Satu Mäkelä-Nummela ja Kimberly Rhode tapasivat toisensa Lontoossa
31.7.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Olympiavoittajat Kimberly Rhode ja Satu Mäkelä-Nummela tiistaina Lontoon olympialaisissa.

Trapin hallitseva olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela harjoitteli tiistaina ensimmäisen kerran Lontoon ampumaradalla. Hän ampui yhden sarjan. Se oli aika hyvä, rauhallista ammuntaa, hän kommentoi. Mäkelä-Nummela tapasi myös amerikkalaisen Kimberly Rhoden, joka teki sunnuntaina Lontoossa olympiahistoriaa.

Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustava Satu Mäkelä-Nummela matkusti Lontoon olympiakaupunkiin maanantaina. Lähtöinfossaan Helsingissä hän toivoi ”rentoa ja letkeää” kisafiilistä.

Miten ensimmäinen harjoitus sitten sujui Lontoon olympiaradalla?

– Se oli rauhallista ammuntaa, ja pysyin kuosissani. Ei mitään hosottamista, Mäkelä-Nummela sanoi.

Hän ampuu keskiviikkona kaksi sarjaa. Naisten trap on ohjelmassa ensi lauantaina eli 4. elokuuta.

– Oli kiva tulla taas kisoihin, olympiavoittaja hymyili.

Lontoon ampumaradalla oli myös Yhdysvaltain Kimberly Rhode, joka teki jo sunnuntaina Lontoon olympialaisissa urheiluhistoriaa, mutta lisää voi olla tulossa: hän haluaa olla ensimmäinen nainen, joka on voittanut kolmen haulikkolajin olympiakultamitalia.

– Katsotaan miten se menee. Kun ammuin vaadittavan tulosrajan maaliskuussa, olin harjoitellut trapia sitä ennen vain kahdeksan päivän ajan. Teen aina parhaani, ja olen valmis kilpailuun. Toivottavasti saan kaiken toimimaan hyvin, hän sanoi.

Rhodesta, 33, tuli sunnuntaina maansa ensimmäinen urheilija, joka on voittanut henkilökohtaisia mitaleita viisissä perättäisissä olympialaisissa. Kalifornialainen on aiemmin voittanut kolme olympiamitalia kaksoistrapissa – kultamitalin Atlantassa 1996 ja Ateenassa 2004 sekä pronssia Sydneyssä 2000. Kun naisten kaksoistrap poistettiin Ateenan jälkeen olympiaohjelmasta, Rhodesta tuli täysipäiväinen skeet-ampuja. Hän saavutti olympiahopeaa Pekingissä neljä vuotta sitten ja MM-kultaa Münchenissä vuonna 2010.

Rhode on siis voittanut jo olympiaohjelmasta poistetun naisten kaksoistrapin kultamitalin, sunnuntaina hän voitti skeetissä kultaa ja ensi lauantaina hän osallistuu trapiin. Rhode saavutti vaadittavan tulosrajan trapiin Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) kauden ensimmäisessä maailmancupissa Yhdysvaltain Tucsonissa maaliskuussa.

Rhode rikkoi Arizonassa 65 kiekkoa ja kertoi jo tuolloin kilpailevansa Lontoossa myös trapissa, koska se kilpaillaan vasta skeetin jälkeen. Rhode ei ole aiemmin kilpaillut trapissa olympiatasolla. Mäkelä-Nummela puolustaa kilpailussa neljän vuoden takaista Pekingin olympiavoittoaan.

Millaista on kilpailla trapissa esimerkiksi Mäkelä-Nummelaa vastaan?

– Keskityn vain itseeni ja teen parhaani. Kolme mitalia on jaossa – kultainen, hopeinen ja pronssinen. Olen tyytyväinen, jos saan niistä minkä tahansa. Urheilijat ovat kaikki hienoja, taso on kova, ja trap on minulle aika uusi laji. Jo se on hienoa, että saan olla mukana olla olympialaisissa ja edustaa maatani, Rhode sanoi.

Mikä sitten on ”salaisuutesi”?

– Paljon harjoittelua, harjoittelua ja harjoittelua! Tärkeää on myös se, että tämä kaikki on minulle hieno ”matka”. Nautin ihmisistä ja ulkona olemisesta, Los Angelesin lähellä Del Montessa asuva huippu-urheilija kertoi.

Viime lauantaina miesten ilmapistoolin finaalissa ampuneella ja upeasti kahdeksanneksi sijoittuneella Kai Jahnssonilla oli tiistaina myös harjoituspäivä. Hän kilpailee ensi sunnuntaina eli 5. elokuuta 50m pistoolissa. Ilmapistoolikisan jälkeen Jahnsson sanoi lähtevänsä täysillä siihenkin kisaan. Hän piti päivän taukoa, nollasi tilanteen ja alkoi keskittyä vapaapistooliin, joka on hänen mukaansa ”taas oma maailmansa”. Loppuviikon vedän täysillä, ja laitan peliin kaiken sen tietotaidon, joka minulla on, hän sanoi lauantaina.