MM-Granada: Saana Tattari tähtäsi 12:nneksi, Marko Kemppainen jatkaa 13. sijalta
18.9.2014 klo 12:00

Saana Tattari (vas.) ja Katariina Laine kilpailunsa jälkeen torstaina. Kuvat: Lassi Palo
Marko Kemppainen.
Timo Laitinen.
Lauri Leskinen.
Eetu Kallioinen.
Henri Sorvo.
Juho Auvinen.

Saana Tattari jäi vain kahden pisteen päähän finaalista tyttöjen 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa Espanjan Granadassa, kun siellä järjestettävät ampumaurheilun MM-kilpailut jatkuivat torstaina. Hän sijoittui 12:nneksi. Marko Kemppainen jatkaa skeetissä kahden kilpailupäivän jälkeen hyvissä asemissa 13. sijalta.

Espanjan Granadassa ovat käynnissä (6.-20.9.) Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) kaikkien lajien 51. MM-kilpailut. Perjantai on viimeinen kilpailupäivä.

Granadan MM-kisoihin osallistuu 2027 urheilijaa 94 maasta. Suomalaisia on mukana kaikkiaan 43. Suomi on saavuttanut ennen päätöspäivää yksitoista mitalia. Ne ovat kaikki tulleet liikkuvasta maalista. Pojat voittivat kymmenen mitalia ja miehet yhden.

Tyttöjen 50m pienoiskivääri 3×20 ls

Saana Tattari (Nokian Seudun Ampujat) ampui hienosti tyttöjen 50m pienoiskiväärin 3×20 ls kilpailussa. Hän jäi vain pisteen omasta kisaennätyksestään ja kahden pisteen päähän finaalista. Tattarin tulos oli 577 (polvi 193, makuu 195, pysty 189), jolla hän sijoittui 12:nneksi. Finaaliraja oli 578, jonka ampui kaksi tyttöä. Peruskilpailun parhaan tuloksen 586 tähtäsi Sveitsin Nina Christen.

Ampumaurheiluliiton nuorten kiväärin olympiavalmentaja Pasi Wedman kehui Tattaria.

– Kun ampuu oman tasoisensa suorituksen näissä karkeloissa, se on hyvä suoritus. Flunssasta kärsinyt Saana taisteli hyvin loppuun asti, Wedman sanoi.

Tattari oli tyytyväinen torstain suoritukseensa ja MM-kisoihinsa kokonaisuutena. ”Piekkarin” makuun kisassa hän oli yhdeksäs.

– Granadan MM-kisoista jäi hyvä maku! Olivathan nämä urani suurimmat arvokisat tähän mennessä. Kilpailun loppu oli tänään vaikea, koska minulla ei ollut voimia jäljellä pitämään asetta pystyssä. Flunssa on vienyt voimani. Onneksi sain kuitenkin koottua itseni, hän sanoi.

Tattari kilpailee vielä ensi vuonna junioreissa. Hän ei ollut pettynyt, vaikka kahdeksan parhaan finaalipaikka jäi niukasti saavuttamatta.

– Finaaliin olisi tietysti ollut kiva päästä. Jos olisin ollut täysin terve, ehkä olisin mennyt sinne kevyesti. Mutta näillä mennään mitä on, hän naurahti.

Laineen kilpailu lähti jäykästi liikkeelle, kuten Wedman luonnehti. Laine sanoikin jännittäneensä kilpailun alussa niin paljon, että polviasento meni alakanttiin. Makuu ja pysty olivat sen sijaan hänelle normaalia ammuntaa, pysty jopa ”tosi hyvää”.

– Oli hyvä, että ”Katsu” sai ammuttua kaksi asentoa melko omalla tasollaan. Se oli hyvää kokemusta jatkoa ajatellen, Wedman summasi.

Maailmanmestaruuden voitti Kiinan Pei Ruijiao finaalin jälkeisellä ME-tuloksella 455,8. Christen sijoittui toiseksi.

Miesten 300m kivääri 3×40 ls, karsinta

Antti Puhakka (Haminan Ampumaseura) ja Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura) ja Juha Rutonen (Haminan Ampumaseura) olivat miesten 300m kiväärin 3×40 ls karsinnassa. Kaikki suomalaiset selvittivät ilahduttavasti tiensä perjantain kilpailuun.

Puhakan tulos oli 1159 (polvi 388, makuu 398, pysty 373), Aution 1147 (381+394+372) ja Rutosen 1131 (381+392+358). Suomi sijoittui joukkuekilpailussa kuudenneksi (3437). Sveitsi oli ykkönen (3511).

Miesten ja poikien skeet, 2/3 kilpailupäivä

Miesten ja poikien skeetissä on nyt kahden kilpailupäivän jälkeen ammuttu 100 kiekkoa. Perjantaina ammutaan viimeiset 25 kiekkoa ja finaalit.

Miesten sarjassa Marko Kemppainen (Suomussalmen Urheiluampujat) jatkaa hyvää tahtiaan. Hän on tuloksellaan 97 (25+24+24+24) sijalla 13. Kemppaisen lisäksi yksitoista urheilijaa on rikkonut 97 kiekkoa. Kilpailua johtaa Espanjan Juan Jose Aramburu (99). Saksan Sven Korte ja Yhdysvaltain Vincent Hancock ovat tehneet tuloksen 98.

Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille) jatkaa kilpailuaan 30. sijalta tuloksellaan 95 (24+24+23+24). Laitisen seuratoveri Lauri Leskinen on pudottanut 94 (23+24+25+22) kiekkoa ja on 44. sijalla.

Poikien sarjassa Eetu Kallioisen (Ala-Hämeen Ampujat) tulos kahden päivän jälkeen on 91 (22+23+23+23) ja sijoitus parhaana suomalaisena 22:s. Lahden Ampumaseuran Henri Sorvo on rikkonut 26. sijaan oikeuttavat 89 (22+21+23+23) kiekkoa. Juho Auvinen (Pielaveden Ampuma- ja Metsästysseura) on rikkonut 85 (22+22+21+20) kiekkoa ja jatkaa kilpailuaan 49. sijalta. Kilpailun kärjessä on ainoana kaikki sata kiekkoa rikkonut italialainen Gabriele Rossetti.

Miesten isopistooli, 1. päivä

Lahden Ampumaseuran Teemu Lahti on sijalla 24, kun miesten 25m isopistoolin tarkkuusosan 30 ls ammuttiin torstaina. Hänen tuloksensa oli 287. Kilpailua johtaa Ukrainan Oleksandr Petriv tuloksella 297. Pikaosan 30 ls ammutaan perjantaina.

Suomalaiset pe 19.9.:

Miesten skeet: Marko Kemppainen (Suomussalmen Urheiluampujat), Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille), Lauri Leskinen (Sibbo Skyttegille)
Poikien skeet: Juho Auvinen (Pielaveden Ampuma- ja Metsästysseura), Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat), Henri Sorvo (Lahden Ampumaseura)
Poikien 50m pienoiskivääri 3×40 ls: Aleksi Jarva (Poliisien Ampumaseura), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura), Joni Stenström (Raseborgs Sky
ttar)
Miesten 300m kivääri 3×40 ls: Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura), Antti Puhakka (Haminan Ampumaseura), Juha Rutonen (Haminan Ampumaseura)
Miesten isopistooli: Teemu Lahti (Lahden Ampumaseura)

Tuloksia ja tilanteita to 18.9.

Tyttöjen 50m pienoiskivääri 3×20 ls: 1) Pei Ruijiao Kiina 455,8 (ME) (582), 2) Nina Christen Sveitsi 453,8 (586), 3) Selina Gschwandtner Saksa 443,2 (581), 4) Sina Oleane Busk Norja 432,2 (578), 5) Nina Laura Kreutzer Saksa 421,9 (580), 6) Emilie Winterberger Ranska 411,3 (578), 7) Marina Boesiger Sveitsi 402,5 (581), 8) Susan Elizabeth Koshy Intia 400,3 (579), … 12) Saana Tattari 577, … 45) Katariina Laine 560.,
Joukkuekilpailu: 1) Saksa 1736, 2) Sveitsi 1735, 3) Kiina 1731.

Miesten skeet 2/3 kilpailupäivä (100/125 kiekkoa): 1) Juan Jose Aramburu Espanja 99, 2) Sven Korte Saksa 98, 3) Vincent Hancock Yhdysvallat 98, … 13) Marko Kemppainen 97, … 30) Timo Laitinen 95, … 44) Lauri Leskinen 94.

Poikien skeet 2/3 kilpailupäivä (100/125 kiekkoa): 1) Gabriele Rossetti Italia 100, … 22) Eetu Kallioinen 91, … 26) Henri Sorvo 89, … 49) Juho Auvinen 85.

Miesten 25m isopistooli 60 ls, tilanne (tarkkuusosan 30 ls): 1) Oleksandr Petriv Ukraina 297, 2) Yusuf Dikec Turkki 295, 3) Jinil Kim Etelä-Korea 293, … 24) Teemu Lahti 287.

Viimeisen kilpailupäivän MM-ohjelma pe 19.9.