Juha Rutoselle ja Riikka Parviaiselle kiväärin SM-kultamitalit
2.8.2014 klo 12:00

Juha Rutonen tuulettaa voittoaan. Kuvat: Risto Aarrekivi
SMAS:n mitalikaksikko Riikka Parviainen (vas.) ja Annika Sihvonen.

Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava Riikka Parviainen nappasi ensimmäisen naisten Suomen mestaruutensa lauantaina Mikkelissä, kun hän voitti 50m kiväärin 3×20 ls kilpailun. Haminan Ampumaseuran Juha Rutonen voitti jännittävien vaiheiden jälkeen 50m kiväärin makuun SM-kultamitalin.

Mikkelin Ampujat järjestää viikonvaihteessa 50m kiväärin SM-kilpailut Kyrönpellon ampumaradalla. Lauantaina kilpailtiin Y-sarjan 50m kiväärin 60 ls ja N-sarjan kiväärin 3×20 ls. Voitot menivät Haminan Ampumaseuran Juha Rutoselle ja Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseuraa edustavalle Riikka Parviaiselle, jolle mestaruus oli ensimmäinen N-sarjassa.

Miesten kisan finaali sai jännittävän loppuhuipentuman. Ratkaisu tapahtui Rutosen ja Joni Stenström (Raseborgs Skyttar) välillä. He olivat tasatilanteessa toiseksi viimeisen ja finaalin viimeisen eli 20. laukauksen jälkeen. Ratkaisu heidän välillään ammuttiin pudotuslaukauksella, jossa Rutonen oli vahvempi 10,3-10,0.

Sodankyläläinen mutta HAS:ää edustava Rutonen suhtautui tilanteeseen rauhallisesti kilpailun jälkeen.

– No, se oli nyt sitten tämmöinen kisa.

Stenström puolestaan totesi, että ”syke tuli koko ajan läpi”, ja välillä hän joutui tähtäämään niin pitkään, että ”meinasi happi loppua”.

– Uusintalaukauksessa voitosta alkoi sitten kunnolla jännittää, hän sanoi.

Naisten kisassa savonlinnalaisille tuli kaksoisvoitto, sillä Parviainen voitti seurakaverinsa Annika Sihvosen 0,4 pisteellä. Parhaimmillaan Parviainen johti jo 1,9 pisteellä. Kilpailun aikana sää oli helteinen ja tyyni.

– Peruskilpailun polveen ja makuuseen olen tyytyväinen. Pystyssä ei sen sijaan ollut hurraamista. Finaali oli oikeastaan ihan hyvä lukuun ottamatta viittä viimeistä laukausta, mutta onneksi finaalin polvi ja makuu olivat edelleenkin hyvää työskentelyä, ja siinä saavutettu johto riitti, Parviainen, 21, kertasi kilpailuaan.

Y-sarjan joukkuekulta meni Haminan Ampumaseuralle, ja N-sarjan voitti Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura.

50m kiväärin SM-kilpailut
2.-3.8. Kyrönpelto, Mikkeli

Tuloksia la 2.8.

50m kivääri 60 ls makuu, sarja Y, finaali: 1) Juha Rutonen HAS 205,3/uusinta 10,3, 2) Joni Stenström RS 205,3/10,0, 3) Jaakko Björkbacka LehA 184,1, 4) Juho Autio OMAS 163,2, 5) Pauliina Frilander-Soini PiekSA 141,9, 6) Tero Lahti HAS 121,3, 7) Aleksi Lammintausta KaA 101,1, 8) Marko Tanskanen JA 81,0.

50m kivääri 3×20 ls sarja N, finaali: 1) Riikka Parviainen SMAS 446,6, 2) Annika Sihvonen SMAS 446,2, 3) Pauliina Frilander-Soini PiekSA 432,8, 4) Katarina Långström KSF 421,2, 5) Marianne Palo IMAS 407,7, 6) Gisela Miettinen KAMS 397,5, 7) Katariina Laine HlAS 388,4, 8) Saana Tattari NoSA 386,4.

50m kivääri makuu joukkue, sarja Y: 1) Haminan Ampumaseura 1760, 2) Satakunnan Ampujat 1753, 3) Kankaanpään Ampujat 1749, 4) Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura 1748 85x, 4) Kuusankosken Ampujat 1 1748 84x, 4) Joensuun Ampujat 1748 72x, 7) Pieksämäen Seudun Ampujat 1743, 8) Säkylän Seudun Ampujat 1732, 9) Kauhajoen Ampujat 1729, 10) Lempäälän Ampujat 1724, 11) Hämeenlinnan Ampumaseura 1720, 12) Mikkelin Ampujat 1718, 13) Kuusankosken Ampujat 2 1708, 14) Pieksämäen Seudun Ampujat 2 1684, 15) Turun Seudun Ampujat 1164.

50m kivääri 3×20 ls joukkue, sarja N: 1) Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura 1683, 2) Sodankylän Ampujat 1654, 3) Mikkelin Ampujat 1627, 4) Kuusankosken Ampujat 1566.

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.