Juurijoki, Leppänen ja Nio Suomen mestareita action airissa
3.3.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Practical-ampujien talvikausi huipentui viime viikonloppuna Nokialla ammuttuun action airin Suomen mestaruuskilpailuun. Mukana oli kuutisenkymmentä kilpailijaa eri puolilta Suomea.

Kilpailussa ammuttiin kaksitoista stagea, joissa testattiin practicalistien nopeutta, tarkkuutta ja voimaa. Pisimmillään taulut oli viety 14 metriin, ja lähimmät olivat parin metrin päässä.

Tänä vuonna mukana oli ensimmäistä kertaa production-luokka, jossa pistoolien tulee olla ruutipuolen sääntöjä mukaillen suoraan kaupan hyllyltä otettuja vakiomallisia ja kaksitoimisella laukaisulla varustettuja. Luokan voittajaksi ampui viime vuoden open-luokan Suomen mestari Jesse Nio, jolle action airin moninkertainen SM-mitalisti, niin ikään Loimaan Laukojia edustava Jani Lehtonen, joutui niukasti taipumaan. Pronssia nappasi Haukilahden Urheiluampujia edustava Jere Hakanen.

Open-luokan mestariksi puristi lajin aktiivinen puuhamies Roy Juurijoki Loimaan Laukojista. Hän oli kilpailussa ylivoimainen lyöden selvästi kisaan haastajana mukaan tulleen ruutipuolen taiturin, Lappeenrannan Siluettiampujia edustavan Perttu Piirosen. Pronssille venyi Mika Vuolle Loimaan Laukojista.

Standard-luokassa käytiin kovin vääntö, ja sen päätteeksi viime vuoden kärkikaksikko vaihtoi paikkoja palkintopallilla. Tiukassa kisassa viime vuoden hopeamitalisti SSG:n Kim Leppänen keräsi hieman enemmän pisteitä kuin viimevuotinen mestari, järjestävän seuran Nokian Seudun Urheiluampujien Jaakko Viitala, jonka oli tällä kertaa tyytyminen SM-hopeaan. Kouvolan Metsästys- ja Ampumaseuran Timo Jetsonen, ruutispesialisti, teki onnistuneen tutustumisen uuteen lajiin poimimalla kotiinviemisiksi SM-pronssia.

Standard-luokan naisten sarjassa KouMas:in Tiia Honkaselkä uusi vakuuttavalla tavalla viime vuotisen mestaruutensa. Junioreiden mestarit olivat openissa Henri Turunen (SSG) ja Jusa Pietilä (LL). Senioreissa mestareiksi ampuivat open-luokassa Jukka Kilpiö (SSG), productionissa Jari Mäkelä (KouMAS) ja standard-luokassa Matti Nurminen (NoSA).

Tulosten perusteella saattoi huomata, että action air -osaaminen on vahvaa Loimaalla, Nokialla, Kouvolassa ja Sipoossa. Vähitellen mukaan on kuitenkin tullut uusia kisaajia yhä useammista ampumaseuroista, joten laji on mukavassa myötätuulessa.

Teksti: Mika Vuolle

Kaikki tulokset löydät täältä.