Mira Suhonen ilmapistoolikisan 32:s: ”Harmittaa todella paljon!”
29.7.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Matthias Hahn ja Mira Suhonen poistuivat kilpailupaikalta pettyneinä.
Mira Suhonen sijoittui Lontoon olympialaisten ilmapistoolissa 32:nneksi tuloksellaan 377.

Mira Suhonen pettyi ilmapistoolikilpailuunsa Lontoon olympialaisissa. Suoraan sanottuna harmittaa todella paljon, hän sanoi tähdättyään tuloksen 377, joka oikeutti 32. sijaan.

Kuortaneen Kuntoa edustava Mira Suhonen sijoittui neljä vuotta sitten järjestetyissä Pekingin olympialaisissa seitsemänneksi. Lontoossa hän oli 32:s tuloksellaan 377. Se ei kokenutta, nyt toisen kerran olympialaisissa mukana ollutta ampujaa miellyttänyt lainkaan. Otsikon sanamuoto ”harmittaa todella paljon” on siistitty versio siitä mitä hän oikeasti sanoi. V-tuttaa suoraan sanottuna, kuuluu oikeampi versio.

Suhosen sarjat olivat 95+99+94+89. Hän oli siis hyvin kilpailussa mukana ennen viimeistä sarjaansa, jossa hänelle tuli kiire.

– Olin kymmenen minuuttia normaalia aikataulua jäljessä. Koelaukaukset ja eka sarja kestivät tolkuttoman kauan. Hyvänä päivänä ei tartte hirveästi nostella, mutta tällaisena päivänä piti nostella, hän harmitteli.

Oliko tänään sitten tavallista enemmän jännitystä mukana, Suhoselta kysyttiin.

– Kai se sitä sitten oli, hän vastasi.

– Toisessa sarjassa ammunta oli mukavaa ja helppoa, mutta sitten katsoin kelloa ja laitoin toimintaan vauhtia. Paniikki iski, ja rento suoritus hävisi, Suhonen kertasi kilpailuaan.

Hänen viimeisen sarjansa neljäs laukaus oli seiska. Viimeisiin laukauksiinsa hän tähtäsi pisteet 10+8+9+8+9+9.

– Seiskaan se kaatui, sitten ei tullut enää mitään. Kun jotain haluaa todella saavuttaa, se tuo kisaan sykkeen. Itselleen sitä paineita tuo, kun tietää, että on porukkaa, joka odottaa jotain. Mutta totta kai itsekin odotin saavuttavani hyviä suorituksia. Tarkoitukseni on jatkaa ampumaurheilua, mutta katsotaan rauhassa missä suhteessa.

Suhonen oli ensimmäinen urheilija, joka hankki Suomelle kiintiöpaikan Lontoon olympialaisiin. Tämän hän teki sijoittumalla viidenneksi ilmapistoolin MM-kilpailuissa Münchenissä vuoden 2010 elokuussa. Viime vuonna Suhonen sijoittui parhaimmillaan maailmancupissa toiseksi. Tämä tapahtui maaliskuussa Australian Sydneyssä. Viime syyskuussa järjestetyssä maailmancupin finaalissa hän oli yhdeksäs.

Kokeneen ampumaurheilijan olympiavuotta on kuitenkin varjostanut rannevamma, jonka hän sai Saksassa pidetyllä leirillä ennen helmikuussa Vierumäellä järjestettyjä ilma-aseiden EM-kilpailuja. Asiasta ei paljon ”huudeltu”, ja rannevammastaan hän kertoikin heinäkuun alussa ilmestyneessä Urheiluampuja-lehdessä.

Rannevamma on Suhosta harmittanut ja ottanut päähän, mutta kuten hän on useaan otteeseen todennut, asialle ei ole voinut mitään. Viime torstaina Lontoon olympialaisten kisakylässä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Suhonen sanoi ranteensa rasitusvammaan viitaten, että hänellä ”oli luottavainen ja hyvä olo vielä ennen tätä päivää”.

– Nyt tuli pari askelta taaksepäin, mutta onneksi perjantai on lepopäivä. – – En ole kuitenkaan huolestunut.

Miten kipeä ranne sitten vaikutti itse sunnuntaiseen kilpailuun?

– Ranne oli ihan hyvä, eikä sen piikkiin voi laittaa mitään, Suhonen sanoi.

Tammikuussa järjestetyissä SM-kilpailuissa Suhonen ampui peruskilpailussa 384, ja toukokuussa Milanon maailmancupissa hänen tuloksensa oli 381. Lontoon olympialaisissa ilmapistoolin finaaliraja oli 385, johon Suhonen olisi yltänyt, jos viimeinen sarja olisi mennyt normaalisti.

– Ei se mahdoton olisi ollut, hän arvioi.

Ampumaurheiluliiton pistoolilajien päävalmentaja Matthias Hahn oli pahoillaan Suhosen puolesta.

– Kilpailu ei ollut missään vaiheessa helppo. Arvostan suuresti sitä, miten paljon hän taisteli ja sai lopulta aikaan tänään. Isoin asia tänään oli aikataulu. Kun suoritusaikaa oli jäljellä kymmenen minuuttia, tilanne ei mennyt hänellä yhtään helpommaksi, Hahn mietti kisan jälkeen samaan aikaan, kun Suhonen tapasi kilpailua paikan päällä seuranneet vanhempansa ja kumminsa.

– Mira oli pitkään 5-8 parhaan joukossa, mikä osoittaa sen, että kapasiteettia hänellä on. Hän on ilman muuta parhaiden ampujien joukossa, Hahn painotti.

Naisten ilmapistoolin olympiakullan voitti nyt toisen kerran peräkkäin Kiinan Wenjun Guo. Kisan ennakkosuosikki oli maailman rankingykkönen, Ukrainan Olena Kostevitsh, joka voitti uusinnassa hopeamitalista ranskalaisen Celine Gobervillen 10,6-9,7.

Kilpailun tulostaso ei yllättänyt Suhosta.

– Taso on noussut ja tulee tulevien neljän vuoden aikana vielä nousemaan, hän kommentoi.

Suhonen heittää pian aseensa nurkkaan parin kuukauden ajaksi ja aloittaa peruskuntokauden. Ensi kauden suunnitelmistaan hän ei osannut sanoa vielä mitään. Ne selviävät, kun hän keskustelee valmentajansa kanssa. Suhonen matkustaa Lontoosta takaisin kotiin tiistaina. Ennen kotimatkaansa hän suunnitteli tutustuvansa lontoolaisiin kangaskauppoihin – vaatetusalan artesaani kun ammatiltaan on. Jos matkalaukussa ei ole riittävästi tilaa ostoksille, lähetän ne rahtina perässä, hän nauroi.

Lontoon ampumaurheilussa ei ole suomalaisia mukana ennen ensi lauantaina. Maanantaina mitalit jaetaan miesten ilmakiväärissä, ja miehet aloittavat skeet-kilpailunsa.

XXX Olympialaiset, ampumaurheilu
27.7.-6.8. Lontoo, Iso-Britannia

Tuloksia

Naisten ilmapistooli 40 ls + 10 ls finaali: 1) Wenjun Guo Kiina 488,1 (388+100,1), 2) Celine Goberville Ranska 486,6 (387+99,6/uusinta 10,6), 3) Olena Kostevitsh Ukraina 486,6 (387+99,6/9,7), 4) Ljubov Jashkevitsh Venäjä 486,0 (385+101,0), 5) Viktoria Chaika Valko-Venäjä 485,2 (385+100,2), 6) Yuling Su Kiina 484,6 (386+98,6), 7) Zorana Arunovic Serbia 483,5 (385+98,5), 8) Lenka Maruskova Tshekki 482,6 (385+97,6), … 32) Mira Suhonen Suomi 377.

Ampumaurheilun maanantain ohjelma

Ma 30.7.
11.00 10m ilmakivääri/miehet; Skeet 1/2 kilpailupäivä/miehet
14.15 Finaali: ilmakivääri/miehet