Urheilija-apurahaa seitsemälle ampumaurheilijalle
6.2.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Marko Kemppainen on yksi apurahaurheilijoista. Kuva: Lassi Palo

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt urheilija-apurahat 94 kesälajien urheilijalle. Apurahan saajien joukossa on seitsemän ampumaurheilijaa.

Urheilija-apuraha on tarkoitettu ensisijaisesti yksilölajien urheilijoille, jotka sitoutuvat pitkäjänteiseen ammattimaiseen valmentautumiseen ja joilla arvioidaan olevan menestymismahdollisuuksia tulevissa urheilun kansainvälisissä arvokilpailuissa. Apurahaa voidaan myös myöntää yksilölajien joukkueen urheilijoille.

– Myönsimme apurahoja ensimmäistä kertaa myös joukkueina beach volleyn, pariairokaksikkosoudun, purjehduksen ja ratamelonnan urheilijoille. Rion olympialaisiin valmistaudutaan jo tänä vuonna. Karsintoja lajeissa tehdään pitkälti vuoden 2015 aikana, ja apurahan saaneilla urheilijoilla nähdään mahdollisuuksia selvittää ne, urheiluasioista vastaava ministeri Carl Haglund kertoo OKM:n tiedotteessa.

Apurahoina myönnettiin yhteensä 965 000 euroa. Urheilijalle verovapaa apuraha on vuodessa joko 20 000 euroa (suuri apuraha), 10 000 euroa (pieni apuraha) tai 5 000 euroa (nuoren urheilijan apuraha). Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista.

Ampumaurheilijoista suuren apurahan saivat Minna Leinonen ja Satu Mäkelä-Nummela ja pienen Marjut Heinonen, Marko Kemppainen ja Juho Kurki. Nuoren urheilijan apuraha myönnettiin Jaakko Björkbackalle ja Henri Sorvolle.

Ministeriön asiantuntijana apurahapäätösten valmistelussa toimii Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö.

20 000 euron suuruiset valmennus- ja harjoitteluapurahat (18)
(Apurahat on tarkoitettu kansainvälisellä huipulla oleville yksilölajien urheilijoille. Arvioinnin perustana on se, että urheilija on sijoittunut viimeisimmissä lajinsa arvokilpailuissa mitali- tai finaalisijalle. Harkinnan mukaan huomioidaan myös edeltävän vuoden arvokilpailumenestys sekä muu kansainvälinen menestys.)

Ampumaurheilu
Minna Leinonen (Keski-Suomen Ampujat)
Satu Mäkelä‐Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)

10 000 euron suuruinen valmennus- ja harjoitteluapuraha (45)
(Apuraha voidaan myöntää urheilijoille, jotka ovat menestyneet kansainvälisissä arvokilpailuissa tai tasoltaan vastaavissa muissa kilpailuissa ja jotka arvioidaan tulevaisuuden arvokilpailujen mitaliehdokkaiksi. Apuraha voidaan myöntää myös urheilu-uransa nousujohteisessa kehitysvaiheessa oleville erityisen lahjakkaille nuorille urheilijoille, jotka arvioidaan potentiaalisiksi tulevaisuuden aikuisten arvokilpailumenestyjiksi.)

Ampumaurheilu
Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat)
Marko Kemppainen (Suomussalmen Urheiluampujat)
Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat)

5 000 euron suuruinen valmennus- ja harjoitteluapuraha (23)
(Apuraha on tarkoitettu sellaisille nuorille urheilijoille, jotka kansainvälisten näyttöjen sekä urheilu-uran kehityksen perusteella arvioidaan tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi.)

Ampumaurheilu
Jaakko Björkbacka (Lehtimäen Ampujat)
Henri Sorvo (Lahden Ampumaseura)

Kaikki apurahaurheilijat löydät täältä.