Moskovan EM-kilpailut: Juho Kurki ilmakiväärin 23:s

Juho Kurki sijoittui ilmakiväärissä 23:nneksi. Kuvat: Lassi Palo
Elli Räsänen kilpaili tyttöjen liikkuvan maalin kilpailuissa.
Ritva Karri.
Anette Källi ja päävalmentaja Zeljko Todorovic.
Hanna Pitkänen (vas.) ja Hanna Etula osallistuvat keskiviikkona järjestettävään naisten ilmakivääriin.
Suomi (Juho Kurki ja Katarina Långström) sijoittui ilmakiväärin Air50-kilpailussa 17:nneksi.
Ilmapistoolin Air50-kilpailussa Suomen joukkue (Jesse Peltomäki ja Mira Suhonen) oli 22:s.

Juho Kurki sijoittui miesten ilmakiväärissä 23:nneksi ja Mira Suhonen naisten ilmapistoolissa 37:nneksi, kun Moskovassa järjestettävät ilma-aseiden EM-kilpailut jatkuivat tiistaina. Elli Räsänen oli tyttöjen liikkuvan maalin normaalijuoksuissa kymmenes.

Moskovassa järjestettävissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa tiistai oli maanantain tavoin vilkas suomalaispäivä, sillä kilpailemassa oli yksitoista suomalaista. Suomalaisia oli mukana miesten ilmakiväärissä, naisten ilmapistoolissa sekä miesten, poikien ja tyttöjen liikkuvan maalin normaalijuoksuissa.

Miesten ilmakivääri

Kankaanpään Ampumaurheilijoiden Juho Kurki oli ainoa suomalainen miesten ilmakiväärissä. Vuosi sitten Tanskan Odensessa järjestetyissä EM-kilpailuissa Kurki nappasi hienosti pronssia, nyt hän sijoittui 23:nneksi. Kurjen tulos oli 621,4.

Ampumaurheiluliiton kiväärilajien päävalmentaja Juha Hirvi kutsui Kurjen suoritusta tasapaksuksi, sillä siinä ei ollut ”sellaista huippulentoa”.

– Se ei ollut huonoa mutta ei parastakaan Juhoa, Hirvi sanoi Kurjen tasaisista sarjoista (103,4+103,0+103,3+104,0+103,5+104,2).

– Ei vaan tullut huippua, enkä voi olla tyytyväinen, Kurki itse sanoi.

Hirvi painotti, että Kurki on harjoitellut viimeksi kuluneiden viikkojen aikana kovaa, eikä EM-kilpailuja varten höllätty lainkaan.

– Tämä oli yksi hyvä kilpailuharjoitus. Olemme aikataulussa, sillä kauden päätavoite odottaa syyskuussa, Hirvi sanoi.

Espanjan Granadassa järjestetään 6.-20. syyskuuta MM-kilpailut, joissa on jaossa mestaruuksien lisäksi ensimmäiset olympiapaikat Rio de Janeiron olympialaisiin 2016.

– Kisoihin on vielä puoli vuotta aikaa, Kurki, 21, sanoi.

EM-kultamitalin voitti Ukrainan Aleh Tsarkov. Mestaruudesta kilpaili kaikkiaan 57 kivääriampujaa. Finaaliraja oli 623,9. Joukkuemestaruus meni Valko-Venäjälle uudella Euroopan ennätystuloksella 1873,2.

Naisten ilmapistooli

Suomella oli naisten ilmapistoolissa kolme kilpailijaa eli täysi joukkue. Joukkuekilpailussa Suomi sijoittui yhdeksänneksi, kun Mira Suhonen tähtäsi 372 pistettä, Ritva Karri 367 ja Anette Källi 353 pistettä. Mestaruus meni Venäjälle, joka voitti Saksan pisteellä (1145-1144). Suomen tulos oli 1092 pistettä.

Suomen naiset olivat pettyneitä suorituksiinsa. Kuortaneen Kuntoa edustava Suhonen kaipasi ”liikettä sormeen ja luottoa omaan tekemiseen”. Hänen sarjansa olivat 92+94+93+93.

– Pitäisi olla uskallusta painaa liipaisinta, kun niin kuuluu tehdä. Taitoa on, ja treeneissä kaikki menee hyvin, kun saa ampua paineitta, 37:nneksi sijoittunut Suhonen sanoi.

Suhonen on muun muassa sijoittunut maailmancupissa toiseksi ja edustanut Suomea kaksi kertaa olympialaisissa. Hän on viimeksi kuluneiden kuukausien aikana kärsinyt rannekivusta, mutta ranne ei tänään vaivannut.

– Sen ”piikkiin” ei voi laittaa mitään. Pitäisi vain olla luottoa omaan tekemiseen, hän sanoi.

Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseuran Karri oli Suhosen kanssa samoilla linjoilla. Hän ampui tulokseensa sarjat 91+92+90+94.

– Takkuista oli! Olisi ihanaa, jos voisi joskus ampua kilpailuissa omalla tasolla. Koelaukauksien jälkeen aloin selvästi jännittää, ja ote muuttui. Minulla oli epävarma olo, ja ”Todo” (päävalmentaja Zeljko Todorovic) haki minut hetkeksi pois. Viimeiseen sarjaan käytin noin kymmenen minuuttia. Se menikin parhaiten, Karri summasi kilpailunsa, jossa hän sijoittui 42:nneksi.

Källin päivä oli poikkeuksellisen vaikea. Lehtimäen Ampujia edustavan ampumaurheilijan sarjat olivat 89+87+88+88. Hän oli kisan 50:s.

Finaaliraja oli 383. Saksa otti kaksoisvoiton Stefanie Thurmannin ja Monika Karschin toimesta. Joukkuemestaruuden voitti Venäjä.

Tyttöjen liikkuva maali

Tyttöjen liikkuvan maalin normaalijuoksuissa oli mukana Kuopion Ampuma- ja Metsästysseuraa edustava Elli Räsänen. Hän sijoittui sekajuoksuissa 11:nneksi, ja nyt sijoitus oli kymmenes. Hänen tuloksensa oli 333 (174+159).

– Oli kiva ampua, mutta olisivathan kilpailut voineet mennä vähän paremmin, tänään vaikkapa kymmenen pistettä paremmin, ensimmäistä kertaa kansainvälisissä arvokilpailuissa mukana ollut Räsänen sanoi.

Räsänen oli muuten hyvillä mielin, sillä Moskovan EM-matka oli kaikkiaan hieno kokemus, ja hän nautti kansainvälisestä ilmapiiristä.

Miesten liikkuva maali

Miesten j
a poikien liikkuvan maalin normaalijuoksuissa ammuttiin ensimmäinen kilpailupäivä eli hitaat juoksut (30 ls). Miesten sarjassa Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi-64) on viidentenä tuloksellaan 291. Ukrainan Vladislav Prianishnikov johtaa kilpailua ammuttuaan 294 pistettä. Sekajuoksujen Euroopan mestari Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar) on sijalla 11 ja Sami Heikkilä (Kymppi-64) sijalla 12. Heidän tuloksensa olivat 287 ja 285.

Kymppi-64:n Jani Suoranta johtaa poikien kilpailua. Hänellä on viiden pisteen etumatka toisena olevaan Ukrainan Ihor Kizymaan (292-287). Mika Kinisjärvi (Rovaniemen Ampujat ja Metsäveikot) on kolmantena tuloksellaan 286. Sekajuoksujen EM-kultaa maanantaina voittanut Satakunnan Ampujien Heikki Lähdekorpi tähtäsi 280 pistettä ja on kuudentena.

Mestaruus ratkeaa keskiviikkona, jolloin ammutaan normaalijuoksujen nopeat juoksut (30 ls).

Ilma-aseiden EM-kilpailuihin osallistuu 24 suomalaista ampumaurheilijaa. Kilpailuissa on mukana kaikkiaan 575 urheilijaa, jotka edustavat 45 maata. Keskiviikko on viimeinen kilpailupäivä Moskovassa.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
26.2.-6.3. Moskova, Venäjä

Tuloksia ti 4.3.

Miesten ilmakivääri 60 ls + finaali: 1) Aleh Tsarkov Ukraina 208,6 (625,9), 2) Vitali Bubnovitsh Valko-Venäjä 205,3 (624,0), 3) Nazar Louginets Venäjä 185,4 (624,2), 4) Alin George Moldoveanu Romania 164,3 (623,9), 5) Sergiy Kasper Ukraina 142,9 (624,3), 6) Anton Rizov Bulgaria 122,7 (624,8), 7) Niccolo Campriani Italia 101,9 (628,1), 8) Ilja Tsharheika Valko-Venäjä 80,4 (628,1), … 23) Juho Kurki Suomi 621,4.
Joukkuekilpailu: 1) Valko-Venäjä 1873,2/EE, 2) Ukraina 1870,8, 3) Venäjä 1868,2.

Naisten ilmapistooli 40 ls + finaali: 1) Stefanie Thurmann Saksa 196,8 (385), 2) Monika Karsch Saksa 194,9 (385), 3) Viktoria Chaika Valko-Venäjä 176,6 (385), 4) Celine Goberville Ranska 156,1 (388), 5) Zorana Arunovic Serbia 135,0 (385), 6) Ljubov Jashkevitsh Venäjä 113,8 (384), 7) Vlatka Pervan Kroatia 94,9 (383), 8) Olena Kostevitsh Ukraina 74,8 (386), … 37) Mira Suhonen Suomi 372, … 42) Ritva Karri Suomi 367, … 50) Anette Källi Suomi 353.
Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1145, 2) Saksa 1144, 3) Ranska 1140 … 9) Suomi 1092.

Naisten liikkuvan maalin normaalijuoksut 40 ls
Peruskilpailu: 1) Galina Avramenko Ukraina 386, 2) Olga Stepanova Venäjä 384, 3) Irina Izmalkova Venäjä 375, 4) Viktoria Rybovalova Ukraina 369, 5) Marina Fedorenko Venäjä 357.

Semifinaalit: Rybovalova – Avramenko 7-5, Stepanova – Izmalkova 6-3
Pronssimitaliottelu: Galina Avramenko Ukraina – Irina Izmalkova Venäjä 6-3
Kultamitaliottelu: Viktoria Rybovalova Ukraina – Olga Stepanova Venäjä 7-5

Tyttöjen liikkuvan maalin normaalijuoksut 40 ls
Peruskilpailu: 1) Veronika Major Unkari 372, 2) Anna Jushkova Venäjä 371, 3) Daria Rozhniatovska Ukraina 361, 4) Lilit Mkrtchyan Armenia 360, … 10) Elli Räsänen Suomi 333.

Semifinaali: Major – Mkrtchyan 6-3, Rozhniatovska – Jushkova 6-3
Pronssimitaliottelu: Lilit Mkrtchyan Armenia – Anna Jushkova Venäjä 7-5
Kultamitaliottelu: Veronika Major Unkari – Daria Rozhniatovska Ukraina 6-2

Miesten liikkuvan maalin normaalijuoksut, tilanne 30/60 ls: 1) Vladislav Prianishnikov Ukraina 294, 2) Laszlo Boros Unkari 293, 3) Jozsef Sike Unkari 293, … 5) Tomi-Pekka Heikkilä Suomi 291, … 11) Krister Holmberg Suomi 287, 12) Sami Heikkilä Suomi 285.

Poikien liikkuvan maalin normaalijuoksut, tilanne 30/60 ls: 1) Jani Suoranta Suomi 292, 2) Ihor Kizyma Ukraina 287, 3) Mika Kinisjärvi Suomi 286, … 6) Heikki Lähdekorpi Suomi 280.

EM-kilpailujen viimeinen kilpailupäivä ja suomalaiset
(Ajat Suomen aikaa)

Ke 5.3.
7.00 Ilmapistooli/miehet (Jesse Peltomäki, Pohjois-Hämeen Ampujat)
7.00 Liikkuva maali/miehet ja pojat, normaalijuoksujen 30 ls:n nopeat juoksut (Miehet: Sami Heikkilä, Kymppi-64; Tomi-Pekka Heikkilä, Kymppi-64; Krister Holmberg, Raseborgs Skyttar – Pojat: Mika Kinisjärvi, Rovaniemen Ampujat ja Metsäveikot; Heikki Lähdekorpi, Satakunnan Ampujat; Jani Suoranta, Kymppi-64)
9.00 Ilmakivääri/naiset (Hanna Etula, Lahden Ampumaseura; Katarina Långström, Kyrkslätt Skytteförening; Hanna Pitkänen, Turun Seudun Ampujat)