Nuoret tarkkoja Kupittaalla
14.12.2014 klo 12:00

Inka Havukainen laukoi mainion finaalituloksen, 204,1 pistettä ja voitti N20-sarjan.
Sebastian Långström sai Joni Stenströmistä kovan vastuksen ilmakiväärin Y20-sarjassa.
Jarmo Salo "jäähdytteli" Kupittaalla ilmapistoolin voiton. Toisena oli Karri Turunen ja kolmantena Ari Huhtamäki.

Kupittaalla jatkuivat sunnuntaina EM-näyttökisat ja SM-karsinnat. Nuoret ilahduttivat muutamilla hyvillä suorituksillaan.

Nurmeksen Ampumaseuran Karri Turunen, 20, teki Kupittaan 42. kisoissa sunnuntaina päivän parhaan tuloksen. Hän sijoittui miesten sarjan ilmapistoolissa toiseksi, mutta laukoi peruskilpailussa ennätyksekseen 579 pistettä. Toinen hyvä tulos oli Inka Havukaisen, 18, tekemä ilmakiväärin voittotulos 204,1 pistettä.

Naisten ilmapistoolin loppukilpailun päätöslaukauksilla Kokkolan Ritva Karri (377 peruskilpailussa) nousi selvään voittoon. Kotkan Kirsti Kaaro jäi kolmen pisteen päähän. Hän on muutaman välivuoden jälkeen kuntoutunut ja laukoi peruskilpailuun tarkasti 379 pistettä.

Peruskilpailun tarkin oli Salon Seudun Ampujia edustava Karoliina Helle. Takavuosien edustusampuja osui peräti 383 pisteen tarkkuudella. Nollilta alkaneessa finaalissa hän sijoittui kolmanneksi.

Kokkolan Ritva Karri voitti, vaikka ampuminen ei ollut helppoa.

– Alussa käsi oli vakaa, sitten siihen tuli tärinää, josta pääsin kuitenkin lopussa eroon.

Karri jää vuorotteluvapaalle tammikuussa, joten aikaa on harjoitteluun. Ensi vuoden kisasuunnitelma on edustusampujalla auki, kun liitto ei ole vielä julkaissut uusia valmennusryhmiä eikä leiritystä.

N20-vuotiaiden ilmakiväärin voitti selvästi Kiteen 18-vuotias Inka Havukainen. Hän teki hyvän finaalituloksen 204,1 pistettä. Keuruulainen Saana Peltonen kiusasi häntä lähes viimeiseen laukaukseen saakka.

Sodankylän Laura Sipola, 16, osoitti kykynsä viihtyä finaalissa ja sijoittui kolmanneksi.

Havukainen laukoi esimerkillisesti finaalissa. Hän keskittyi täydellisesti jokaiseen laukaukseen, ja laukoi ne hätäilemättä, mutta ensimmäisenä.

– Varmuutta, tasaisuutta ja rohkeutta haluan vielä parantaa. Nyt minulla oli alussa vähän vaikeuksia, selvitti lähihoitajaksi opiskeleva kilpa-ammunnan tulevaisuuden toivo.

Hän on voittanut kaksi tyttöjen SM-kilpailua. Toinen voitto on urheilukiväärin kolmen asennon kilpailussa ja toinen ilmakiväärillä. Havukaisen paras saavutus on kuitenkin voitto marraskuussa Unkarin kansainvälisessä nuorten kilpailussa. Siellä hän elämänsä toisessa finaalissa laukoi voittoon mainiolla 204,9 pisteen tuloksella.

Sebastian Långström hallitsi Y20 -sarjaa viimeisillä laukauksillaan. Joni Stenström kiritti voittajaa hyvin, sillä eroa oli lopuksi vain reilu piste, 202,8 – 201,5.

– Ammuin aika hyvän finaalin, vaikka alussa oli vaikeuksia. Peruskisassa ase liikkui ja jäin 586 pisteeseen, kertoi Långström, jonka ennätys on ”miesmäinen” 594!

– Hän uskaltaa liipaista, siinä on jo perustaa kisan voittoon, tuumi takavuosien Euroopan mestari Ralf Westerlund seuratessaan Sebastianin ripeitä suorituksia finaalissa.

Turun Seudun Ampujat selviytyi kelvollisesti 430 osanottajan kilpailun järjestämisestä. Tapahtuma kävi hyvästä harjoituksesta 20.-22.3. 2015 Kupittaalla järjestettäviä SM-kilpailuja varten.