Jaakko Viitala ja Jesse Nio action airin Suomen mestareiksi
14.4.2014 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Teksti ja kuvat: Mika Vuolle

Nokialla ratkottiin viikonloppuna practicalin action airin Suomen mestaruudet. Kahden päivän aikana ammuttiin yhteensä kaksitoista stagea ja reilut kaksisataa laukausta noin kuudenkymmenen ampujan voimin. Nokian Seudun Ampujien järjestämät kilpailut olivat lajin toiset viralliset SM-kisat.

Standard-luokan yleisen sarjan Suomen mestaruus pysyi hallitsevan mestarin hallussa. Nokian Jaakko Viitala uusi viime vuotisen kultansa vakuuttavalla tavalla. Open-luokassa SM-kultaa nappasi viime vuoden pronssimitalisti Jesse Nio, joka edustaa Loimaan Laukojia.

Naisten sarjan paras oli Kouvolan Tiia Honkaselkä, ja nuorissa mestaruus meni Loimaan Laukojien Tomy Lindströmille. Senioreitten SM-kultaa ampui SSG:n Pekka Karras.

Action air on kaasurekyylitoimisilla muovikuulapistooleilla ammuttava practical-ammunnan muoto, joka alkaa hiljalleen yleistyä practical-ampujien sisätiloihin sopivana talviharjoittelumuotona. Lajina se eroaa perinteisestä IPSC:stä lähinnä kalustonsa puolesta. Myös sääntöjä on muokattu hieman muovikuula-aseille sopivammiksi. Laji sopii mainiosti myös nuorille, sillä sen avulla voi helposti opetella practical-ammunnan perusteita.

Hongkongilaiset kävivät näyttämässä mallia

SM-kilpailu oli samalla myös kansainvälinen kilpailu, johon oli saapunut kisailijoita Puolasta, Slovakiasta, Belgiasta ja Hongkongista, missä action airin taso on kovinta maailmassa suomalaisten kärkiampujien edustaessa Euroopan parhaimmistoa. Tavallaan kisassa oli siis kysymys lajin maailman huippuampujien kohtaamisesta. Kansainvälinen kilpailu oli hongkongilaisten näytöstä, jos kohta Suomen mestarit löivät vahvasti kiilaa kiinalaiseen rintamaan.

Standard-luokassa kansainvälisen kilpailun voiton ampui Samson Chan, jota peesasivat Jaakko Viitala ja Curtis Choi. Open-luokassa meni kaukoitään kaksoisvoitto, joka kirjattiin Raymond Kwanille ja Terence Leungille, Jesse Nion ollessa kolmas.

– Hongkongissa ammumme hyvin samantyyppisiä kilpailuja sisätiloissa, joten täällä oli helppo ampua. Oli mukava tulla tänne ja tutustua suomalaisiin, sillä matkustelen mielelläni ampumakilpailuissa kauempanakin, Kwan kertoi kisan jälkeen.

Erillisenä kisana pääkilpailun ohessa ammuttiin vielä practicalin klassikko, kolmen taulun El Presidente -stage, jossa suomalaiset yllättivät salamannopeina pidetyt hongkongilaiset. Viikonlopun nopein oli Open-luokan Roy Juurijoki. Standard-pistoolilla parhaaksi kirjattiin Kim Leppänen.

Action airin SM-mitalistit:

Standard-luokka, yleinen sarja: 1) Jaakko Viitala NoSA, 2) Kim Leppänen NoSA, 3) Timo Martikainen SSG.
Open-luokka, yleinen sarja: 1) Jesse Nio LL, 2) Mikko Lampinen NoSA, 3) Roy Juurijoki LL.
Standard-luokka, naiset: 1) Tiia Honkaselkä KouMAS, 2) Pirjo Leinonen NoSA, 3) Janina Annala KouMAS.
Standard-luokka, juniorit: 1) Tomy Lindström LL, 2) Matias Kaatranen NoSA, 3) Jusa Pietilä NoSA.
Standard-luokka, seniorit: 1) Pekka Karras SSG, 2) Jari Mäkelä KouMAS, 3) Ari Heikkilä KouMAS

Action air SM2014 -tulokset kokonaisuudessaan: http://actionairsm.weebly.com/