Suomalaisnaiset avasivat maailmancup-kauden
3.3.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Marika Salmi oli maailmancupin avauskilpailussa 19:s. Kuva on viime vuoden SM-kisoista.

Ampumaurheilun maailmancup-kausi alkoi naisten trapilla, joka saatiin päätökseen varhain tiistaina Suomen aikaa Meksikon Acapulcossa. Marika Salmi sijoittui parhaana suomalaisena 19:nneksi tuloksellaan 68. Satu Mäkelä-Nummela oli 28:s ja Mopsi Veromaa 42:s. Vesa Törnroos on miesten trapin ensimmäisen päivän jälkeen sijalla 20 rikottuaan 49 kiekkoa.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden ensimmäinen maailmancup alkoi maanantaina Meksikon Acapulcossa. Siellä kilpaillaan haulikkolajeissa eli skeetissä, trapissa ja kaksoistrapissa. Suomesta kisoihin osallistuu yksitoista ampumaurheilijaa.

Ensimmäinen laji eli naisten trap saatiin päätökseen varhain tiistaina Suomen aikaa. Kilpailussa oli mukana kolme suomalaista: Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Marika Salmi (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) ja Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille).

Heistä parhaiten sijoittui Salmi, jonka tulos oli 68 (22+24+22). Se oikeutti 19. sijaan.

– Kelit olivat kohdillaan, ja kiekko näkyi todella hyvin kaikilla radoilla. Olen iloinen, että pystyin saamaan tällaisen tuloksen, sillä kova flunssa on piinannut minua koko reissun ajan, hän kertoi.

– Turhaa jossittelua, mutta täydessä terässä olisin saattanut saada ongittua pari kiekkoa lisää.

Finaaliraja oli 71. Peruskilpailun parhaan tuloksen teki Australian Laetisha Scanlan (73). Kisan ykkönen oli lopulta Yhdysvaltain Corey Cogdell, joka voitti kultamitaliottelussa Scanlanin 13-9.

Acapulcossa on jaossa olympiapaikkoja Rio de Janeiron olympialaisiin 2016. Jaossa on kaksi paikkaa per laji. Naisten trapissa paikat menivät Cogdellille ja Scanlanille. Cogdell, 28, on vuoden 2008 olympialaisten pronssimitalisti. Hän ei kilpaillut viime vuoden maailmancupeissa lainkaan, koska hän meni kesällä naimisiin.

Mäkelä-Nummela sijoittui 28:nneksi tuloksellaan 65 (23+21+21). Hän harmitteli sitä, että ”tämän kauden pohjanoteeraus piti hakea näin monen tunnin päästä”.

– Tämä laji pitää nöyränä. Juuri kun on pääsemässä jaloilleen, niin se kopsauttaa takaisin polvilleen. Tarinahan menee yksinkertaisesti niin, että hyvät ovat kärjessä ja heikot häntäpäässä. Tämä kisa on murehdittu ja nyt kohti uutta kisaa ja huipputuloksia. Huonoilla ei pärjää, Mäkelä-Nummela sanoi.

Veromaa oli kisassa 42:s rikottuaan 58 kiekkoa (19+22+17). Hän olikin pettynyt suoritukseensa.

– Harjoituksissa oli paljon vaikeuksia oikealle lähtevien kiekkojen kanssa. Luulin eilen päässeeni niistä niskan päälle, mutta tänään ongelmat jatkuivat, hän sanoi.

– Lämmön puutteesta ei ainakaan voi valittaa. Ainoa positiivinen asia tässä on se, että tästä on helppo ponnistaa ylöspäin.

Miesten trapissa ammuttiin ensimmäinen kilpailupäivä eli 50/125 kiekkoa. Kilpailun kärjessä ovat kaikki kiekot rikkoneet Michael Diamond (Australia), Massimo Fabbrizi (Italia), Claudio Bernabe Vergara (Chile) ja Colin Craig Wietfeldt (Yhdysvallat).

Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura) on parhaana suomalaisena sijalla 20 rikottuaan 49 kiekkoa (25+24). Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) jatkaa kilpailua 31. sijalta. Hänen tuloksensa oli 48 (24+24). Sibbo Skyttegillen Mirka Kyyrönen on sijalla 51 tuloksellaan 47 (24+23).

Miesten trapin toinen kilpailupäivä on tiistai.

Acapulcon maailmancupiin osallistuu noin 300 urheilijaa 54 maasta.

Haulikkolajien maailmancup
28.2.-10.3. Acapulco, Meksiko

Tuloksia ma-ti 2.-3.3.

Naisten trap 75 kiekkoa + finaali:
Peruskilpailu: 1) Laetisha Scanlan Australia 73, 2) Arianna Perilli San Marino 72, 3) Corey Cogdell Yhdysvallat 71, 4) Kayle Browning Yhdysvallat 71, 5) Weiyun Deng Kiina 71, 6) Natalie Ellen Rooney Uusi-Seelanti 71, … 19) Marika Salmi 68, … 28) Satu Mäkelä-Nummela 65, … 42) Mopsi Veromaa 58.

Semifinaali: 1) Scanlan 14, 2) Cogdell 12/uusinta 10, 3) Browning 12/9, 4) Rooney 10/2, 5) Perilli 10/1, 6) Deng 10/0.
Pronssimitaliottelu: Natalie Ellen Rooney Uusi-Seelanti – Kayle Browning Yhdysvallat 13-11
Kultamitaliottelu: Corey Cogdell Yhdysvallat – Laetisha Scanlan Australia 13-9

Miesten trap 50/125 kiekkoa, tilanne: 1) Michael Diamond Australia, Massimo Fabbrizi Italia, Claudio Bernabe Vergara Chile, Colin Craig Wietfeldt Yhdysvallat 50, … 20) Vesa Törnroos 49, … 31) Jukka Laakso 48, … 51) Mirka Kyyrönen 47.

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.