Paralympialaisten ampumaurheiluun kymmenen paikkaa lisää
12.2.2014 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Minna Leinonen ja avustajansa Kaisa Rinta-Tassi Alicanten EM-kisoissa pronssimitalia juhlimassa. Kuva: Pirjo Peltola

Kansainvälinen paralympiakomitea (IPC) on lisännyt ampumaurheilijoiden määrää Rio de Janeiron paralympialaisiin, jotka järjestetään vuonna 2016.

Kun vuonna 2012 järjestettyihin Lontoon paralympialaisiin osallistui 140 ampumaurheilijaa, Rion mitaleista kisaa kymmenen urheilijaa enemmän eli 150. Toinen merkittävä muutos on se, että kaikki Rion paralympiapaikat ovat maakohtaisia paikkoja.

Ampumaurheiluliiton vammaisampumaurheilun kehityspäällikkö Pirjo Peltola pitää IPC:n päätöksiä hyvinä.

– Olen iloinen, että muutoksiin ryhdyttiin. Nyt puhutaan huippu-urheilusta. Lyhyesti sanottuna aikaisemmin oli niin, että mitä enemmän tulosrajan ampuneita maalla oli, sitä suuremman joukkueen se sai kisoihin, hän sanoo.

– Se kuulosti reilulta, mutta todellisuudessa muutamassa lajissa mqs-raja oli suhteellisen alhainen. Tällöin muutamat maat pystyivät ”keinotekoisesti” kasvattamaan joukkuettaan.

IPC lisäsi urheilijoiden määrää kymmenellä, koska ampumaurheilun suosio on noussut. Ampujapiireissä tosin odotettiin jopa 20-30 paikkaa lisää. Mutta hyvä näinkin, Peltola kommentoi kattojärjestön tuoretta päätöstä.

Peltolan mukaan paralympiapaikat eivät tule helpolla nytkään.

– Hyvin pitää ampua, jos paikan Rioon haluaa. Urheilijan pitää ampua myös niin sanottu minimitulosraja (mqs) IPC:n määrittelemissä kisoissa kaksi kertaa ennen Rion paralympialaisia. Niitä ovat joidenkin IPC:n kisojen lisäksi maailmancupit ja MM-kilpailut.

Ensimmäiset paralympialaisten ampumaurheilun paikat ovat jaossa Saksan Suhlissa 17.-27. heinäkuuta järjestettävissä MM-kilpailuissa. Siellä jaetaan 63 paikkaa, joista miehille 42 ja naisille 21.

Ensi vuoden kolmessa maailmancupissa on jaossa 27 paikkaa kussakin. Isäntämaa eli Brasilia saa kolme paikkaa (kaksi miestä ja yksi nainen). Lisäksi IPC myöntää niin sanotun kutsupaikan kolmelle ampumaurheilijalle (kaksi miestä ja yksi nainen).

Lontoon paralympialaisissa Suomea edusti kaksi ampumaurheilijaa. He olivat kivääriampujat Minna Leinonen ja Veikko Palsamäki. Paralympialaisissa kilpaillaan kiväärin lisäksi pistoolilajeissa.

Leinonen ampui viime vuonna uuden maailmanennätyksen ilmakiväärin 60 ls kilpailussa luokassa SH2. Se oli 636,5. Rio de Janeiron paralympialaisten mqs-raja Leinosen lajissa on 628,0. Palsamäen lajissa (R3) se on 623,0.