Kahdeksalle ampumaurheilijalle urheilija-apurahaa
15.2.2013 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummelalle myönnettiin 20 000 euron urheilija-apuraha. Kuva: Lassi Palo

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on myöntänyt 76 kesälajien urheilijalle verottoman urheilija-apurahan. Ampumaurheilijoista suuren apurahan sai Satu Mäkelä-Nummela. Pieni apuraha myönnettiin seitsemälle ampujalle.

Urheilijoille jaettiin yhteensä 960 000 euroa. Heistä 53 edustaa olympialajeja, viisi ei-olympialajeja ja kahdeksantoista paralympiaurheilua.

Lisäksi Suomen Olympiakomitealle myönnettiin 75 500 euroa jaettavaksi valmentajien apurahoina. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista.

Apurahan tarkoituksena on taata urheilijalle taloudellinen turva ammattimaista harjoittelua varten. Urheilijoille myönnettävää apurahaa on nostettu viime vuodesta. Aiemmin suuri apuraha oli 15 000 euroa ja pieni apuraha 7 500 euroa. Nyt suuri apuraha on 20 000 euroa ja pieni 10 000 euroa.

Apurahojen myöntämiskriteereitä on tiukennettu. Suuren apurahan saajilta on edellytetty lajissaan menestymistä viime vuoden olympialaisissa ja paralympialaisissa tai oman lajinsa maailmanmestaruuskilpailuissa, todetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa. Ison apurahan saaneet edustavat yhdeksää lajia, heidän joukossaan siis viime kesänä Lontoon olympialaisissa seitsemänneksi sijoittunut trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela.

Pienen apurahan saajilta odotetaan nousua lajinsa terävimmälle huipulle. Apurahaurheilijalle halutaan näin taata aiempaa paremmat valmentautumisedellytykset. Apurahoihin varattua määrärahaa ei ole korotettu. Määräraha on edelleen 1 700 000 euroa vuodessa.

– Apuraha-arvioinnissa otetaan huomioon lajin kansainvälinen arvostus ja vaativuus sekä kilpailuihin osallistuvien maiden määrä. Harkinnassa kiinnitetään huomiota myös urheilijan valmentautumisen kokonaisuuteen sekä uran pituuteen. Painopiste on nuorten lahjakkaiden urheilijoiden tukemisessa, OKM:n tiedotteessa sanotaan.

Esitykset apurahojen saajista tekee Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö. Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien.

Ampumaurheilu

Suuri apuraha (20 000 euroa):
Satu Mäkelä-Nummela, trap (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)

Pieni apuraha (10 000 euroa):
Henri Häkkinen, kivääri (Joensuun Ampujat)
Kai Jahnsson, pistooli (Poliisien Ampumaseura)
Juho Kurki, kivääri (Kankaanpään Ampujat)
Minna Leinonen, kivääri (Keski-Suomen Ampujat)
Heikki Meriluoto, skeet (Oulun Seudun Haulikkoampujat)
Mira Suhonen, pistooli (Kuortaneen Kunto)
Marjo Yli-Kiikka, kivääri (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura)

Lisää tietoa urheilija-apurahoista löydät täältä.