Suomen liikkuvan maalin pojilla kahden EM-kultamitalin päivä!
4.3.2015 klo 12:00

Iloiset Euroopan mestarit: Topi Hulkkonen (vas.), Mika Kinisjärvi ja Mika Heikkilä. Kuvat: Lassi Palo
Mika Kinisjärven tyylinäyte.
Suomen EM-kultamitalijoukkueen kaksi muuta urheilijaa: Mika Heikkilä (edessä) ja Topi Hulkkonen.
Tomi-Pekka Heikkilä (vas.) ja Emil Martinsson kävivät tiukan kamppailun EM-pronssimitalista.
Krister Holmberg.
Heikki Lähdekorpi.
Elli Räsänen.
Saana Peltonen.
Saana Tattari.
Marianne Palo.

Suomen liikkuvan maalin pojat riemuitsivat keskiviikkona ilma-aseiden EM-kilpailuissa Hollannin Arnhemissa, kun Mika Kinisjärvi voitti poikien sekajuoksujen kultamitalin ja Suomi joukkuekilpailun. Suomalaisten hyvää päivää täydensivät Tomi-Pekka Heikkilä ja Topi Hulkkonen neljänsillä sijoillaan miesten ja poikien sarjoissa.

Ohessa yhteenvedot EM-kilpailujen keskiviikon suomalaislajeista.

Liikkuva maali

Miesten normaalijuoksuissa olivat mukana Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64), Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar) ja Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat). Poikien sekajuoksuissa kilpailivat Mika Kinisjärvi (Lapin Ampujat), Topi Hulkkonen (Etelä-Saimaan Ampujat) ja Mika Heikkilä (Kymppi 64) sekä tyttöjen sarjassa Elli Räsänen (Kuopion Ampuma- ja Metsästysseura).

Päivä oli värikäs, sillä Suomeen tuli kaksi kultamitalia, kun Kinisjärvi nappasi poikien sekajuoksujen mestaruuden ja Suomi oli joukkuekisan ykkönen. Vaikeuksien kautta voittoon, voi sanoa, sillä Kinisjärvi vietti tauon eli pari tuntia sairastuvassa. Hän alkoi oksennella kisan ensimmäisen puoliskon jälkeen, mutta toipui kisakuntoon.

Kaiken kukkuraksi hän kohensi ennätystään kolmella pisteellä lukemiin 383 (190+193), ja eroa hopeamitalistiin, Ukrainan Ihor Kizymaan, kertyi kaksitoista pistettä. Uutta kisataktiikkaa Kinisjärvi ei kuitenkaan aio tästä omaksua.

– No, en todellakaan, voipunut mestariampuja nauroi.

– Tyhjältä tuntui alkaa kilpailla oksentelun jälkeen, ja minulla on koko ajan sellainen lämmin hiki päällä.

Kinisjärvi voitti nyt neljännen henkilökohtaisen arvokisamitalinsa ilma-aseissa. Nyt voitettu EM-kultamitali oli kaikkiaan hänen kuudes henkilökohtainen arvokisamitalinsa. Kinisjärvi johdatti Suomen myös joukkuekisan voittoon. Eroa toiseksi tulleeseen Ukrainaan jäi yksi piste.

Hulkkosen arvokisadebyytti sujui varsin mallikkaasti, sillä tuloksena oli EM-joukkuekullan lisäksi neljäs sija henkilökohtaisessa kilpailussa. Hän hävisi pronssimitalin yhdellä pisteellä. Hulkkosen tulos oli 366 (183+183).

– Olen tyytyväinen päivääni! Jännitystä oli ilmassa, mutta ei yhtään hullumpi päivä – neljäs sija ja joukkuekulta, hän hymyili.

Heikkilän veljeksistä nuorin eli Mika palasi arvokisoihin neljän vuoden tauon jälkeen. Hänen tuloksensa 338 (165+173) oikeutti 14. sijaan.

– Ei ollut kovin hyvä päivä. Tuntui, ettei mikään onnistu. Pää ei oikein ollut mukana. Kiva oli kuitenkin olla arvokisoissa mukana pitkästä aikaa, Mika Heikkilä sanoi.

Miesten normaalijuoksujen kilpailussa paras suomalainen oli Tomi-Pekka Heikkilä, joka sijoittui neljänneksi – värikkäiden vaiheiden jälkeen hänkin. Ruotsin Emil Martinsson nimittäin voitti hänet pronssimitaliottelussa 10-8. Heikkilä ei muista koskaan ampuneensa näin pitkää mitaliottelua.

– Minun olisi pitänyt pistää kisa poikki, kun johdin 5-3, hän harmitteli ja myönsi, että tappio ottaa päähän.

Kilpailussa oli kuitenkin paljon hyvää, sillä Heikkilän tulos 574 (288+286) on hänen paras arvokisatuloksensa eikä hän ole aiemmin ollut arvokisojen mitaliotteluissa.

– Hyvä, että pääsin yrittämään! Semifinaalissa venäläinen (Maxim Stepanov) ”porasi” aika keskelle ja voitti minut 6-1. Minun olisi sitten pitänyt voittaa Emil, mutta nyt niin ei käynyt. Tämä kilpailu oli kuitenkin askel eteenpäin.

Krister Holmbergin tulos 562 (286+276) oikeutti 12. sijaan.

– Minulla oli neljä hyvää ja kaksi huonoa sarjaa, hän summasi.

Perjantain sekajuoksukilpailuun hän lähtee hallitsevana Euroopan mestarina.

– Sillä ei ole enää mitään merkitystä, vuosi sitten Moskovassa kultaa voittanut Holmberg naurahti.

Heikki Lähdekorpi ampui tuloksen 559 (282+277), jolla hän sijoittui 13:nneksi.
– En vain saanut tuon enempää aikaiseksi, en millään. Ei vain lähtenyt, eikä väkisin saa tulosta tehtyä, ensimmäistä kauttaan miesten sarjassa kilpaileva Lähdekorpi sanoi.

Suomi sijoittui miesten joukkuekilpailussa neljänneksi. Pronssia voittanut Unkari oli kuusi pistettä Suomea parempi.

Elli Räsänen sijoittui tyttöjen sekajuoksukilpailussa seitsemänneksi ammuttuaan tuloksen 338 (166+172). Jossiteltavaa jäi, sillä hän ampui ensimmäisellä puoliskolla yhden laukauksen ”päätyyn” eli ei saanut siitä pistettäkään.

– Minulla oli välillä hyviä ja välillä huonoja hetkiä, mutta sellaista se on, tänä vuonna 18 vuotta täyttävä ampumaurheilija kuvailikin kisaansa.

– Otetaan ne pisteet sitten takaisin perjantaina, hän viittasi normaalijuoksujen kilpailuun.

Tyttöjen ilmakivääri

Tyttöjen ilmakiväärissä olivat suomalaisista mukana Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura), Saana Peltonen (Keuruun Seudun Ampujat) ja Saana Tattari (Hämeenlinnan Ampumaseura).

He kävivät tiukan ”jäsentenvälisen”, sillä kaikki kolme tyttöä olivat 0,6 pisteen sisällä toisistaan. Peltosen tulos oli 407,7 (101,2+100,8+103,4+102,3), Tattarin 407,5 (101,8+102,0+102,4+101,3) ja Palon 407,1 (102,8+104,0+101,1+99,2). Suomalaiskolmikko löytyi sijoilta 41, 43 ja 44.

– Oli tämä lievä pettymys, ja paremmin olisi voinut mennä. Ei vain lähtenyt. Kaksi ensimmäistä sarjaa oli huonoja ja kaksi viimeistä hyviä, Peltonen sanoi.

Tattari piti tekemistään hyvänä, mutta ei tulostaan. Joukkue oli ainakin tasainen, hän naurahti. Palo epäili alkaneensa väsähtää kilpailun aikana, ja sen seurauksena asento alkoi muuttua.

– Olisi pitänyt ampua samalla tavalla loppuun asti kuin kaksi ensimmäistä sarjaa. Minulle tuli vähän sellainen pelko, että kiire tuli, hän sanoi.

Tyttöjen kisassa finaaliraja oli 413,4. EM-kultamitali meni uusinnan jälkeen Unkarin Lalita Gasparille. Joukkuekilpailun voitti Tshekki (1239,6), ja Suomi sijoittui kymmenenneksi (1222,3).

Suomalaiset to 5.3.

Sebastian Långström (Kyrkslätt Skytteföreningen) kilpailee torstaina poikien EM-ilmakiväärissä.

EM-Arnhemissa ei ole jaossa olympiapaikkoja ensi vuonna Rio de Janeirossa järjestettäviin olympialaisiin.

Kisojen viimeinen kilpailupäivä on ensi lauantai eli 7. maaliskuuta. Kaikki olympialajien finaalit näkyvät ISSF:n, ESC:n ja kisajärjestäjien sivuilla: http://www.issf-sports.org/, http://www.esc-shooting.org/ ja ECH2015.nl.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
2.-8.3. Arnhem, Hollanti

Tuloksia ke 4.3.

Miesten liikkuvan maalin normaalijuoksut 60 ls
Peruskilpailu: 1) Maxim Stepanov Venäjä 578, 2) Dmitri Romanov Venäjä 576, 3) Emil Martinsson Ruotsi 575, 4) Tomi-Pekka Heikkilä Suomi 574, … 12) Krister Holmberg 562, 13) Heikki Lähdekorpi 559.
Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1704, 2) Tshekki 1702, 3) Unkari 1701, 4) Suomi 1695, 5) Ruotsi 1681.

Semifinaalit: Maxim Stepanov – Tomi-Pekka Heikkilä 6-1, Dmitri Romanov – Emil Martinsson 6-3
Pronssimitaliottelu: Emil Martinsson Ruotsi – Tomi-Pekka Heikkilä Suomi 10-8
Kultamitaliottelu: Maxim Stepanov Venäjä – Dmitri Romanov Venäjä 7-5

Poikien liikkuvan maalin sekajuoksut 40 ls: 1) Mika Kinisjärvi Suomi 383, 2) Ihor Kizyma Ukraina 371, 3) Jaroslav Klepikov Venäjä 367, 4) Topi Hulkkonen Suomi 366, … 14) Mika Heikkilä 338.
Joukkuekilpailu: 1) Suomi 1087, 2) Ukraina 1086, 3) Venäjä 1068, 4) Armenia 1067.

Tyttöjen liikkuvan maalin sekajuoksut 40 ls: 1) Veronika Major Unkari 375, 2) Florence Louis Ranska 351, 3) Nadezha Guseva Venäjä 350/uusinta 17, 4) Anna Jushkova Venäjä 350/14, … 7) Elli Räsänen 338.

Tyttöjen 10m ilmakivääri 40 ls + finaali: 1) Lalita Gaspar Unkari 207,0/uusinta 10,3 (413,7), 2) Seonaid McIntosh Iso-Britannia 207,0/9,4 (415,3), 3) Valentina Gustin Kroatia 185,1 (414,6), 4) Judith Gomez Ranska 163,8 (413,7), 5) Lucie Brazdova Tshekki 143,0 (415,3), 6) Olga Jefimova Venäjä 121,9 (413,8), 7) Jekaterina Parshukova Venäjä 100,8 (414,1), 8) Marina Boesiger Sveitsi 78,8 (413,4), … 41) Saana Peltonen 407,7, … 43) Saana Tattari 407,5, 44) Marianne Palo 407,1.
Joukkuekilpailu: 1) Tshekki 1239,6, 2) Venäjä 1236,2, 3) Serbia 1235,5, … 10) Suomi 1222,3.