Ensikertalaiset ihastuivat Orimattilaan
24.8.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Yhdysvaltain joukkueeseen kuuluu kolme tyttöä ja kolme poikaa. Kuvat: Lassi Palo
Charlie Carrol, Michael Flores Jr ja Michael Flores Orimattilassa perjantaina.
Rebekah Lowen harjoittelemassa.

Amerikkalaiset osallistuvat ensimmäistä kertaa Orimattilassa järjestettävään nuorten kansainväliseen haulikkocupiin. Haluamme, että nuoret saavat kansainvälistä kokemusta ja kovia kilpailuja, sanoo Yhdysvaltain joukkueen johtaja Michael Flores.

Orimattilan Salolan ampumaradalla alkoi torstaina kansainvälisen nuorten haulikkocupin kolmas osakilpailu. Lajit ovat kaksoistrap, trap ja skeet. Cupin aikaisemmat osakilpailut on ammuttu Saksan Suhlissa ja Italian Porpettossa. Kotimaisten kilpailijoiden lisäksi osanottajia on saapunut Orimattilaan Yhdysvalloista, Saksasta, Iso-Britanniasta, Kyprokselta, Turkista, Venäjältä, Belgiasta, Ranskasta, Virosta, Italiasta ja Intiasta.

Kyseessä on Vierumäellä helmikuussa järjestettyjen ilma-aseiden EM-kilpailujen jälkeen osallistujamaiden määrässä mitattuna suurin kansainvälinen ampumakilpailu Suomessa tänä vuonna.

Amerikkalaiset osallistuvat Orimattilan kilpailuun nyt ensimmäisen kerran. Muita ensikertalaisia ovat Kypros, Iso-Britannia ja Turkki. Yhdysvaltain joukkueeseen kuuluu kolme poikaa ja kolme tyttöä, jotka kaikki kilpailevat trapissa.

– Haluamme, että he saavat kansainvälistä kokemusta ja kovia kansainvälisiä kilpailuja. He kaikki kilpailevat nyt ensimmäisen kerran Suomessa, kertoi joukkueen johtaja Michael Flores.

– Ampumaurheilussa menestymisessä auttaa henkinen vahvuus, ja sitä saa kilpailemalla ulkomailla, hän jatkoi.

Orimattilan cupiin osallistuu yhteensä 105 nuorta ampujaa. Se on nyt neljättä kertaa järjestettävän kilpailun ennätys. Trapissa on 52 osanottajaa, joista tyttöjä on kolmetoista. Skeetin 43 osanottajasta tyttöjä on kymmenen. Cupin avauspäivänä torstaina järjestettyyn kaksoistrapiin osallistui kymmenen poikaa.

Yhdysvaltain ampumaurheilijat ovat kotoisin Kalifornian, Missourin, Teksasin ja Arkansasin osavaltioista. Osa heistä on ensimmäistä kertaa ulkomailla. He ovat 17–19-vuotiaita. Flores pitää erittäin tärkeänä sitä, että nuoret saavat kansainvälistä kokemusta ja vaikutteita eri puolilta maailmaa sekä oppivat tuntemaan uusia ihmisiä. Vähintään yhtä tärkeää on, että amerikkalaiset nuoret pääsevät edustamaan maataan.

Kalifornian Sacramentosta kotoisin Floresilla ei ole omaa ampumaurheilutaustaa. Hän on tullut toimintaan mukaan sitä perinteistä tietä: kun oma poika Michael Jr aloitti ammunnan kuusi vuotta sitten, isä seurasi mukana.

– Tämä on kiehtova maailma. Olen jo aika syvällä tässä lajissa, isä hymyili.

Flores silmäili Orimattilan rataa tyytyväisen näköisenä.

– Olosuhteet ovat todella hyvät. Olisipa meidänkin radoillamme yhtä vihreää! Kaikki on sujunut todella hienosti, ja pidän Vierumäen urheiluopistossa, jossa asumme. Se on hieno.

Floresin pojan Michael Juniorin ampumaharrastus sai alkunsa eräässä hyväntekeväisyystapahtumassa. Hän viehättyi lajin vaikeudesta niin, että kaikki muut lajit saivat jäädä, kuten amerikkalainen jalkapallo.

– Ampumaurheilussa trap kiinnosti ja kiinnostaa eniten. Suhtaudun tähän lajiin erittäin vakavasti. Haluan ensin päästä maajoukkueeseen, sitten maailmancupeihin ja Pan American -kisoihin sekä olympialaisiin. Rio de Janeirossa neljän vuoden kuluttua järjestettävät olympialaiset ovat minulle iso maali, elokuun viimeisenä päivänä 18 vuotta täyttävä Flores nuorempi sanoi.

Kuinka monta laukausta ammut vuoden aikana?

– Paljon, Flores naurahti, mutta ei osannut sanoa sen tarkempaa määrää.

Tunnin ajomatkan päässä hänen kotoaan on kolme rataa, joilla hän käy ampumassa ympäri vuoden. Hän pääsi sikäläisittäin ylioppilaaksi viime keväänä, ja nyt hän on alkanut suorittaa alempaa korkeakoulututkintoa kotiseudullaan. Hän kuitenkin haluaa päästä opiskelemaan Tucsoniin University of Arizonaan, joka on iso yliopisto ja jossa on erinomaiset harjoitusolosuhteet. Tucsonin radalla järjestettiin maaliskuussa ISSF:n maailmancup.

– Yliopistolla ei ole vielä omaa ampumaurheilujoukkuetta, mutta sellainen on tulossa. Nyt siellä on eräänlainen yliopiston ja seuran joukkue. Haluan siirron Arizonaan ehkä jo vuoden kuluttua.

Perjantai on Orimattilassa harjoituspäivä. Trap ja skeet ammutaan siten, että tyttöjen kilpailu (75 kiekkoa finaaleineen) sekä cup-finaali ammutaan lauantaina 25. elokuuta. Pojat jatkavat sunnuntaina 26. elokuuta vielä 50 kiekkoa, jonka jälkeen he ampuvat finaalin ja cup-finaalin.

Lisää tietoa kilpailusta löydät täältä.