Marko Talvitie ja Marjut Sand Suomen mestareiksi ilmaolympiassa
23.3.2014 klo 12:00

Teksti ja kuvat: Mika Vuolle

Sastamalan Ellivuoressa jatkettiin sunnuntaina ilmaolympiapistoolin SM-kilpailuja naisten ja ikäkausisarjoilla. Naisten Suomen mestariksi tähtäsi Suomussalmen Ampujien Marjut Sand, jonka voittotulos oli 525 pistettä. Päivän kuluessa Sandin perheeseen tuli toinenkin mestaruus, kun Jaakko Sand oli Y50-sarjan tarkin komealla tuloksella 560.

– Vaimo aloitti ammunnan harrastamisen viisi vuotta sitten ja sai minutkin taas palaamaan lajin pariin 15 vuoden tauon jälkeen. Tämä talvi on mennytkin hienosti, sillä tämä oli toinen Suomen mestaruus reilun viikon sisään, Vierumäellä ilmapistoolin Y50-sarjan niin ikään voittanut Jaakko Sand kertoi.

Y60-sarjassa tarkin oli Hyvinkään Lars Holmberg, Y70-sarjassa Turun Seudun Ampujien Kurt Wallden ja Y75-sarjassa voittoihin väsymätön Lahden Ampumaseuran Sakari Paasonen.

Nuoret tehtailivat kolme uutta Suomen ennätystä

Nuorten sarjoissa päivän kohahduttavimman tuloksen ja samalla Suomen ennätyksen ampui Rauman Seudun Urheiluampujia edustava vasta 13-vuotias Maija Pärri, joka kirjaili N16-sarjan uusiksi SE-lukemiksi 522 pistettä. Tuloksella olisi ampunut SM-hopeaa naistenkin sarjassa.

N18-sarjassa Kankaanpään Ampujien Taru Okkola ampui uudeksi SE-lukemaksi 402 pistettä ja Y16-sarjassa espoolainen Cristian Friman kohensi SE-tulosta 540 pisteeseen.

Lauantaina ammuttu ilmaolympiapistoolin SM-kilpailu oli ruutiratojen olympiapistooliampujien näytöstä. Lehtimäen Ampujia edustava Marko Talvitie otti kisan finaalin alusta lähtien hallintaansa ja ratkaisi mestaruuden nimiinsä jo ennen viimeistä kilpailusarjaa. Ruutipuolen sääntöjä mukailevassa uusimuotoisessa finaalissa hän ampui kovan tuloksen, 30 osumaa.

– Olin vähän yllättynyt, että kulki näin hyvin. En ole hirveästi panostanut ilmaolympiapistooliin, ja kaiken lisäksi oma aseeni hajosi ennen kisaa. Samoin hajosi ensimmäinen laina-asekin, ja vasta toinen laina-ase toimi, Talvitie naureskeli tyytyväisenä.

Talvitie palasi pitkästä aikaa kultakantaan ilmaolympiapistoolissa. Vuosituhannen alkupuolelta hänelle kertyi "kolme tai neljä" mestaruutta. Laji menetti hieman merkitystään olympiapistoolin harjoittelumuotona, kun olympiapistoolissa siirryttiin .22-kaliiperin lyhyestä patruunasta pitkään patruunaan ja sen myötä rekyyli kasvoi olympiapistoolissa. Hän kuitenkin pitää lajia arvossa, koska sen kautta on helppo tulla mukaan ammuntaan ja myös radat on helppo järjestää sisätiloihin.

Jalasjärven Ampujien Teijo Kimpimäki ampui hopealle. SM-hopea oli Kimpimäelle ilmaolympiapistoolissa jo kolmas peräkkäinen.

– Tänään kulki yllättävän mukavasti. Aikani on mennyt enemmän muiden harrastusten parissa enkä ole paljoakaan harjoitellut.

Kimpimäki, joka ampui finaalissa tuloksen 21 osumaa, piti uudentyyppistä finaalia onnistuneena.

Pronssille tiukassa taistossa kiristi Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseuran Juha Toivola, joka sai 16 osumansa turvin iloita uransa ensimmäisestä SM-mitalista.

– Tavoitteena oli pääsy finaaliin, ja kun sinne pääsin, syttyi nälkä parempaan. Koko finaali oli täyttä työtä, ja olen erittäin tyytyväinen mitaliini, viisi vuotta ammuntaa harrastanut Toivola tuumaili kisan jälkeen.

Hyvinkääläinen paljasti tähtäävänsä mustan alareunaan. Hän käyttää olympiapistoolissa omaksuttua tapaa myös ilmaolympiapistoolissa, koska sen avulla saa korkeusheitot paremmin kuriin. Toivolan erikoisuutena on myös sama kahva, jota hän käyttää kaikissa aseissaan eli ilmaolympiapistoolissa, ilmapistoolissa, olympiapistoolissa ja isopistoolissa.

Peruskilpailussa parhaat tulokset ampuneet Lahden Kari Leskinen ja Rauman Seudun Urheiluampujia edustava Ari Huhtamäki saivat kilpakumppaneiltaan kylmää kyytiä ja putosivat kuuden ampujan finaalissa ensimmäisinä. Neljänneksi sijoittui tuore ilmapistoolin Suomen mestari Jussi Saari, joka hävisi pronssimitalin uusinnassa Toivolalle.