Kai Jahnsson juhlistaa kahdeksatta sijaansa kupillisella cappuccinoa
28.7.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Hieno päivä ja hieno kilpailu, valmentaja Matthias Hahn sanoi onnitellessaan Kai Jahnssonia.
Kai Jahnsson teki tarkkaa työtä Lontoon olympialaisten ilmapistoolin peruskilpailussa ja selvitti tiensä finaaliin. Kuva: Lehtikuva/Timo Jaakonaho
Loistojuttu, kommentoi Kai Jahnsson olympialaisten kahdeksatta sijaansa.
Kai Jahnssonin valmentaja Paula Viitasaari seuraa olympialaisia miehensä Matin kanssa.

Kai Jahnsson sai kruunun pitkälle uralleen, kun hän ampui Lontoon olympialaisten miesten ilmapistoolin finaalissa. Hän sijoittui kisassa lopulta kahdeksanneksi. Juhlistan tätä kupillisella cappuccinoa, hän hymyili erittäin tyytyväisenä.

Helsinkiläinen Kai Jahnsson, 47, lähti ilmapistoolin kahdeksan parhaan olympiafinaaliin seitsemänneltä sijalta ammuttuaan peruskilpailussa tuloksen 583. Se oli myös finaaliraja. Peruskilpailun paras oli Etelä-Korean Jongoh Jin, joka tähtäsi pisteet 588. Toisena oli Kiinan Wei Pang (586) ja kolmantena Serbian Andrija Zlatic (585).

Jahnssonin sarjat olivat 97+99+97+95+96+99. Hän kääntyi Ampumaurheiluliiton pistoolilajien päävalmentajan Matthias Hahnin puoleen peruskilpailun neljännen sarjan puolivälissä.

– Siinä ajatus vähän katkesi, ja hain valmentajalta apua – loitsuja lukemassa. Se toimi, ja olen tyytyväinen, että sain pidettyä itseni kasassa. Olympiajoukkueen johtaja Kari Niemi-Nikkola sanoi kisakylässä, että loppuun asti pitää taistella. Nämä sanat tulivat kisan aikana mieleeni, ja sain nyt kruunun kaikelle sille työlle ja treenille, jonka olen tehnyt.

– Se oli jännittävää kuin mikä! Muutamia ysin putkia ”Kaitsulle” tuli, mutta niitä tulee aina. Hän teki ehkä pikkaisen liian tarkkaa työtä, teki ylipitkiä pitoja. ”Kaitsu” teki kaiken kaikkiaan erittäin hyvää työtä, sanoi Jahnsson henkilökohtainen valmentaja Paula Viitasaari, joka seuraa kilpailuja paikan päällä Lontoossa miehensä kanssa.

Jahnssonin finaalisarja oli 8,7+9,3+8,8+9,1+10,2+10,3+10,4+9,7+9,7+9,9 eli 96,1 pistettä. Hänen tuloksensa oli 679,1.

– Ajatus ei ollut alussa jostain syystä ihan siellä missä sen olisi pitänyt olla. Alun räpellyksen jälkeen rauhoituin. Muuten finaali oli todella mukava. Yleisön kannustus oli myös hienoa. Finaaliradan katossa oli kirkkaat valot, mutta onneksi tiesimme sen. Lippaa oli vain vedettävä entistä syvemmälle päähän.

– Olosuhteet olivat muutenkin loistavat. Täällä on ollut viikon aikana hikisiäkin päiviä, mutta nyt oli loistava ilma ampua. Ei ollut kuuma eikä kylmä. Kaikki on ollut täällä kerrassaan mahtavaa – kaikki tämä aika, jonka olen täällä viime viikon lauantaista lähtien viettänyt. Nappiin on mennyt, kun tuli vielä hyvä kisa ja finaalipaikka. Loistojuttu!

Ilmapistoolin olympiakullan voitti lopulta Jin tuloksella 688,2 (588+100,2). Jin, 32, oli Pekingissä hopealla, ja kahdeksan vuotta sitten Ateenassa hän oli kahdeksas. Toiseksi sijoittui jännittävien vaiheiden jälkeen Italian Luca Tesconi tuloksellaan 685,8 (584+101,8). Olympiapronssi meni Serbian Andrija Zlaticille, joka tähtäsi pisteet 685,2 (585+100,2).

Finaalissa ampui kuusi eurooppalaista, mitä Jahnsson piti ”hyvänä juttuna”.

– On hienoa, että eurooppalaiset pystyvät pistämään hanttiin koville aasialaisille.

Poliisien Ampumaseuraa edustava Jahnsson on nyt toista kertaa olympialaisissa. Neljä vuotta sitten Pekingissä hän sijoittui ilmapistoolissa 29:nneksi. Jahnsson ampui huhtikuussa Lontoon maailmancupissa tuloksen 687,9 (588+99,9), joka on uusi finaalin jälkeinen Suomen ennätys. Peruskilpailun tulos oli myös uusi SE.

Pekingin jälkeen Jahnsson asetti itselleen tavoitteen: ampua olympialaisten finaalissa eli kahdeksan parhaan joukossa. Kun tavoite nyt toteutui upealla tavalla, oli Jahnssonin olo kisan jälkeen melko tyhjä.

– Olen mennyt eteenpäin, ja tulostasoni on noussut. Ja mikä tärkeää, olen ampunut maailmancupeissa finaalipaikkojen arvoisesti. Ne ovat mittareita, jotka osoittavat suunnan olevan oikean, hän pohdiskeli.

Jahnssonilta kysyttiinkin kisan jälkeen mitä hän aikoo tehdä jatkossa.

– Kattellaan… Aika pitkään tässä on ampumaurheilun parissa mennyt. Joskus haluaisin pitää pari viikkoa kesälomaa. Se on ollut olympialaisten finaalipaikan lisäksi toinen haaveeni, hän naurahti.

Eikö nyt kuitenkin kannattaisi jatkaa, kun on näin hyvä ”flow” päällä?

– Aika näyttää, hän vastasi.

Jahnsson oli finaalin toiseksi vanhin urheilija. Portugalin Joao Costa täyttää 48 vuotta lokakuussa. Finaalissa oli siis kaksi 1960-luvulla syntynyttä. Kaksi on syntynyt 1970-luvulla, ja loput neljä ovat syntyneet 1980-luvulla.

– Nuoret ovat kovia poikia, Jahnsson kehui kilpakumppaneitaan.

Jahnsson kilpailee Lontoossa vielä ensi viikon sunnuntaina eli 5. elokuuta 50m pistoolissa.

– Täysillä lähden siihenkin kisaan. Pidän nyt päivän taukoa, nollaan tilanteen ja alan keskittyä vapaapistooliin, joka on taas oma maailmansa. Loppuviikon vedän täysillä, ja laitan peliin kaiken sen tietotaidon, joka minulla on. Kaikki peliin!

Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava Marjo Yli-Kiikka sijoittui naisten ilmakiväärissä aiemmin lauantaina 16:nneksi. Kuortaneen Kuntoa edustavalla Mira Suhosella oli lauantaina virallinen harjoitus ennen huomista naisten ilmapistoolikilpailua. Neljäs suomalainen ampumaurheilija Lontoon olympialaisissa on hallitseva trapin olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela, joka matkustaa Lontooseen ensi maanantaina. Orimattilan Seudun Urheiluampujien urheilija kilpailee lauantaina 4. elokuuta.

XXX Olympialaiset, ampumaurheilu
27.7.-6.8. Lontoo, Iso-Britannia

Tuloksia

Miesten ilmapistooli 60 ls + 10 ls finaali: 1) Jongoh Jin Etelä-Korea 688,2 (588+100,2), 2) Luca Tesconi Italia 685,8 (584+101,8), 3) Andrija Zlatic Serbia 685,2 (585+100,2), 4) Wei Pang Kiina 683,7 (586+97,7), 5) Oleh Omeltshuk Ukraina 683,6 (583+100,6), 6) Pablo Carrera Espanja 683,3 (585+98,3), 7) Joao Costa Portugali 682,3 (583+99,3), 8) Kai Jahnsson Suomi 679,1 (583+96,1)

Lontoon olympialaisten ampumaurheilun sunnuntain ohjelma ja suomalaiset
(Ajat Suomen aikaa.)

Su 29.7.
11.00 10m ilmapistooli/naiset (Mira Suhonen); Skeet/naiset
13.45
Finaali: 10m ilmapistooli/naiset
16.00 Finaali: skeet/naiset

Lisää tietoa olympialaisista löydät täältä.