Jarkko Mylly 17:s IPC:n maailmancupissa
19.4.2013 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Puolan Szczecinissä alkoi torstaina paralympia-ampujien maailmancup. Ohjelmassa ovat liikuntarajoitteisten ilma-aselajit. Ilmakiväärin R3-kilpailussa Suomea edusti Jarkko Mylly, lajin tuore Suomen mestari. Hän sijoittui ensimmäisessä kansainvälisessä kilpailussaan 39 kilpailijan joukossa sijalle 17. tuloksella 622,9 (102,3+103,5+103,0+105,5+104,8+103,8).

Teksti: Pirjo Peltola

Tulos ylittää myös Kansainvälisen paralympiakomitean asettaman EM-kisarajan. Myllyn suoritus oli ensikertalaiselle aivan mallikas, mutta mies itse ei nähnyt mitään hyvää tekemisessään.

– Jännitti kyllä aika tavalla. Varsinkin ensimmäisessä sarjassa tunaroin oikein olan takaa. Oli siellä sitten parempiakin pätkiä, mutta vähiin ne jäivät.

Todellisuudessa neljäs ja viides sarja sujuivat Myllyltä huippujen tahtiin.

– Mutta ihan hienoa oli päästä kilpailemaan uusin säännöin, kymmenystulkkauksin ja ampuma-ajoin. Kaikkihan tämä uutta on: lentomatkustus kisapaikalle, vammaluokitus ja uudet säännöt. Luokituksessa ei ollut ongelmia, kun olen tämmöinen ”selvä tapaus”, kertoi Mylly, joka 15-vuotiaana vammautui liikenneonnettomuudessa.

Kilpailun voitti Venäjän Tatiana Rjabtshenko, hopealle laukoi Iso-Britannian Matthew Skelhon ja pronssia saavutti Slovakian Veronica Vadovicova.

Suomen toisen edustajan Nina Bergin kisaurakka katkesi vammaluokitukseen.  Kansainvälinen luokittelupaneeli arvioi, ettei Bergillä ole sellaista toiminnallista liikuntarajoitetta, jotta hän voisi saada kansainvälisen vammaluokan.

Berg sairastaa nivelreumaa.  ”Normaali” asekäsittely tai kivääri- ja pistooliammunta ovat hänelle mahdotonta kipeytyvien käsien vuoksi. Jousituelta ampuminen kiväärillä onnistuisi, mutta jatkossa se on mahdollista vain kansallisessa kilpailutoiminnassa.

Luokittelupaneelin iranilainen lääkäri Jalil Kkohpayehzadeh myönsi, että reumaattiset kivut voivat olla hyvinkin vaikeita, mutta nykysääntöjen mukaan ”kivut eivät ole peruste luokituksen saamiseen”.  Kipu on subjektiivinen kokemus, mutta toiminnallisuutta pystytään testaamaan. Vammaluokittelun tavoitteena on taata kaikille urheilijoille tasapuoliset lähtökohdat kilpailuun. On tavoite, että kilpailutuloksen ratkaisevat urheilulliset tekijät, ei vamman haitta-aste.

Luokittelupaneeli totesi kuitenkin, että nykyiset säännöt eivät ole kiveen hakattuja. Muutospaineita luokitussääntöihin selvästi on, koska on joukko kilpailijoita, jotka eivät kykene osallistumaan ”vammattomien” kilpailuihin, mutta jäävät nykyisten luokitussääntöjen mukaan ulos liikuntarajoitteisten kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.

Vaikka Bergin luokitusta ei voitu etukäteen pitää varmana, oli lopputulos kova pettymys. Runsain mitoin sympatiaa suomalaiset saivat varsinkin Puolan ja Tanskan joukkueilta, joiden joukkueista yksi kilpailija jakoi Bergin kohtalon.

– Pitää nähdä asioiden hyvät puolet, Berg mietti läpi kyynelten.

– Kun sairauteni paheni ja jouduin luopumaan kondiittorin työstäni, olin hyvin huolissani, miten selviydyn. Onneksi pystyin kouluttautumaan uudelleen ja sain työpaikan Tampereen kaupungilta.  Löysin vielä upean harrastuksen kivääriammunnasta. Enkä ampumaurheilua jätä, vaikka kansainväliset koitokset haaveeksi jäivätkin!

Puolan maailmancupin tulokset: http://www.start-shooting.com.pl/results/