Jonas Jacobsson luennoi Kisakalliossa
9.7.2013 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Ruotsalainen kivääriampuja Jonas Jacobsson harjoitteli Suomen kiväärimaajoukkueen kanssa leirillä Inkoossa ja luennoi Kisakallion urheiluopistolla viime torstaina huippu-urheilijan polustaan.

Ruotsin menestyneimpiin urheilijoihin kuuluva Jacobsson toi luennossaan esille tuttuja teemoja mm. harjoittelun ja levon suhteesta, välinetestauksen merkityksestä ja tavoiteasettelusta. Viimeksi mainitusta Jacobsson totesi, että hänen mielestään tavoitteen on oltava 50 prosentin mahdollisuudella saavutettava. Jos tavoite on liian kova, urheilija saattaa luovuttaa. Jos tavoite on liian helppo, urheilija ei käytä koko kapasiteettiaan menestyksen saavuttamiseen.

Ampumaurheilu on yksilölaji, mutta joukkueen tuen ja hyvän joukkuehengen merkitystä yksilölle ei Jacobssonin mielestä saa missään tapauksessa aliarvioida. Ei myöskään pidä ajatella, että pitkät leirit ja yhteiset kisamatkat automaattisesti hitsaavat joukkueen yhtenäiseksi.

Meillä Suomessa ajatellaan herkästi, että ruotsalaiset saavat taidot hyvän joukkuehengen luomiseen syntymälahjanaan. Jacobcssonin mukaan kuitenkin Ruotsin huippu-urheilustakin löytyy esimerkkejä siitä, kuinka joukkueen huono yhteishenki on alkanut syödä menestystä. Jonas Jacobsson kertoikin esityksessään konkreerttisia ja hauskoja esimerkkejä yhteishengen luomisesta, joita Ruotsin menestyksekäs kiväärijoukkue on paralympialaisiin valmistautuessaan toteuttanut.

Seuraavaksi Jonas Jacobsson kilpailee Ruotsin mestaruuskilpailuissa tämän viikon lopulla. Kauden päätavoite on lokakuussa järjestettävät paralympialajien EM-kilpailut Espanjan Alicantessa.

Teksti: Pirjo Peltola