Seuroille 550 000 euroa nuorten työllistämiseen
13.2.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Liikunta-asioista vastaava ministeri Carl Haglund myönsi 46 seuralle valtionavustusta työllisyyttä edistäviin hankkeisiin. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista. Hankkeilla työllistetään 47 työtöntä tai työttömyysuhan alla olevaa 16–29-vuotiasta nuorta. Työllistämisjaksot vaihtelevat 4-9 kuukauteen.

Pääsääntöisesti työllistettävillä on liikunta-alan koulutus. Osa työllistämishankkeista sisältää seurojen yhteistyötä palkkauksessa kunnan, toisten seurojen tai yhdistysten kanssa.

– Nämä lähes 50 seuraa liikuttavat työllistämisen avulla satoja, jopa tuhansia lapsia ja nuoria, sekä lisäävät liikunnan harrastusmahdollisuuksia uusille osallistujille. Tällä puolen miljoonan euron työllistämistuella on laajaa vaikuttavuutta terveyden ja hyvinvoinnin suhteen, niin työllistettävien nuorten osalta kuin heidän tekemänsä työn kautta. Pystymme työllistämään liikunnan alalle vastavalmistuneita, jotka saavat tästä arvokasta työkokemusta. Muutaman seuran tavoitteena on saada työllistymisjakson jälkeen nuori työllistymään pysyvään työsuhteeseen, ministeri Carl Haglund kiittelee. 

Pisimmissä, yhdeksän kuukauden työllistämisjaksoissa on hankkeita, joissa tavoitteena on saada työllistettävä työllistymään pysyvään työsuhteeseen. Esityksessä 34 työllistettävällä on liikunta-alan koulutus. Työllistettävistä on miehiä 27 ja naisia 20. 

Myöntöjä harkittaessa on painotettu liikunta-alan koulutusta ja mahdollisimman pitkää työllistämisjaksoa. Lisäksi harkinnassa on painottunut kuntayhteistyö ja seurojen välinen yhteistyö, sekä työllistämisen alueellinen vaikuttavuus. Mahdollisuuksien mukaan on katsottu myös hakijaseuran alueen työttömyys/työllistymistilannetta. 

Myönnöt edustavat ainakin 17 eri lajia (cheerleading 1, golf 1, hiihto 1, jalkapallo 9, jääkiekko 2, koripallo 1, lentopallo 1, miekkailu 2, purjehdus 1, ratsastus 2, salibandy 3, taitoluistelu 2, vammaisurheilu 1, voimistelu/tanssi 2, uinti 1, yleisurheilu 2). 

Lisäksi myönnöissä on edustettuna 14 yleisseuraa, joilla on vähintään kahden tai useamman lajin valikoima toiminnassa. Myöntösummat vaihtelevat 4 500 euron ja 26 000 euron välillä. 

Työllistämistuella seuroilla on mahdollisuus työllistää työttömiä tai työttömyysuhan alla olevia 16-29 -vuotiaita nuoria esimerkiksi ohjaus- ja valmennustyöhön, tapahtumajärjestelyihin, leiriohjaajaksi tai ottelu- ja kisatehtäviin. 

Vuodelle 2015 on valtion talousarviossa kertaluonteinen 550 000 euron määräraha seurojen työllistämistueksi. 

Myönnetyt avustukset (pdf) 

Lisätietoja: ylitarkastaja Sari Virta, OKM, p. 0295 3 30377