pistoolilajien päävalmentaja Matthias Hahn sekä kaksi voimistelu- ja kaksi pyöräilyjoukkueeseen kuuluvaa.

– On kiva lähteä! Pääsemme jo sunnuntaina treenaamaan, Jahnsson ja Suhonen hymyilivät hotelli Hilton Airportissa muutama tunti ennen Lontoon-lentoaan.

Kaksikko oli hyväntuulinen ja rento, eikä edes hikoilu Olympiakomitean (OK) tiedotustilaisuudessa tv-valojen loisteessa vienyt heidän iloisuuttaan.

– Aikainen olympiavalinta oli älyttömän hyvä juttu, kun tiesi, että kisalippu on olemassa jo joulukuussa. Sain lyötyä leirityksen ja kaiken muunkin lukkoon, ja pystyin rauhassa keskittymään olennaiseen, Jahnsson kertoi OK:n Laura Lehtosen haastattelussa.

Suhonen oli samaa mieltä Jahnssonin kanssa. Suhosen kevättä varjosti kuitenkin vuoden alussa tullut rannevamma. Se ei vienyt hänen taistelutahtoaan.

– Ennen rannevammaa minulla oli olkapää kipeänä seitsemän vuoden ajan, ja sen kanssa olin edellisissä olympialaisissa (Pekingissä 2008). Ranne voi nyt yllättävän hyvin, hän kertoi.

Suhosen viimeistely Lontoon olympialaisiin sujui samalla tavalla kuin edellisiinkin kisoihin. Hän on mennyt ”niin kuin hyvältä tuntuu ja jää hyvä maku”. Jahnsson sen sijaan on toiminut eri tavoin ja ottanut oppia Pekingistä teemalla mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä.

– Päivätyö on jäänyt hyvissä ajoin taakse. Olen saanut treenata ja hakea viimeistä silausta, hän kertoi maltilliseen tyyliinsä.

Entäpä sitten kisaolosuhteet Lontoon olympialaisissa? Ampumaurheilu käydään Woolwichin alueella, jonne on rakennettu väliaikaiset ampumaradat. Jahnsson ja Suhonen kilpailivat samassa paikassa huhtikuussa järjestetyssä maailmancupissa. Jahnsson sijoittui ilmapistoolissa upeasti neljänneksi uudella SE-tuloksella 687,9 (588+99,9).

– Siitä jäi tietysti mukava fiilis, ja Lontooseen on kiva palata. Jalat on kuitenkin pidettävä maassa, koska se oli silloin ja nyt lähdetään nollilta liikkeelle. Toivottavasti Lontoossa on nyt paremmat säät kuin huhtikuussa, jolloin kelit olivat surkeat.

Myös lämpimämpää säätä Lontooseen toivonut Suhonen sijoittui Pekingissä ilmapistoolissa hienosti seitsemänneksi. Mikä on tavoite nyt?

– Olen tyytyväinen, jos saan 40 hyvää kilpailulaukausta tauluun. Katsotaan sitten mihin se riittää, hän sanoi.

Valmentaja Matthias Hahnin mukaan suomalaiskaksikon asiat ovat ”ok”. Kotitehtävät on tehty, hän sanoi.

– Tunnemme toisemme nyt myös paremmin. Se on etu kuten myös se, että nämä ovat Miralle ja Kaitsulle toiset olympialaiset. Heillä on rutiinia, ja he tietävät miten asiat sujuvat ja mitä odottaa. Jos kaikki sujuu niin hyvin kuin he vain osaavat henkisesti ja fyysisesti, kaikki on mahdollista.

– Heillä on kapasiteettia, joka on nyt vain osattava käyttää. Kaikki yrittävät tehdä parhaansa juuri nyt, koska kaikki keskittyvät nyt niihin muutamiin kymmeniin minuutteihin, jotka järjestetään neljän vuoden välein, Hahn viittasi pistoolilajien peruskilpailuihin käytettäviin suoritusaikoihin.

Lontoon olympialaisten avajaiset ovat perjantaina 27. heinäkuuta. Jahnsson kilpailee miesten ilmapistoolissa lauantaina ja Suhonen naisten ilmapistoolissa sunnuntaina. Jahnssonin olympiaurakka jatkuu sunnuntaina 5. elokuuta, jolloin on vuorossa hänen toinen lajinsa eli 50m pistooli.

Kivääriampuja Marjo Yli-Kiikka matkustaa Lontooseen ensi maanantaina eli 23. heinäkuuta. Hänen kanssaan olympiamatkansa aloittavat myös Ampumaurheiluliiton valmennuksen johtaja Jari Karinkanta ja kiväärilajien päävalmentaja Juha Hirvi. Neljän vuoden takaisen trapin olympiavoittajan Satu Mäkelä-Nummelan matkustuspäivä on 30. heinäkuuta.

Kuka?
Kai Jahnsson
Synt.: 25.1.1965, Helsinki
Asuinpaikka: Helsinki
Seura: Poliisien Ampumaseura, Helsinki
Valmentaja: Paula Viitasaari
Kilpailulajit: pistoolilajit
Ammatti: ylimerivartija Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueessa
Aiemmat olympiakisat: 2008 21:s vapaapistooli, 29:s ilmapistooli
Maailmancupit 2012: Lontoo: 10m ilmapistooli 687,9 (588+99,9) SE/4:s, 50m pistooli 542/39:s; Milano: 10m ilmapistooli 571/54:s, 50m pistooli 542/49:s; München: 10m ilmapistooli 580/18:s, 50m pistooli karsinta 519

Mira Suhonen
Synt.: 9.7.1985, Kuortane
Asuinpaikka: Alavus
Seura: Kuortaneen Kunto
Valmentaja: Seppo Nevansuu
Kilpailulaji: ilmapistooliAmmatti: vaatetusalan artesaani
Aiemmat olympiakisat: 2008 7:s
Maailmancupit 2012: Lontoo: 369/71:s; Milano: 381/17:s; München: 379/29:s

Kai Jahnsson ja Mira Suhonen Lontoon olympialaisissa

La 28.7.
14.00 10m ilmapistooli/miehet (Kai Jahnsson)
17.25 Finaali: 10m ilmapistooli/miehet

Su 29.7.
11.00 10m ilmapistooli/naiset (Mira Suhonen)
13.45 Finaali: 10m ilmapistooli/naiset

Su 5.8.
11.00 50m pistooli/miehet (Jahnsson)
14.30 Finaali: 50m pistooli/miehet
(Ajat Suomen aikaa.)

Lisää tietoa löydät täältä.