EM-Osijek: Mikko Mouhu vastaa suomalaisten lihashuollosta
27.7.2013 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Mikko Mouhu Osijekin Pampas-ampumaradalla. Kuva: Lassi Palo

”Ensimmäinen EM-kisaviikko on ollut mielenkiintoinen. Olen oppinut paljon, ja ampumaurheilua on ollut hienoa seurata paikan päällä.” Näin sanoo Mikko Mouhu, joka vastaa suomalaisten lihashuollosta Osijekin EM-kilpailuissa.

Wieru-hierojien Mikko Mouhu matkusti ensimmäisten suomalaisten joukossa – eli viime sunnuntaina – helteiseen Osijekiin, joka sijaitsee Itä-Kroatiassa. Tämä on hänen ensimmäinen isompi työkeikkansa. Aiemmin hän on ollut mukana muun muassa Tukholman maratonristeilyllä kaksi kertaa.

– Pari päivää meni ennen kuin pääsin hommaan sisään ja rytmi löytyi. Viikon aikana on tullut paljon uutta asiaa. Ampumaurheilijat ovat hyvässä ”kondiksessa”, eikä kenelläkään ole isoja ongelmia. Tässä lämmössä lihakset ovat pysyneet vetreinä, Mouhu naurahtaa.

Mouhulla on riittänyt töitä, koska ampujat osaavat hakeutua hänen luokseen. Urheilijoita on hierottu niin radalla kuin hotellihuoneessakin.

– Oman lisänsä hierontaan tuo tietysti se, että ampumaurheilussa on paljon staattisia asentoja.

Se ei kuitenkaan ollut enää mikään yllätys, sillä Mouhu on tutustunut urheilijoihin ja lajiin kevään leirien aikana. Ensimmäisen kerran hän oli leirillä mukana maaliskuussa. Jatkosta ei ole vielä tarkasti puhuttu, mutta kalenteriin on jo kirjattu joulukuussa järjestettävä leiri.

Kouvolassa asuva Mouhu, 30, on toiminut hierojana nyt parin vuoden ajan. Hänen toimipisteensä on Valkealassa. Elektroniikka-asentajan koulutuksen saanut Mouhu halusi vaihtaa uraa, koska työ Puolustusvoimien radiohuollossa ei enää yhdeksän vuoden jälkeen tuntunut mielekkäältä.

– Töitä on riittänyt, ja nyt on mielekkäämpää tehdä töitä, kun asiakkaat ja jutut vaihtelevat. Samanlaisia päiviä ei ole.

Alanvaihdon yksi syy oli se, että Mouhu on aina harrastanut liikuntaa monipuolisesti. Jääkiekko oli hänen ykköslajinsa teini-ikäiseksi asti, ja sen jälkeen hän on pelannut salibandya.

– Kaikki lajit, joissa on pallo mukana, ovat kiinnostaneet – tenniksestä pesikseen.

Kun KooKoon juniori lopetti aktiivisen jääkiekkoilun, siirtyi hän tuomariksi, jossa ura eteni Mestikseen asti. Mitä hänen ainoassa Mestis-ottelussaan tapahtui vuonna 2006, on ihan oma juttunsa:

– Olin katsomassa KooKoon ottelua, kun päätuomari loukkaantui. Pian sen jälkeen puhelimeni soi. Arvasin heti mistä on kyse: minulta kysyttiin missä olen. Vastasin, että tätä ottelua katsomassa. Sen jälkeen minulta kysyttiin, voinko hakea kamani ja hypätä ”kehään” toiseen erään. Niin sitten tapahtui eli hyppäsin lennosta linjatuomariksi, kun kokenein linjuri siirtyi päätuomariksi. Ottelu meni erittäin hyvin, Mouhu muistelee ensimmäistä ja viimeistä Mestis-otteluaan.