Sami Ritsilä Bakun kaksoistrapin jälkeen: ”Voihan nenä!”
19.6.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Sami Ritsilä, kaksoistrapin yhdeksäs. Kuvat: Lassi Palo
Simo Köylinen, kaksoistrapin kymmenes.
Sami Ritsilä ja valmentaja Pekka Maunula ensimmäisen sarjan jälkeen.
Sami Ritsilä.
Simo Köylinen.

Sami Ritsilä teki komean uuden ennätyksensä 139, mutta jäi kiekon päähän finaaliuusinnasta Bakussa järjestettävien Euroopan kisojen kaksoistrapissa. Hän oli pitkään myös SE-vauhdissa ja matkalla finaaliin. ”Voihan nenä”, hän tokaisikin viimeisen sarjansa jälkeen, joka pudotti hänet yhdeksänneksi. Simo Köylinen oli kymmenes.

Euroopan kisojen kaksoistrapissa oli mukana kaksi suomalaista: Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustavat Simo Köylinen ja Sami Ritsilä. Kova tuuli aiheutti viikon aikana jonkin verran päänvaivaa, mutta kisapäivänä Bakun hulppealla ampumaradalla oli neljän sarjan ajan melko tyyni mutta erittäin kuuma päivä. Lämpömittari näytti 34 astetta.

Ritsilä nautti lämpimästä säästä ja paukutti menemään rennosti neljä sarjaa. Viimeiseen sarjaan tuuli kuitenkin voimistui, ja Ritsilä reagoi takatuuleen liian hitaasti. Hänen sarjansa olivat 29+29+28+29+24.

– Neljä ensimmäistä sarjaa oli tosi helppo ampua, ampuminen ei ole koskaan ollut noin helppoa. Huomasin kyllä takatuulen, ja luotin, että pystyn ampumaan. Minun olisi kuitenkin täytynyt tehdä muutoksia viimeiseen sarjaan eli lähtöä alemmaksi, koska kiekot eivät nousseet niin korkealle. Olisi pitänyt olla rohkeampi, Ritsilä kertasi kilpailuaan urheilijoiden teltassa.

Hiki valui hänen otsaltaan, ja urheilujuoma maistui. Valmentaja Pekka Maunulan eilen mainitsema ”iskun paikka” oli todella lähellä toteutua.

– Eli neljä tosi hyvää sarjaa ja yksi heikko sarja. Koska koko päivän ajan oli kulkenut hyvin, ajattelin, että menee se näinkin. Olen pettynyt siksi, etten käyttänyt tilaisuutta hyväkseni, Ritsilä viittasi Euroopan kisojen finaalipaikkaan.

Ritsilä sanoi ennen kisaa lähtevänsä hakemaan Bakusta uutta henkilökohtaista ennätystään. Hän onnistui tavoitteessaan rikottuaan 139 kiekkoa. Entinen ennätys koheni kahdella kiekolla.

– Se ei juuri nyt lohduta, hän sanoi, mutta näki kilpailussa lopulta myös positiivisia asioita:

– Tulostasoni on mennyt eteenpäin, sillä kahdessa kauden maailmancupissa olen ampunut tulokset 134 ja 136.

Heti Bakun-kisan jälkeen Ritsilä sanoi myyvänsä aseensa pois, mutta viisi minuuttia myöhemmin oli jo lähdössä treenaamaan.

– Hyvät sarjat potkivat eteenpäin, hän hymyili.

Köylinen olisi Bakussa ollut tyytyväinen yli 140:n tulokseen. Hän oli tällä kaudella rikkonut parhaimmillaan 135 kiekkoa. Hänen nimissään oleva SE-tulos on 141, jonka hän paukutti viime vuonna. Nyt hän rikkoi 138 kiekkoa (28+29+28+26+27) ja sijoittui kymmenenneksi.

– P-kele, hän huudahti kisan jälkeen.

– Tämä on niin pienestä kiinni, erittäin pienestä. Tein kuitenkin kauden parhaan tulokseni eli voin jotenkin olla tyytyväinen. Olisin tietysti mieluummin ampunut pölykiekkoja (finaalissa). Tulos ei vain kestä tuollaisia 26:n sarjoja. Ne eivät kuulu näihin kisoihin, Köylinen sanoi.

– En syytä tuulta kuin ehkä yhden kiekon verran. Kirosanani kuvaa hyvin tuntojani juuri nyt. Tulokseni oli kaikkien vastoinkäymisteni jälkeen ihan hyvä, Köylinen viittasi niska- ja silmävaivoihinsa, joista hän on kärsinyt viimeksi kuluneiden viikkojen ajan.

Euroopan kisojen ampumalajeissa on jaossa yksi olympiamaapaikka ensi vuonna Rio de Janeirossa järjestettäviin olympialaisiin. ”Tuplatrapiin” osallistui kuusitoista ampumaurheilijaa. Yhdestä paikasta kilpaili siis kolmetoista urheilijaa, sillä Italialla oli jo kaksi paikkaa, ja Venäjän Vasili Mosin oli myös paikan saavuttanut.

Finaaliraja oli 140. Peruskilpailun neljä parasta ampumaurheilijaa ampui tuloksen 142. Kisan voitti Venäjän Vitali Fokejev, jolle meni myös olympiapaikka. Hän voitti kultamitaliottelussa Unkarin Richard Bognarin 29-26. Pronssin sai Italian Antonino Barilla, joka on saavuttanut olympiapaikan aiemmin.

Lauantaina on vuorossa skeet. Naisten kilpailussa on mukana Oulun Seudun Haulikkoampujia edustava Marjut Heinonen. Marko Kemppainen (Suomussalmen Urheiluampujat) ja Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) edustavat Suomea miesten skeetissä, joka päättyy sunnuntaina.

Euroopan kisat
12.-28.6. Baku, Azerbaidzhan

Tuloksia pe 19.6.

Miesten kaksoistrap 150 kiekkoa + finaali
Peruskilpailu: 1) Steven Scott Iso-Britannia 142, 2) Vitali Fokejev Venäjä 142, 3) Antonino Barilla Italia 142, 4) Richard Bognar Unkari 142, 5) Andreas Löw Saksa 141, 6) Hubert Andrzej Olejnik Slovakia 140, … 9) Sami Ritsilä Suomi 139, 10) Simo Köylinen Suomi 138.

Semifinaali: 1) Bognar 30, 2) Fokejev 29, 3) Löw 28/uusinta 12, 4) Barilla 28/12, 5) Scott 28/11, 6) Olejnik 27.
Pronssimitaliottelu: Antonino Barilla Italia – Andreas Löw Saksa 29-28
Kultamitaliottelu: Vitali Fokejev Venäjä – Richard Bognar Unkari 29-26

Lisää aiheesta Bakun kisasivuilla. Katso Samin haastattelu täältä.