Suomella neljän mitalin päivä ilma-aseiden EM-kilpailuissa
1.3.2013 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Juho Kurki ja ilmakiväärin EM-pronssimitali. Kuvat: Lassi Palo
Miesten liikkuvan maalin sekajuoksujen EM-kultajoukkue: Sami Heikkilä (vas.), Tomi-Pekka Heikkilä ja Krister Holmberg.
Heikki Lähdekorpi ja poikien normaalijuoksujen EM-hopea.
Poikien normaalijuoksujen hopeamitali: Heikki Lähdekorpi (vas., Jani Suoranta ja Mika Kinisjärvi.
Tomi-Pekka Heikkilä, suomalaisista paras miesten sekajuoksuissa ja EM-joukkuekultaa.
Juho Kurjen ja Juha Hirven EM-pronssimitalituuletus.
"Onnea, Juho", Juha Hirvi onnitteli heti finaalin päätyttyä.

Suomalaiset saavuttivat riemastuttavat neljä mitalia Tanskan Odensessa jatkuvissa ilma-aseiden EM-kilpailuissa. Juho Kurki oli kolmas miesten ilmakiväärissä ja liikkuvan maalin sekajuoksuissa miehet voittivat joukkuekultaa. Poikien liikkuvan maalin normaalijuoksuissa tuli kaksi hopeaa: Heikki Lähdekorpi henkilökohtaisessa kilpailussa ja Suomi joukkuekilpailussa.

Perjantai oli vilkkain suomalaispäivä Tanskan Odensessa kolmatta päivää jatkuneissa ilma-aseiden EM-kilpailuissa. Neljässä lajissa oli mukana yhteensä yksitoista suomalaista ampumaurheilijaa. Kisojen päätöspäivänä lauantaina kilpailee neljä suomalaista.

Miesten ilmakivääri

Kankaanpään Ampumaurheilijoita edustava Juho Kurki oli upeasti miesten ilmakiväärikisan kolmanneksi paras. Se oli Suomen ensimmäinen miesten ilmakiväärin EM-mitali sitten vuoden 2007, jolloin Henri Häkkinen sai hopeaa.

Kurki oli kahdeksan parhaan ampujan finaalin nuorin osanottaja.

– Voin sanoa, että hyvältä tuntuu, hän hymyili heti finaalin päätyttyä.

– Finaalissa oli oikeastaan hauska ampua. Kovia nimiä jäi taakse, Kurki viittasi muun muassa italialaiseen Niccolo Camprianiin ja Unkarin Peter Sidiin.

Pari viikkoa sitten järjestettyjen SM-joukkuekilpailujen jälkeen Kurki sanoi olevansa kovassa kunnossa.

– Kyllä, tiesin tilanteen. Tästä on nyt hyvä jatkaa eteenpäin, hän myhäili ennen kuin hänet kutsuttiin dopingtestiin.

Eikä hymy laantunut palkintojenjaon jälkeen, kun pronssimitali oli hänen kaulassaan. Päinvastoin.

– Hienolta tuntuu nyt! Minua jännitti palkintopallilla varmasti saman verran kuin finaalissakin, hän naurahti.

Peruskilpailussa Kurki tähtäsi 624,0 pistettä. Hänen sarjansa olivat 103,7+104,1+103,2+104,1+105,2+103,7.

– Juho ampui tasaisen hyviä sarjoja. Kyllä hän sieltä pikkuhiljaa tulee yhdeksi maailman kestomenestyjäksi, Ampumaurheiluliiton kiväärilajien päävalmentaja Juha Hirvi sanoi joulukuussa 21 vuotta täyttäneestä Kurjesta.

– Juho kulkee omaa tietään kohti maailman huippua. Nyt hän on noussut taas yhden portaan ylöspäin. Hienolta tämä mitali tuntuu, Hirvi hymyili.

Euroopan mestaruuden voitti Israelin Sergey Richter, ja toiseksi sijoittui Valko-Venäjän Vitali Bubnovitsh. Italia voitti joukkuekilpailun.

Ilmakiväärin toinen suomalaisampuja oli Henri Häkkinen, joka sijoittui 19:nneksi. Hänen tuloksensa oli 621,5 (105,9+103,2+102,3+104,1+101,4+104,6). Joensuun Ampujia edustava Häkkinen sanoi, että hänen ”touhunsa oli vähän laidasta laitaan”.

– Jossain välissä ampuma-asennon ottamisen kanssa oli probleemaa, ja muutama laukaus lipsahti kauas. Niiden kurominen oli sitten mahdotonta, Häkkinen sanoi.

– Kokonaisuutena kilpailuni oli välttävä. Ajatukset olivat erilaisia, kun ensimmäisen kerran ammuttiin kymmenyksillä, Häkkinen sanoi.

Naisten ilmapistooli

Naisten ilmapistoolissa Suomella oli kolme ampujaa mukana. He olivat Reetta Hynninen (Poliisien Ampumaseura), Tiina Jänkälä (Sodankylän Ampujat) ja Mira Suhonen (Kuortaneen Kunto). Hynninen oli arvokilpailujen ensikertalainen, Suhonen sen sijaan on ollut mukana muun muassa jo kaksissa olympialaisissa.

Joukkuekilpailussa Suomi sijoittui seitsemänneksi (1116). Voiton vei Serbia (1134) pisteen erolla Saksaan.

Suhonen tähtäsi tuloksen 378, joka oikeutti 19. sijaan. Hänen sarjansa olivat 95+92+95+96.

– Se oli sellainen päivä tänään, hän sanoi.

– Jos vertaa eiliseen treenipäivään, niin nyt meni paremmin. Ammuin kyllä kaksi kasia ja yhden seiskan. Jos ne olisivat olleet ysissä, olisin päässyt finaaliin (finaaliraja 380). Mutta elämä on, Suhonen naurahti.

Hynninen oli melko tyytyväinen kilpailuunsa ja tulokseensa, joka oli 369 (91+96+91+91). Kisani oli ”semi-ookoo”, hän summasi.

– Siinä oli paljon hyvää, mutta myös kömmähdyksiä. Toinen sarja tuntui kivalta ampua, mutta muuten oli vähän vaikeaa. Keskityin niin paljon omaan tekemiseeni, etten osannut jännittää ympäristöä. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin kohti uusia koitoksia, 39:nneksi sijoittunut helsinkiläinen sanoi.

Jänkälä puolestaan sanoi kisan päätyttyä, että ”haastavaa oli”. Hänen sarjansa olivat 96+91+89+93 ja tulos 369. Hän oli kilpailussa 40:s.

– Alku oli hyvä, mutta sitten kaikki alkoi elää. Minulle tuli muutamia huonoja laukauksia, yksi kutonenkin. Seuraavaksi osallistun hirvenhiihdon SM-kilpailuihin, jotta saan ajatukset toisaalle ennen parin viikon kuluttua Merikarvialla järjestettäviä ilma-aseiden SM-kilpailuja, Jänkälä sanoi.

Euroopan mestaruuden voitti Ranskan Celine Goberville, ja Serbia oli joukkuekilpailun paras.

Liikkuva maali, miesten sekajuoksut

Suomi voitti keskiviikkona normaalijuoksujen EM-joukkuekultaa. Sekajuoksuissa sama tahti jatkui, sillä Suomi nousi taas hienosti Euroopan mestariksi. Ukraina hävisi Suomelle pisteen ja Venäjä kolme pistettä.

Henkilökohtaisessa kilpailussa suomalaisista paras oli tällä kerralla Kymppi-64 -seuraa edustava Tomi-Pekka Heikkilä, joka sijoittui seitsemänneksi tuloksellaan 380 (189+191). Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar) hävisi normaalijuoksujen pronssimitaliottelun kovan taistelun jälkeen. Sekajuoksuissa hän voitti viime vuonna EM-hopeaa, mutta nyt oli tyytyminen 10. sijaan tuloksella 377 (188+189).

– Ammuin toisessa sarjassa peräkkäin seiskan ja kasin. Ei niillä tuon enempää pisteitä saa, hän kommentoi.

Ensimmäistä kauttaan miesten sarjassa kilpaileva Tomi-Pekan pikkuveli Sami Heikkilä (Kymppi-64) sijoittui keskiviikkona normaalijuoksuissa kuudenneksi. ”Sekareissa” hänen sijoituksensa oli 12:s ja tuloksensa 374 (189+185).

– Vaikeaa oli, ja kilpailu meni alakanttiin. Jalkani eivät oikein toimineet, ja kierto oli siksi vaikeaa. Onneksi tämä ei ollut ihan katastrofi ja saimme joukkuekultaa.

Liikkuva maali, poikien normaalijuoksut

Poikien liikkuvan maalin EM-joukkueeseen kuuluivat Mika Kinisjärvi (Kuopion Ampuma- ja Metsästysseura), Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat) ja Jani Suoranta (Kymppi-64). Suoranta nappasi keskiviikkona ensimmäisen henkilökohtaisen arvokilpailuvoittonsa, kun hän oli sekajuoksujen ykkönen. Lähdekorpi sijoittui sekajuoksuissa EM-pronssille, ja joukkuekilpailussa Suomi oli toinen.

Normaalijuoksuissa mitaliotteluihin ylsi Lähdekorpi tuloksellaan 567. Suoranta tähtäsi 540 pistettä (270+270) ja sijoittui yhdeksänneksi. Kinisjärven tulos 526 (270+256) oikeutti 13.sijaan. Joukkuekisassa Suomi oli keskiviikon tavoin toinen. Ukraina voitti kultaa.

– Minulla oli heti aamulla vaikeaa, ylikeskittymistä. Keskiviikon jälkeen minulla oli kovaa yritystä, ehkä liiankin kovaa enkä hallinnut tilannetta. Ampuminen meni tosi vaikeaksi, Suoranta sanoi.

Kinisjärvi oli ensimmäistä kertaa arvokilpailuissa mukana. Tuloksena olivat sekajuoksujen kahdeksas sija ja nyt normaalijuoksujen 13. sija. Rovaniemeläinen ei ollut aivan tyytyväinen urakkaansa.

– Tänään ei mennyt ihan niin kuin elokuvissa. Koko päivän ajan palapeli oli levällään, enkä saanut sitä kasatuksi, hän luonnehti kilpailuaan.

Lähdekorpi sen sijaan paukutti 286+281 pistettä ja eteni neljän parhaan mitaliotteluihin. Semifinaalissa hän sai vastaansa Ukrainan Oleksandr Moshnenkon, jonka hän voitti 6-2. Kultamitaliottelussa Lähdekorpi kohtasi Ukrainan Vladislav Schepotkinin. Lähdekorpi johti jo 4-2, mutta hävisi ukrainalaiselle lopulta 4-6.

– Perskeles! Kilpailu kulki hyvin ja kaikki oli hyvin, mutta sitten 6,7:n laukaus sekoitti pakkaa, ja kaveri sai kammettua minut siltaan, Lähdekorpi sanoi.

Vaikka Lähdekorven EM-kilpailujen saldo oli hyvä – henkilökohtainen hopea ja pronssi sekä kaksi joukkuehopeaa – ei hän ollut täysin tyytyväinen.

– Tavoitteenani oli henkilökohtainen kultamitali ja sen lisäksi joku muu mitali. Siitä nyt jäätiin, hän harmitteli.

Lauantai on viimeinen kilpailupäivä

Ilma-aseiden EM-kilpailut on järjestetty tällä viikolla Tanskan Odensessa. Kisoihin osallistuu 44 maata. Urheilijoita on 550 ja valmentajia 179. Startteja on kuudessatoista lajissa yhteensä 616. Ensimmäiset mitalit jaettiin keskiviikkona, ja viimeinen kilpailupäivä on lauantai eli 2. maaliskuuta.

Kisojen päätöspäivänä ohjelmassa on kaksi lajia, jotka ovat naisten ilmakivääri ja miesten ilmapistooli. Mukana on neljä suomalaista, Hanna Pitkänen (Turun Seudun Ampujat) ja Marjo Yli-Kiikka (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ilmakiväärissä sekä Kai Jahnsson (Poliisien Ampumaseura) ja Henri Rutanen (Ylivieskan Kuula) ilmapistoolissa.

Suomi on ennen viimeistä kilpailupäivää saavuttanut kahdeksan mitalia. Liikkuvan maalin ampujat voittivat keskiviikkona neljä mitalia: miesten joukkuekulta normaalijuoksuissa sekä poikien sekajuoksuissa Jani Suorannan mestaruus, Heikki Lähdekorven pronssi ja joukkuehopea.

Vuosi sitten Vierumäellä järjestetyissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa Suomi saavutti kahdeksan mitalia, jotka kaikki tulivat liikkuvassa maalissa.

Ilma-aseiden EM-kilpailut järjestetään Tanskassa nyt kolmannen kerran. Aiemmat kerrat ovat vuosilta 1978 ja 1989, jolloin kisaisäntinä toimivat Bröndby ja Kööpenhamina.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
25.2.-3.3. Odense, Tanska

Suomalaislajien tuloksia pe 1.3.

Ilmakivääri 60 ls + finaali, miehet: 1) Sergey Richter Israel 207,3 (624,6), 2) Vitali Bubnovitsh Valko-Venäjä 205,9 (626,1), 3) Juho Kurki Suomi 182,1 (624,0), 4) Peter Hellenbrand Hollanti 162,8 (625,1), 5) Nicolas Schallenberger Saksa 141,5 (625,2), 6) Niccolo Campriani Italia 119,9 (631,2), 7) Peter Sidi Unkari 110,1 (624,4), 8) Konstantin Prihodtshenko Venäjä 78,6 (624,8), … 19) Henri Häkkinen Suomi 621,5.
Joukkuekilpailu: 1) Italia 1872,5, 2) Venäjä 1867,9, 3) Valko-Venäjä 1866,2.

Ilmapistooli 40 ls + finaali, naiset: 1) Celine Goberville Ranska 201,5 (385), 2) Marija Marovic Kroatia 198,3 (381), 3) Viktoria Tshaika Valko-Venäjä 178,2 (383), 4) Zorana Arunovic Serbia 156,2 (380), 5) Nino Salukvadze Georgia 136,1 (380), 6) Anna Mastjanina Venäjä 117,1 (382), 7) Katsiarina Krushanok Valko-Venäjä 96,9 (380), 8) Bobana Velickovic Serbia 74,8 (380), … 19) Mira Suhonen Suomi 378, … 39) Reetta Hynninen Suomi 369/9x, … 40) Tiina Jänkälä Suomi 369/8x.
Joukkuekilpailu: 1) Serbia 1134, 2) Ukraina 1133, 3) Saksa 1130., … 7) Suomi 1116.

Liikkuva maali, 40 ls (sekajuoksut), miehet: 1) Emil Martinsson Ruotsi 385, 2) Vladislav Prianishnikov Ukraina 384, 3) Maksim Stepanov Venäjä 383, … 7) Tomi-Pekka Heikkilä Suomi 380, … 10) Krister Holmberg Suomi 377, … 12) Sami Heikkilä Suomi 374.
Joukkuekilpailu: 1) Suomi 1131, 2) Ukraina 1130, 3) Venäjä 1128.

Liikkuva maali, 60 ls (normaalijuoksut) + mitaliottelut, pojat:
Peruskilpailu: 1) Vladislav Schepotkin Ukraina 567/uusinta 19, 2) Heikki Lähdekorpi Suomi 567/17, 3) Oleksandr Moshnenko Ukraina 556, 4) Vladlen Onopko Ukraina 547, 5) Robert Losekann Saksa 547, … 9) Jani Suoranta Suomi 540, … 13) Mika Kinisjärvi Suomi 526.
Joukkuekilpailu: 1) Ukraina 1670, 2) Suomi 1633, 3) Venäjä 1604.

Semifinaalit: Vladislav Schepotkin Ukraina – Vladlen Onopko Ukraina 7-5, Heikki Lähdekorpi Suomi – Oleksandr Moshnenko Ukraina 6-2
Pronssimitaliottelu: Onopko – Moshnenko 6-4
Kultamitaliottelu: Schepotkin – Lähdekorpi 6-4

EM-kilpailujen ohjelma
(Ajat Suomen aikaa.)

La 2.3.
Klo 10.00 Ilmapistooli/miehet
Klo 10.00 Ilmakivääri/naiset
Klo 13.15 Ilmapistooli/miehet, finaali
Klo 15.00 Ilmakivääri/naiset, finaali
Klo 18.15 Päättäjäiset

Su 3.3.
Joukkueiden kotiinpaluu.

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.