EM-kilpailut: Ritva Karri 38:s urheilupistoolissa, Marjo Yli-Kiikka 48:s pienoiskiväärin makuun kisassa
25.7.2013 klo 12:00

Pistoolilajien päävalmentaja Zeljko Todorovic ja Ritva Karri kilpailun päätyttyä Osijekissa torstaina. Kuvat: Lassi Palo
Marjo Yli-Kiikka.
Katarina Långström.
Riikka Parviainen.
Annika Sihvonen.

Kroatian Osijekissa jatkuneissa 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailuissa oli torstaina naisten päivä. Marjo Yli-Kiikka sijoittui naisten pienoiskiväärin makuun kilpailussa 48:nneksi ja Ritva Karri oli urheilupistoolissa 38:s. Tyttöjen pienoiskiväärin makuun kilpailussa paras suomalainen oli 34:nneksi sijoittunut Katarina Långström. Joukkuekilpailussa Suomi oli kolmastoista.

Kroatian Osijekissa järjestettävät 25/50/300m lajien (kivääri ja pistooli) EM-kilpailut jatkuivat torstaina tuttuun tapaan yli 30 asteen paahtavassa helteessä. Kaupungin keskustasta vain viiden minuutin ajomatkan päässä sijaitsevalla Pampas-radalla jaettiin mitalit kolmessa lajissa.

Päivä oli naisten, sillä mestaruudet ratkottiin naisten 25m urheilupistoolissa sekä naisten ja tyttöjen 50m pienoiskiväärin makuun kilpailuissa.

Naisten 25m urheilupistooli

Urheilupistoolissa mukana oli yksi suomalainen, Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava Ritva Karri.  Hän sijoittui 38:nneksi tuloksellaan 563 (285+278). Ampumapaikalta poistui hämmentynyt urheilija.

– ”Koutsi” (pistoolilajien päävalmentaja Zeljko Todorovic) käski mennä vain tekemään hyvän suorituksen. Nyt ei mennyt sinnepäinkään. Jäin kauas siitä. Hyvä, jos toisessa osiossa edes yksi laukaus onnistui, Karri ihmetteli.

Karri ei osannut heti kilpailun jälkeen sanoa, missä hän teki virheen. Jännityksen piikkiin hän ei sitä laittaisi.

– Minua harmittaa tuollainen ”tössäily”, hän sanoi, ruoti pitkään tekemisiään paitsi kilpailussa myös kauden aikana ja alkoi lopulta miettiä kotimatkaansa, joka alkaa varhain perjantaina.

Finaaliraja oli 579. Euroopan mestaruuden otti Sveitsin Heidi Gerber Diethelm, joka voitti kultamitaliottelussa Saksan Munkhbayar Dorjsurenin 7-3. Venäjä vei joukkuekilpailun voiton kahdeksan pisteen eron turvin. Saksa otti hopeaa ja Serbia sijoittui pronssille.

Naisten 50m pienoiskivääri 60 ls, makuu

Naisten pienoiskiväärin makuuasennon 60 ls kilpailussa oli urheilupistoolin tavoin mukana yksi suomalainen eli Marjo Yli-Kiikka, joka edustaa Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa. Kolmissa olympialaisissa kilpaillut Yli-Kiikka tähtäsi tässä ei-olympialajissa 581 pistettä ja sijoittui 48:nneksi.

– Eipä ole paljon sanomista, hän sanoi heti kisan päätyttyä.

Yli-Kiikka paukutti tulokseensa sarjat 99+95+96+96+99+96, eikä ollut lainkaan tyytyväinen.

– Näköjään oli vaikeaa, vaikka ei pitänyt olla. On vaikea sanoa mistä se johtui, enkä tiedä mikä minua vei 6-0. Ehkä minun olisi pitänyt välillä menettää hermot, mutta sitäkään ei tapahtunut, Yli-Kiikka naurahti.

Yli-Kiikka sanoi yrittäneensä ”kaikki metkut”. Hänellä on huomiseen asti aikaa keksiä uusia, kun ”vanhat eivät nyt toimineet”. Erittäin kokenut urheilija kilpailee perjantaina 50m pienoiskiväärin 3×20 ls kilpailussa.

– Tällaisia kilpailuja tulee aina silloin tällöin, enkä ole niistä masentunut. En nytkään, hän sanoi ja siirsi katseensa uuteen päivään.

EM-kultamitalin voitti Ukrainan Natalia Kalnish, jonka tulos 597 sivuaa maailmanennätystä. Saksan Ramona Gössler sijoittui toiseksi (595) ja Unkarin Kata Veres kolmanneksi (593).

Joukkuekilpailun paras oli Ukraina. Kilpailu oli äärimmäisen tiukka, sillä Ukraina voitti hopealle sijoittuneen Saksan yhden sisäkympin turvin. Pisteet olivat tasan 1767 mutta sisäkympit Ukrainalle 100-99. Pronssimitalit jaettiin Puolan ampumaurheilijoille (1764). Himmeimmästäkin mitalista kamppailtiin tiukasti, sillä Ruotsille kirjattiin samat pisteet kuin Puolalle, mutta sisäkymppejä sillä oli seitsemän vähemmän.

Tyttöjen 50m pienoiskivääri 60 ls, makuu

Tyttöjen kiväärissä Suomea edusti kolmikko Katarina Långström (Esbo Skytteförening), Riikka Parviainen (Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseura), Annika Sihvonen (Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseura). Tytöt osallistuivat tiistaina pienoiskiväärin asentokilpailuun. Tuolloin heidän sijoituksensa olivat 17:s (Sihvonen), 42:s (Parviainen) ja 43:s (Långström).

Långström oli tällä kerralla heistä paras tuloksella 581. Se oikeutti 34. sijaan. Sihvosen tulos oli 579, ja sillä hän sijoittui 39:nneksi. Tuloksen 574 ampunut Parviainen oli kisan 49:s.

– Viimeiset junioreiden EM-kilpailut olisivat saaneet mennä paremmin. Tavoitteenani oli tehdä Osijekissa hyvä tulos, mutta sitä ei tullut kummassakaan lajissa, Långström sanoi ja harmitteli makuukisansa vaikeutta.

– Oli tosi tuskaista. Mitään yksittäistä asiaa ei ollut, oli vain jotenkin tosi vaikeaa, hän jatkoi.

Parviainen oli samoilla linjoilla Långströmin kanssa. Hän kutsui kilpailua ”ehkä elämänsä hämmentävimmäksi makuukisakseen”.

– Sitä se oli, koska en tiedä minkä virheen tein. Sama ajatus toistui kilpailun aikana 60 kertaa. Tarkistin jopa ovatko tähtäin, hihna ja perä paikoillaan. Olivat ne, ja vika oli lopulta ampujassa.

Sihvonen sanoi jo asentokilpailun jälkeen, että junioriajat ovat nyt takana, sillä se oli hänen mukaansa ”viimeinen oikea junnukisa”. Makuun kilpailua hän ei enää laskenut, koska se ei ole olympialaji.

EM-kultaa voitti Ranskan Emilie Wintenberger kahden pisteen erolla Norjan Malin Westerheimiin, joka sai näin toisen henkilökohtaisen mitalinsa. Saksa oli joukkuekilpailun ykkönen ennen Norjaa ja Ranskaa, joiden paremmuus ratkesi sisäkymppien perusteella. Suomi oli kolmastoista.

Perjantain suomalaiset

Perjantaina kilpaillaan naisten 50m pienoiskiväärin 3×20 ls kilpailu, jossa Suomea edustaa Marjo Yli-Kiikka (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura). Poikien 50m pienoiskiväärin makuun kilpailussa ovat mukana Olli Hahl (Mikkelin Ampujat), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) ja Joni Stenström (Raseborgs
Skyttar).

Osijekin EM-kilpailuihin osallistuu 580 ampumaurheilijaa 39 maasta. Lajeja on 23, ja viimeinen kilpailupäivä on perjantai 2. elokuuta. Kilpailusuorituksia on yhteensä 974.

Saksan Suhlissa kilpaillaan haulikon ja liikkuvan maalin EM-mitaleista 28.7.-8.8. Sinne on nimetty 24 suomalaista ampumaurheilijaa.

25/50/300m lajien EM-kilpailut, kivääri ja pistooli
Osijek, Kroatia 21.7.-3.8.

Tuloksia to 25.7.

Naisten 25m urheilupistooli 60 ls + finaali
Peruskilpailu: 1) Monika Karsch Saksa 587, 2) Anna Mastjanina Venäjä 585, 3) Celine Goberville Ranska 584, 4) Munkhbayar Dorjsuren Saksa 584, 5) Heidi Gerber Diethelm Sveitsi 580, 6) Olena Kostevitsh Ukraina 580, 7) Sonia Franquet Espanja 580, 8) Jekaterina Korshunova Venäjä 579, … 38) Ritva Karri Suomi 563.
Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1743, 2) Saksa 1730, 3) Serbia 1728.

Semifinaali: 1) Dorjsuren 15, 2) Gerber Diethelm 14, 3) Karsch 14, 4) Franquet 14, 5) Mastjanina 11, 6) Kostevitsh 11, 7) Goberville 10, 8) Korshunova 8.
Pronssimitaliottelu: Monika Karsch Saksa – Sonia Franquet Espanja 8-4
Kultamitaliottelu: Heidi Gerber Diethelm Sveitsi – Mun khbayar Dorjsuren Saksa 7-3

Naisten 50m pienoiskivääri 60 ls, makuu: 1) Natalia Kalnish Ukraina 597/sivuaa ME:tä, 2) Ramona Gössler Saksa 595, 3) Kata Veres Unkari 593/38x, 4) Ivana Maksimovic Serbia 593/36x, 5) Roxana Tudose Romania 593/34x, 6) Sarah Henderson Iso-Britannia 593/32x, … 48) Marjo Yli-Kiikka Suomi 581.
Joukkuekilpailu: 1) Ukraina 1767/100x, 2) Saksa 1767/99x, 3) Puola 1764/94x, 4) Ruotsi 1764/87x.

Tyttöjen 50m pienoiskivääri 60 ls, makuu: 1) Emilie Wintenberger Ranska 594, 2) Malin Westerheim Norja 592, 3) Marisa Gregori Saksa 591, … 34) Katarina Långström Suomi 581, … 39) Annika Sihvonen Suomi 579, … 49) Riikka Parviainen Suomi 574.
Joukkuekilpailu: 1) Saksa 1764, 2) Norja 1762/96x, 3) Ranska 1762/93x, … 13) Suomi 1734.

EM-kilpailujen ohjelmaa (ajat Suomen aikaa)