Sotatytöille kultaa
27.6.2013 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Puolustusvoimien naisten kiväärijoukkue nappasi harvinaislaatuisen joukkuemestaruuden torstaina jatkuneissa 48. Sotilaiden Pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa Ruotsin Skövdessä. Aiemmin eivät Suomen naissotilasampujat ole saavuttaneet joukkuekultaa sotilaiden arvokisoissa. Hämeen Rykmentin Urheilukoulussa palvelevat Riikka Parviainen, Annika Sihvonen ja Katarina Långström voittivat ilmakiväärin joukkuekultaa ennen Norjaa ja Ruotsia. Eroa Norjaan muodostui 3,2 pistettä ja Ruotsiin peräti 17,4 pistettä.

Riikka Parviainen kolmanneksi

Henkilökohtaisissa tuloksissa paras suomalainen, Riikka Parviainen oli kolmas tuloksella 408,2. Annika Sihvonen saavutti tuloksen 408,0 (4.) ja Katarina Långström 407,0 (5.). Ilmakiväärikilpailun voitti Norjan Hanne Skarpodde tuloksella 410,9 ja toiseksi tuli Ruotsin Anna Normann pistein 409,6.

Naisten joukkueen yrittämis- ja keskinäinen auttamistahto oli kilpailupäivänä erityisen hyvä, jopa niin hyvä, että se oli sotkea Parviaisen loistokkaan kilpailun jo ennen sen alkua. Kilpailun valmistautumisajalla Långström auttoi joukkuetoveriaan asettelemalla Parviaisen luodit valmiiksi pystytelineelle. Långström ei tosin tiennyt, että hän sotki siinä kaksia erityyppisiä luoteja keskenään. Onneksi virhe huomattiin ennen koelaukauksien alkua ja kilpailussa Parviainen ampui vain tarkempia luotejaan. Ja hyvällä menestyksellä!

Kultaa myös pistoolijoukkueelle

Miesten pistoolijoukkue nappasi maasto-ammunnassa joukkuemestaruuden reilusti ennen Norjaa. Henkilökohtaisessa kilpailussa Marko Räsänen sai hopeaa hävittyään kultamitalin uusinnassa Norjan Tor Jonassenille tuloksin 25 – 10. Molempien peruskilpailun tulos oli 215 pistettä. Kolmanneksi ylsi Norjan Pål Hembre pistein 207. Muiden suomalaisten tulokset olivat: Antti Jokinen 202, Petri Ylinen 198, Ville Nousiainen 188 ja Kai Jahnsson 175 pistettä.

Maastoammunnassa ammutaan yhteensä 50 kilpailulaukausta 5 – 10 eri tuliasemassa. Ampuma-asemissa olevien maalien yhteismäärä on vähintään 20. Ampuma-aika kullakin ampumapaikalla on normaalisti pistoolissa 1-3 sekuntia laukausta kohti. Ampumaetäisyys pistooliammunnassa on maksimissaan 80 metriä.

Maastoammunnan pistelaskenta poikkeaa rata-ammunnasta. Ensimmäinen osuma yksittäiseen tauluun antaa viisi pistettä. Toinen ja sitä seuraavat osumat antavat enää vain kaksi pistettä. Voittajaksi selviää eniten pisteitä koonnut kilpailija. Tämän vuoksi menestyäkseen maastoammunnassa tulee kilpailijan osua mahdollisimman moneen tauluun.

Maastoammuntarata on sellainen, että maastoammuntataidon tärkeimmät osatekijät tulevat huomioiduiksi. Tällaisia tekijöitä ovat hyvän ampuma- ja aseenkäsittelytaidon lisäksi olosuhteiden hallinta, maaston ja etäisyydenarviointi sekä nopea päätöksentekokyky omasta toiminnasta.

Naisten ilmakiväärin joukkuetulokset
1. FIN 1223,2
2. NOR 1220,0
3. SWE 1205,8
4. DEN 1202,2

Pistoolin maastoammunnan joukkuetulokset
1. FIN 803
2. NOR 785
3. SWE 747
4. DAN 697