Lontoo 2012: Nuori Kim naisten urheilupistoolin ykkönen
1.8.2012 klo 12:00

Etelä-Korean Jangmi Kim voitti keskiviikkona Lontoossa naisten urheilupistoolin olympiakultamitalin pisteen erolla Kiinan Ying Cheniin, joka Pekingin olympiakullan jatkoksi sai nyt siis hopeaa. Kisojen toisen pronssinsa nappasi Ukrainan Olena Kostevitsh.

Etelä-Korean 19-vuotias Jangmi Kim ampui huhtikuussa Lontoon maailmancupissa uuden maailmanennätyksen 796,9. Hän oli tarkkana myös keskiviikkona olympialaisissa, kun hän tarkkuus- ja pikaosien eli 30+30 laukauksen jälkeen lähti uudella olympiaennätyksellään 591 (293+298) ykkösenä kahdeksan parhaan finaaliin.

Thaimaan Tanyaporn Prucksakorn oli toisena viisi pistettä heikommalla tuloksellaan (291+295).

Neljän vuoden takainen Pekingin olympiavoittaja, Kiinan Ying Chen oli kolmantena (585). Ying, 34, ei kilpaillut lainkaan vuosina 2009 ja 2010, koska hän sai lapsen ja halusi viettää aikaa perheensä kanssa. Hän palasi ampumaradalle viime vuonna upealla tavalla: hän voitti Fort Benningin maailmancupin, sijoittui kolmanneksi maailmancupin finaalissa ja sivusi maailmanennätystä.

Tuloksen 583 ampuneet Bulgarian Maria Grozdeva, Serbian Zorana Arunovic ja Pohjois-Korean Yong Suk Jo uusivat kahdesta finaalipaikasta. Sinne pääsivät lopulta Jo (shoot offin pisteet 50) ja Arunovic (49), ja Sydneyssä ja Ateenassa kultaa voittaneen Grozdevan (48) tavoittelema kolmas olympiavoitto jäi haaveeksi.

Nuoren Kimin hermot pitivät myös finaalissa. Ennen viimeisiä viittä laukausta hän oli toisena, kun Cheng oli siirtynyt 0,8 pisteen johtoon. Kun Kim ampui viimeiseen sarjaan 51,8 ja Cheng 50,0 pistettä, eteläkorealaisen voitto varmistui ja Kim purskahti ilonkyyneliin. Kimin tulos oli 792,4 ja Chenin 791,4.

Ukrainan Olena Kostevitsh nappasi kisojen toisen pronssimitalinsa. Hän sijoittui kolmanneksi niin ilmapistoolissa kuin urheilupistoolissakin. Kolmantena finaaliin lähtenyt Thaimaan Prucksakorn putosi lopulta kahdeksanneksi. Pohjois-Korean kisojen viides mitali jäi tulematta, kun Jo sijoittui urheilupistoolissa seitsemänneksi.

Mongolian Gundegmaa Otryad oli Pekingissä hopealla, mutta nyt hän oli vasta 27:s ammuttuaan tuloksen 577. Neljä vuotta sitten olympiapronssia voittanut Saksan Munkhbayar Dorjsuren sijoittui nyt kahdenneksitoista tuloksellaan 582. Hän jäi siten vain pisteen finaalirajasta. Saman kohtalon koki tshekkiläinen maailman rankingykkönen Lenka Maruskova. Rankingkakkonen, Ranskan Celine Goberville tähtäsi pisteet 579, jotka oikeuttivat 21. sijaan.

Lontoon ampumaurheilussa ei ole suomalaisia mukana ennen ensi lauantaita, jolloin kilpailevat Satu Mäkelä-Nummela trapissa ja Marjo Yli-Kiikka 50m pienoiskiväärin 3×20 ls kilpailussa. Torstaina jaetaan mitalit miesten kaksoistrapissa ja miehet aloittavat kaksi päivää kestävän olympiapistoolikisansa.

XXX Olympialaiset, ampumaurheilu
27.7.-6.8. Lontoo, Iso-Britannia

Tuloksia ke 1.8.

Naisten 25m urheilupistooli 60 ls + 20 ls finaali: 1) Jangmi Kim 792,4 (591/uusi OE+201,4), 2) Ying Chen Kiina 791,4 (585+206,4), 3) Olena Kostevitsh Ukraina 788,6 (585+203,6), 4) Zorana Arunovic Serbia 787,3 (583+204,3), 5) Kira Mozgalova Venäjä 786,9 (585+201,9), 6) Zsofia Csonka Unkari 784,0 (584+200,0), 7) Yong Suk Jo Pohjois-Korea 782,3 (583+199,3), 8) Tanyaporn Prucksakorn 778,4 (586+192,4).