Lontoo 2012: Campriani voitti pienoiskiväärin asentokilpailun kultaa, trapin voitto Kroatiaan
6.8.2012 klo 12:00

Lontoon olympialaisten ampumaurheilu päättyi maanantaina. Jaossa olivat kahden lajin mitalit: miesten trapin ja 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kilpailun. Viimeiset kultamitalit voittivat Italian Niccolo Campriani ja Kroatian Giovanni Cernogoraz.

Maailman rankingykkönen, Italian Niccolo Campriani piti pintansa 50m pienoiskiväärin 3x40ls peruskilpailussa, jossa hän ampui uuden olympiaennätyksen 1180. Sama tahti jatkui kilpailun loppuun asti: voittotuloksensa 1278,5 on myös uusi OE. Campriani ampui makuulta 396, pystystä 390 ja polvelta 394 pistettä.

Yhdysvaltain Länsi-Virginiassa asuva ”Nicco” on vuodesta 2009 lähtien kilpaillut yhteensä kolmessatoista maailmancupissa, maailmancupin finaalissa ja MM-kilpailussa päästen yksitoista kertaa finaaliin. 24-vuotias italialainen on noussut kahdeksan kertaa palkintokorokkeelle. Hän oli ensimmäinen urheilija, joka varmisti paikkansa Lontoon olympialaisiin.

Camprianin hyvä ystävä on yksi hänen kovimmista kilpakumppaneistaan: kokenut Yhdysvaltain Matthew Emmons, 31, joka osallistui kolmannen kerran olympialaisiin. Muistot neljän vuoden takaa Pekingistä eivät ole kovin hyvät, sillä hän oli vain yhden laukauksen päässä olympiavoitosta, mutta ampui viimeisellään 4,4 pistettä ja putosi neljänneksi. Vuonna 2004 Ateenassa hän oli voittamassa kisojen toista kultamitaliaan, mutta ampui viimeisellään viereiseen tauluun.

Lontoossa Emmons oli peruskilpailun toiseksi paras tuloksellaan 1172. Läheltä piti, ettei vanha sananlasku ”kolmas kerta toden sanoo” pitänyt hänen kohdallaan paikkaansa. Emmons oli nimittäin hyvässä hopeamitalivauhdissa tähdäten seitsemännellä laukauksellaan 10,7 pistettä. Sitä seurasivat 10,6 ja 10,5 – ja viimeisellään 7,6! Se pudotti Emmonsin kolmanneksi.

– Kilpailu ei ole ohi ennen kuin se on ohi, Emmons mietti kisan jälkeen.

– On aina hienoa päästä olympialaisissa palkintokorokkeelle. Kun olin ampunut viimeisen laukaukseni, huomasin voittaneeni pronssia ja ajattelin, että cool!

Hopean voitti korealainen Jonghyun Kim 1,2 pisteen erolla amerikkalaiseen. Kim ampui finaalissa tarkimmin (101,5 pistettä). Finaaliin lähti kolmannelta sijalta Ranskan Cyril Graff (1171), joka sijoittui lopulta neljänneksi häviten Emmonsille 0,3 pistettä.

Finaaliraja oli 1168. Sen ampui neljä urheilijaa. Shoot offissa oli jaossa yksi paikka, jonka nappasi kokenut unkarilainen Peter Sidi. Hän nousi kuudenneksi finaalin toiseksi parhaalla tuloksella (101,0).

Ennen Lontoota maailman rankingkakkonen oli Serbian Nemanja Mirosavljev. Hän tähtäsi Lontoossa pisteet 1162, jotka oikeuttivat 23. sijaan. Neljä vuotta sitten Pekingissä pronssille sijoittunut Slovenian Rajmond Debevec oli nyt 27:s tuloksellaan 1161.

Kiinan Qinan Zhu voitti Lontoossa ilmakiväärin, asentokilpailussa hän oli viides. Kilpailuun osallistui 41 ampumaurheilijaa.

Trap

Miesten trap oli Lontoon ampumaurheilun viimeinen laji. Voittajaksi nousi jännittävien vaiheiden jälkeen Giovanni Cernogoraz Kroatiasta. Kultamitaliuusinnassa hän voitti Italian Massimo Fabbrizin 6-5. He ampuivat kisassa uuden olympiaennätyksen 146.

Cernogoraz, 29, voitti kymmenen vuotta sitten Lahden MM-kilpailuissa poikien sarjassa pronssia. Hän otti toistaiseksi ainoan maailmancupin voittonsa viime vuonna Pekingissä. Toukokuussa hän nappasi Larnakan EM-kilpailuissa kultaa.

Cernogoraz lähti finaaliin kuudennelta sijalta (122), mutta ampui parhaan finaalituloksen 24.

Myös pronssimitalista uusittiin. Siinä ottivat mittaa toisistaan Australian Michael Diamond ja Kuwaitin Fehaid Al-Deehani. Australialainen oli timanttia peruskilpailussa, jossa hän rikkoi kaikki 125 kiekkoa sivuten siten ME:tä. Diamond, olympiavoittaja Sydneyssä 2000 ja Atlantassa 1996, jäi kuitenkin ilman mitalia, sillä kuwaitilainen voitti uusinnan 4-3 ja otti pronssin.

Italian Giovanni Pellielo sijoittui hopealle neljä vuotta sitten Pekingissä ja vuonna 2004 Ateenassa. Sydneyn kisoissa vuonna 2000 hän oli kolmas. Nyt hän jäi 11:nneksi tuloksellaan 119.

Venäjän Aleksi Alipov oli rankattu maailman ykköseksi ennen Lontoon olympialaisia. Hän voitti kultaa Ateenassa, mutta nyt: tulos 120 ja sijoitus 13:s. Tshekin David Kostelecky voitti kultaa Pekingissä, mutta oli nyt 14:s rikottuaan 120 kiekkoa.

Trapissa oli mukana 34 ampujaa.

XXX Olympialaiset, ampumaurheilu
27.7.-6.8. Lontoo, Iso-Britannia

Tuloksia ma 6.8.

Miesten 50m pienoiskivääri 3×40 ls + 10 ls finaali: 1) Niccolo Campriani Italia 1278,5/OE (1180+98,5), 2) Jonghyun Kim Etelä-Korea 1272,5 (1171+101,5), 3) Matthew Emmons Yhdysvallat 1271,3 (1172+99,3), 4) Cyril Graff Ranska 1271,0 (1171+100,0), 5) Qinan Zhu Kiina 1270,2 (1170+100,2), 6) Peter Sidi Unkari 1269,0 (1168+101,0), 7) Ole Kristian Bryhn Norja 1267,8 (1169+98,8), 8) Juri Shcherbatshev Valko-Venäjä 1267,3 (1171+96,3).

Miesten trap 125 kiekkoa + 25 kiekon finaali: 1) Giovanni Cernogoraz Kroatia 146/OE (122+24/uusinta 6), 2) Massimo Fabbrizi Italia 146/OE (123+23/5), 3) Fehaid Al-Deehani Kuwait 145 (124+21/uusinta 4) Michael Diamond Australia 145 (125/sivuaa ME:tä+20/3), 5) Jesus Serrano Espanja 144 (123+21), 6) Anton Glasnovic Kroatia 143 (122+21).

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä ja täältä.