Tapio Säynevirta on kuollut
6.9.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Tapio Säynevirta 1.3.1965-5.9.2012

Suomen Ampumaurheiluliiton kiväärilajien lajivalmentaja ja entinen huippuampuja Tapio Säynevirta on kuollut. Hän menehtyi äkillisesti kotonaan keskiviikkona 5. syyskuuta.

Tapio Säynevirta oli kuollessaan 47-vuotias. Hän oli syntynyt 1. maaliskuuta 1965 Leppävirralla.

”Säykki” edusti Suomea Soulin olympialaisissa vuonna 1988 sijoittuen ilmakiväärissä 25:nneksi. Hän voitti MM-kilpailuissa yhden kultamitalin, kolme hopeaa ja kaksi pronssia 300 metrin kiväärilajeissa.

Säynevirta saavutti Moskovassa 1990 joukkuepronssia 300m vakiokiväärin 3×20 laukauksen asentokilpailussa. Neljä vuotta myöhemmin Tolmezzossa Säynevirta voitti joukkuemaailmanmestaruuden 300m kiväärin makuun kilpailussa sekä joukkuehopeaa 300m kiväärin 3×40 laukauksen kilpailussa ja 300m vakiokiväärin 3×20 laukauksen kilpailussa. Vuonna 1998 Zaragozassa hän saavutti vielä henkilökohtaista hopeaa 300m kiväärin makuun kisassa ja joukkuepronssia 300m vakiokiväärin asentokilpailussa.

Vuonna 1985 Säynevirta voitti poikien ilmakiväärin Euroopan mestaruuden.

Säynevirta on yksi niistä viidestä suomalaisesta, jotka ovat ampuneet täydet 600 pistettä 300m kiväärin makuun kilpailussa.

Säynevirta edusti Joensuun Ampujia, jonka johtokuntaan hän myös kuului. Hän oli Rajavartiolaitoksen palveluksessa Pohjois-Karjalan rajavartiostossa Onttolassa. Hän vastaanotti vuoden 2009 tammikuussa sotilasvalmentajatittelin.

Säynevirta toimi Pekingin olympiamitalistin Henri Häkkisen henkilökohtaisena valmentajana, ja hän oli myös Lontoon paralympialaisiin juuri osallistuneiden Minna Leinosen ja Veikko Palsamäen valmentaja. Suru-uutinen järkytti Säynevirran ystävän ja valmentajakollegan Pirjo Peltolan, joka on Lontoon paralympialaisissa.

– Kun suru-uutinen tulee vieraalle maalle, tuntuu se vieläkin raskaammalta. Menin illalla kisakylän kappeliin Veikon kanssa, ja sytytimme kynttilän ”Säykin” muistoa kunnioittaen, Peltola kertoi.

– Ulkomailla tässä itsekin olen, ja kun kuulin ”Säykin” poismenosta, en sitä ymmärtänyt. Valitettavasti se on totta. Hän katsoi aina eteenpäin ja teki suunnitelmia sekä nautti hetkestä. Valmennustiimistämme on nyt iso osa poissa, ja ”Säykin” saappaita ei kukaan pysty täyttämään, sanoi Säynevirran hyvä ystävä, kilpakumppani ja valmentajakollega Juha Hirvi.