Lasten ja nuorten liikunnan harrastaminen kallistunut
8.4.2014 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Tuore tutkimusraportti osoittaa, että lasten ja nuorten liikunnan harrastaminen seuroissa on kallistunut. Harrasteliikunta on kallistunut jonkin verran. Kilpaurheilulajeissa, joissa harrastusintensiteetti on kasvanut selvästi, on harrastaminen kallistunut jopa kaksin- tai kolminkertaiseksi kymmenessä vuodessa. Harrastuskaudet ovat pidentyneet ja vuosittaisten harrastuskertojen määrä on lisääntynyt. Usean liikuntalajin harrastaminen kilpailumielessä on tullut mahdottomaksi jo 11–14-vuotiaille.

Harrastamisen kokonaiskustannukset syntyvät monista pienistä yksittäisistä ja erillisistä 
kustannuksista, joita seurojen, lajiliittojen tai kuntien toimijat eivät aina riittävästi havaitse. Välittömiä kustannuksia ovat mm. pakolliset maksut ja välineet, välillisiä kustannuksia esimerkiksi matkakustannukset. Erillisistä kustannusten kasvuista voi syntyä monille perheille liian suuri kustannuserä, joka estää lapsen liikunnan harrastamisen ohjatussa seuratoiminnassa. 

Keskeisimpiä syitä kustannusten kasvulle olivat välinekustannusten kasvu, pakollisten maksujen ja kilpailu- ja leirikustannusten kasvu. Lisäksi kustannuksiin vaikutti yleinen kustannustason nousu. Harrastusintensiteetin kasvu on tuonut mukanaan myös kustannusten kasvun. 

Vuonna 2001 11-14–vuotiaiden kilpaurheilijoiden yhden harrastuskerran hinta oli 6-39 euroa, vuonna 2012 hinta oli 13-58 euroa. Eri lajien kokonaiskulut kymmenessä vuodessa (2001-2012) vaihtelivat välillä 9.994-86.987 euroa. Mikäli kustannuskehitys jatkuu samanlaisena voivat yhden 17-vuotiaan kilpaurheilijan vanhemmat varautua maksamaan lajista riippuen 3.518-22.796 euroa kaudessa. 

Tutkimuksessa mukana olleet 13 lajia ovat golf, hiihto, jalkapallo, jääkiekko, koripallo, pesäpallo, ratsastus, salibandy, taitoluistelu, tanssi, uinti, voimistelu ja yleisurheilu. Lajit vastaavat harrastajamääriltään yli 80 prosenttia suomalaisten lasten ja nuorten liikuntaharrastuksista seuroissa. 

Drop-out vai throw-out? Tutkimus lasten ja nuorten liikuntaharrastusten kustannuksista (Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2014:5) . 

Lisätietoja: ylitarkastaja Sari Virta (OKM), p.0295 330 377