Liikkuvan maalin ampujille nyt neljä EM-mitalia ja maailmanennätys!
5.3.2014 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen ME- ja kultamitalipojat: Mika Kinisjärvi (edessä), Jani Suoranta (takana vas.) ja Heikki Lähdekorpi. Kuvat: Lassi Palo
ME- ja kultamitalituuletus!
Suomen miesten liikkuvan maalin joukkue voitti EM-pronssia.
Mika Kinisjärvi riemuitsi hopeamitalistaan. Taustalla lajivalmentaja Ville Häyrinen.
Jesse Peltomäki melkein neljän vuoden tauon jälkeen kansainvälisissä arvokilpailuissa.
Katarina Långström ensimmäisen kerran kansainvälisissä arvokilpailuissa naisten sarjassa.
Hanna Etula teki comebackin kansainvälisiin arvokisoihin.
Hanna Pitkäsen viimeinen sarja oli hyvää ja rentoa tekemistä.

Moskovan ilma-aseiden EM-kilpailut päättyivät keskiviikkona Suomen liikkuvan maalin ampumaurheilijoiden juhliin. He saavuttivat kisojen päätöspäivänä neljä mitalia ja maailmanennätyksen, jonka pojat tähtäsivät joukkuekilpailussa.

Keskiviikko oli Moskovan ilma-aseiden EM-kilpailujen viimeinen kilpailupäivä. Mitalit ratkottiin neljässä lajissa, joissa kaikissa oli mukana suomalaisia eli yhteensä kymmenen. Lajit olivat miesten ilmapistooli, naisten ilmakivääri sekä miesten ja poikien liikkuvan maalin normaalijuoksut.

Miesten ilmapistooli

Pohjois-Hämeen Ampujien Jesse Peltomäki edusti Suomea miesten ilmapistoolissa. Hän kilpaili edellisen kerran kansainvälisissä arvokilpailuissa Münchenin MM-kilpailuissa elokuussa 2010. Peltomäki menestyi junioriampujana ja oli kolmen vuoden ajan pois ampumaurheilusta, eikä edes koskenut aseeseen tuona aikana. Hän palasi lajin pariin viime kesänä.

– Pikkuhiljaa ja vuosi vuodelta ajatus alkoi kypsyä, kunnes viime kesänä aloin taas harjoitella. En vain voinut olla monessa paikassa yhtä aikaa, Peltomäki kertoi kilpailunsa jälkeen.

Viime lauantaina 25 vuotta täyttänyt ampumaurheilija on nyt tehnyt ”tiukkoja päätöksiä” ja haluaa olla taas täysillä mukana. Moskovan EM-kilpailuissa Peltomäen tulos oli 568 (96+93+92+96+96+95), joka oikeutti 39. sijaan.

– Se oli kisana ihan perusjuttu. Ammunta tuntui koko ajan kulkevan, ja välillä osuin paremmin ja välillä en, Peltomäki naurahti.

– Kaiken kaikkiaan EM-Moskova oli erittäin myönteinen kokemus.

Entä ajatuksesi syyskuussa Espanjan Granadassa järjestettävistä MM-kilpailuista?

– Mikä ettei!

Ilmapistoolin Euroopan mestaruuden voitti Ukrainan Oleh Omelchuk. Mestaruudesta kilpaili kaikkiaan 53 pistooliampujaa, ja finaaliraja oli 579. Joukkuemestaruus meni Ukrainaan, joka voitti Italian kahdella pisteellä.

Naisten ilmakivääri

Suomella oli naisten ilmakiväärissä ilmapistoolin tavoin täysi joukkue eli kolme kilpailijaa. Paras suomalainen oli Katarina Långström (Kyrkslätt Skytteförening), joka kilpaili ensimmäisen kerran kansainvälisissä arvokilpailuissa naisten sarjassa.

– Siinä mielessä oli ihan hyvä alku, hän viittasi tulokseensa 411,3, jolla heltisi 31. sija.

Långströmin sarjat olivat 101,3+103,5+104,0+102,5.

– Eka sarja oli vähän ylianalysointia, mutta kun heitin aivot narikkaan, kaksi keskimmäistä sarjaa oli ookoo, hän summasi kilpailunsa.

Finaaliraja oli 415,7.

Lahden Ampumaseuran Hanna Etula edusti Suomea edellisen kerran kansainvälisissä arvokilpailuissa Vierumäellä kaksi vuotta sitten järjestetyissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa. Hän kilpaili äitiyslomansa jälkeen ensimmäisen kerran viime joulukuussa.

– Tekemiseni oli tänään todella hyvää, eikä teknisiä ongelmia ollut. Kahden vuoden kilpailemattomuus näkyi ehkä siinä, että minulta puuttui rohkeutta.

Etula tähtäsi 410,2 pistettä (101,0+102,5+103,2+103,5) ja sijoittui 39:nneksi. Hän on kokenut ampumaurheilija, sillä hän on edustanut Suomea muun muassa myös Pekingin olympialaisissa 2008.

– Lähtökohtiin nähden tämä oli ok-suoritus. Sen mitä tein kisan aikana, tein järjellä. Minua kutkuttaa jo nyt kesäkuussa järjestettävä Münchenin maailmancup. Jos tekeminen on tässä vaiheessa tällaista, mitä se on, kun toiset kolme kuukautta on taas mennyt, Etula pohti Moskovassa.

Turun Seudun Ampujien Hanna Pitkänen sijoittui 44:nneksi tuloksellaan 408,9 (102,5+100,0+102,0+104,4).

– Jännitin ensimmäisessä sarjassa, ja rytmini hajosi. Viimeinen sarjani oli sitten rentoa, hyvää tekemistä, hän sanoi.

Joukkuekilpailussa Suomi sijoittui 12:nneksi. Mestaruuden voitti Serbia, joka ampui uuden Euroopan ennätyksen 1247,1. Suomen tulos oli 1230,4 pistettä.

Miesten liikkuva maali

Miesten ja poikien liikkuvan maalin normaalijuoksuissa ammuttiin toinen kilpailupäivä eli nopeat juoksut (30 ls). Ensimmäisenä päivänä ammuttujen hitaiden juoksujen jälkeen Ukrainan Vladislav Prianishnikov johti kilpailua ammuttuaan 294 pistettä ja Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi-64) oli viidentenä tuloksellaan 291. Sekajuoksujen Euroopan mestari Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar) oli sijalla 11 ja Sami Heikkilä (Kymppi-64) sijalla 12. Heidän tuloksensa olivat 287 ja 285.

Nopeiden juoksujen jälkeen suomalaiset löytyivät
sijoilta 5, 11 ja 15. Holmbergin tulos oli 574, Tomi-Pekka Heikkilän 570 ja Sami Heikkilän 563. Holmberg uusi neljännestä sijasta eli pääsystä mitaliotteluihin Puolan Lukasz Czaplan kanssa, mutta hävisi 18-20. Czapla eteni neljän parhaan joukkoon ja voitti lopulta EM-kultaa.

Persoonallinen Czapla voitti kultamitaliottelussa Ukrainan Vladislav Prianishnikovin 6-4 ja esitti sen jälkeen EM-kisojen rajuimman tuuletuksen. Unkari voitti joukkuekilpailun uudella ME-tuloksella 1734. Suomi sijoittui kolmanneksi.

Ampumaurheiluliiton liikkuvan maalin lajivalmentaja Ville Häyrinen oli kilpailun jälkeen tyytyväinen.

– Jos Krister voittaa sekajuoksujen EM-kultaa ja uusii normaalijuoksuissa neljännestä sijasta, on hän ampunut todella hyvin. Joukkuekilpailut menivät myös hyvin. ”Tomppa” ja Sami eivät ole tyytyväisiä kilpailuunsa. Samin suoritukset jatkuivat niin kuin koko talvi on mennyt. Ne eivät olleet sitä, mihin hän parhaimmillaan pystyisi, Häyrinen sanoi.

Poikien liikkuva maali

Poikien liikkuvassa maalissa kaksi suomalaista eteni mitaliotteluihin eli neljän parhaan joukkoon. Kymppi-64:n Jani Suoranta tähtäsi peruskilpailun parhaan tuloksen 578 (292+286). Mika Kinisjärvi (Rovaniemen Ampujat ja Metsäveikot) oli peruskilpailun neljäs tuloksellaan 569 ja Satakunnan Ampujien Heikki Lähdekorpi viides ammuttuaan tuloksen 561. Lähdekorpi voitti maanantaina sekajuoksujen EM-kultaa.

Suomi voitti joukkuekilpailun ylivoimaisesti ja vieläpä uudella ME-tuloksella, joka kirjataan nyt numeroin 1708. Venäjän viisi vuotta sitten ampuma ennätys koheni kuudella pisteellä.

– Jos joku väittää, että liikkuvan maalin taso on laskenut, se ei pidä paikkaansa, Ampumaurheiluliiton liikkuvan maalin lajivalmentaja Ville Häyrinen viittasi Suomen ja Unkarin tekemiin maailmanennätyksiin.

Kinisjärvi voitti nyt toisen henkilökohtaisen arvokisamitalinsa. Ensimmäinen – sekin hopeinen – tuli maanantaina sekajuoksuissa.

– Ihan jees-päivä! Harmittaa vain hävitä ”medal match” tuolla tavalla, Kinisjärvi sanoi.

Semifinaalissa hän voitti Suorannan 6-1, mutta hävisi kultamitaliottelun Ukrainan Vladislav Shchepotkinille 4-6.

– Mutta kyllä tämä EM-hopea maistuu varmasti hyvältä parin päivän kuluttua, Kinisjärvi hymyili mitali kaulassaan.

Suoranta sai Moskovan EM-kisojen toisen henkilökohtaisen pronssimitalinsa, kun hän voitti pronssimitaliottelussa Ukrainan Ihor Kizyman 6-3.

– Peruskilpailuni oli erittäin hyvä, paljon paremmin se ei olisi edes voinut mennä. Oli itseluottamusta, ja ammunta oli tosi mukavaa. Mitaliotteluihin en saanut samanlaista fiilistä, ja minulla oli vaikeaa. Semifinaalissa parempi (Kinisjärvi) voitti. Tällaista tämä on. Tämä on niin hetkestä kiinni – se voittaa, kumpi osuu keskemmälle, Suoranta sanoi.

Lähdekorpi riemuitsi paitsi joukkuemestaruudesta myös uudesta maailmanennätyksestä.

– Kun se alkoi olla lähellä, tuli siinä jännitystä meille kaikille, hän sanoi.

Mainittakoon sekin, että Suomen poikien tekemä ME-tulos on sama, jolla Venäjän miehet saivat omassa joukkuekilpailussaan hopeaa.

Suomi saavutti Moskovan EM-kilpailuissa kymmenen mitalia, jotka kaikki tulivat liikkuvassa maalissa. Saldona oli viisi kultaa, kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Kisoihin osallistui 24 suomalaista ampumaurheilijaa. EM-kilpailuissa oli mukana kaikkiaan 575 urheilijaa, jotka edustivat 45 maata.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
26.2.-6.3. Moskova, Venäjä

Tuloksia ke 5.3.

Miesten ilmapistooli 60 ls + finaali: 1) Oleh Omelchuk Ukraina 200,7 (584), 2) Vitali Kudzi Valko-Venäjä 199,3 (582), 3) Joao Costa Portugali 180,0 (579), 4) Anton Gourianov Venäjä 158,8 (580), 5) Walter Lapeyre Ranska 135,8 (579), 6) Dino Briganti Italia 116,7 (581), 7) Konstantinos Malgarinos Kreikka 96,4 (579), 8) Luca Tesconi Italia 76,2 (580), … 39) Jesse Peltomäki Suomi 568.
Joukkuekilpailu: 1) Ukraina 1735, 2) Italia 1733, 3) Valko-Venäjä 1731.

Naisten ilmakivääri 40 ls + finaali: 1) Julianna Miskolczi Unkari 209,5 (416,2), 2) Andrea Arsovic Serbia 206,6 (417,3), 3) Ivana Maksimovic Serbia 184,9 (418,5), 4) Stine Nielsen Tanska 163,2 (415,7), 5) Daria Vdovina Venäjä 143,1 (416,4), 6) Barbara Engleder Saksa 122,3 (417,9), 7) Martina Pica Italia 101,3 (416,8), 8) Ziva Dvorsak Slovenia 80,2 (416,4), … 31) Katarina Långström Suomi 411,3, … 39) Hanna Etula Suomi 410,2, … 44) Hanna Pitkänen Suomi 408,9.
Joukkuekilpailu: 1) Serbia 1247,1 (EE), 2) Saksa 1246,4, 3) Italia 1244,1, … 12) Suomi 1230,4.

Miesten liikkuvan maalin normaalijuoksut 60 ls
Peruskilpailu: 1) Jozsef Sike Unkari 584, 2) Tamas Tasi Unkari 578, 3) Vladislav Prianishnikov Ukraina 576, 4) Lukasz Czapla Puola 574/uusinta 20, 5) Krister Holmberg Suomi 574/18, 11) Tomi-Pekka Heikkilä Suomi 570, … 15) Sami Heikkilä Suomi 563.
Joukkuekilpailu: 1) Unkari 1734 (ME), 2) Venäjä 1708, 3) Suomi 1707.

Semifinaalit: Lukasz Czapla – Jozsef Sike 6-4, Vladislav Prianishnikov – Tamas Tasi 7-5
Pronssimitaliottelu: Jozsef Sike Unkari – Tamas Tasi Unkari 6-3
Kultamitaliottelu: Lukasz Czapla Puola – Vladislav Prianishnikov Ukraina 6-4

Poikien liikkuvan maalin normaalijuoksut 60 ls
Peruskilpailu: 1) Jani Suoranta Suomi 578, 2) Vladislav Shchepotkin Ukraina 574, 3) Ihor Kizyma Ukraina 570, 4) Mika Kinisjärvi Suomi 569, 5) Heikki Lähdekorpi Suomi 561.
Joukkuekilpailu: 1) Suomi 1708 (ME), 2) Ukraina 1675, 3) Venäjä 1614.

Semifinaalit: Mika Kinisjärvi Suomi – Jani Suoranta Suomi 6-1, Vladislav Shchepotkin Ukraina – Ihor Kizyma Ukraina 6-2
Pronssimitaliottelu: Jani Suoranta Suomi – Ihor Kizyma Ukraina 6-3
Kultamitaliottelu: Vladislav Shchepotkin Ukraina – Mika Kinisjärvi Suomi 6-4

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.