Sotilaiden pistoolijoukkue hienosti neljänneksi
4.12.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Puolustusvoimien pistoolijoukkue sijoittui neljänneksi tiistaina jatkuneissa 47. sotilaiden maailmanmestaruuskilpailuissa Kiinan Guangzhoussa. Joukkueessa ampuivat Kai Jahnsson, Ville Nousiainen, Marko Räsänen ja Petri Ylinen. Mitalit jäivät vain neljän pisteen päähän.

Suomen pistoolijoukkue lähti tiistain pikaosioon hieman altavastaajana. Tämä ei kuitenkaan huolestuttanut suomalaisampujia. Isopistoolikilpailu koostuu tarkkuusosiosta ja pikaosiosta ja vasta yhteistulos ratkaisee. Tällä hetkellä Suomen joukkueen vahvuus on juuri nopeampitahtinen pikaosio.

Suomen joukkueen ampujista Ville Nousiainen kykeni hyvään suoritukseen aina viimeisille pikaosion sarjoille saakka. Alavireiset viimeiset sarjat tiputtivat miehen jatkosta henkilökohtaiseen kilpailuun. Tulos 569 jäi hieman painamaan mieltä. Toinen suomalainen ensimmäisen erän ampuja Petri Ylinen ampui omalla vallitsevalla tasollaan (575), mutta harmitteli hämäriä valaistusolosuhteita. Tuloksellaan Ylinen selviytyi huomiseen henkilökohtaiseen kilpailuun. 

Myöhemmissä erissä Marko Räsänen ampui tänään kokonaisuutena oikein hyvin (578), mutta lady Fortuna ei todellakaan antanut suomussalmelaiselle armoa. Turhan usein osumat jäivät juuri ja juuri osuma-arvojen viivan väärälle puolelle. Parempionninen päivä niin Räsänen olisi ylittänyt 580 pisteen rajan. Räsänen selvitti itsensä helposti jatkoon.

Suomen ankkurina kisaan lähti Lontoon olympialaisissakin hyvin ampunut Kai Jahnsson. Jahnsson oli isopistooliammuntaansa tyytyväinen ammuttuaan tänään kauden parhaan tuloksensa (579) isopistoolilla. Jahnsson on keskittynyt pari viime vuotta pienempikaliiperisten aseiden hallintaan, mutta kovana kilpailukonkarina hän osoitti muille, että raskaammatkin ampumalajit sujuvat tosipaikan tullen. Päivä ei kuitenkaan ollut Jahnssonin mielestä vielä riittävän hyvä. Pikaosiolla tapahtui yhden sarjan kestänyt heikko hetki, joka jäi hieman harmittamaan. Huomiseen henkilökohtaiseen kilpailuun jäi siis selvästi parannettavaa, kaksinkertainen olympiakävijämme tuumaili ryhmäkeskusteluissa kisan jälkeen.

Valmentaja Jorma Jäntin mielestä joukkue ampui kokonaisuutena omalla tasollaan. ”Päivä oli erinomainen pistoolijoukkueelle ja antaa odottaa hyviä tulevia päivä”, Jäntti totesi tuloksien ratkettua. ”Tässä seurassa sijoitus oli hyvä, mutta on vain oltava parempi jos mielii pärjätä”, ensimmäistä vuotta valmentajana ollut Jäntti jatkoi. Suomen joukkueen sijoituksen arvoa korostaa se, että viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana joukkue on vain kerran aiemmin yltänyt neljänneksi (Thun/Bern 2005).

Joukkuekilpailun tulokset:

1. Kiina 1749
2. Ranska 1743
3. Turkki 1735
4. Suomi 1732

Päivän parhaita henkilökohtaisia tuloksia:

Ysuf Dikec, Turkki 589
Boris Artaud, Ranska 588
Olekander Petriv 586
Liu Yadong, Kiina 585
Julio Almeida, Brasilia 584
Kai Jahnsson, Suomi 579
Marko Räsänen, Suomi 578
Petri Ylinen, Suomi 575
Ville Nousiainen, Suomi 569.

Henkilökohtaista kilpailua voi seurata internetissä keskiviikkona 02.00 alkaen osoitteessa: http://results.sius.com

Tiistaina ammuttiin myös naisten pienoiskiväärin henkilökohtainen kilpailu. Suomen ainut edustaja oli Katarina Långström. Edellisenä päivänä Annika Sihvonen ja Riikka Parviainen olivat karsiutuneet jatkosta. Parviainen tosin niukasti häviten viimeisen paikan napakympein 24 – 17.

Katarina Långström uusi hienosti eilispäivän karsintatuloksen 571 (194-183-194). Långströmin makuu- ja pystyasennot olivat hieman ailahtelevia, mutta polviasennossa hän pystyi kokoamaan itsensä ja ampui hyvän polviasentotuloksen, kuten päivän kärkiampujat konsanaan. Kilpailu ammuttiin hyvässä säässä.

Suomi on mukana sotilaiden maailmanmestaruuskilpailuissa ensimmäistä kertaa kokonaisella naisjoukkueella. Aiemmin Suomea on naisten sarjoissa edustanut vain Helena Juppala.

 

3-asentokilpailun tulokset

1. Hui Gao, Kiina 586
2. Xiangyan Wan, Kiina 583
3. Sylvia Pogacka, Puola 581
24. Katarina Långström, Suomi 571.

 

Sotilaiden 47.maailmanmestaruuskilpailuihin osallistuu 35 maata ja 390 urheilijaa ja valmentajaa. Tänä vuonna ei poikkeuksellisesti järjestetä 300 metrin lajeja.