Euroopan kisojen pronssimitalisti Marko Kemppainen: ”Olympiapaikan menettäminen harmittaa”
21.6.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Euroopan kisojen ensimmäinen suomalaismitalisti: Marko Kemppainen. Kuvat: Lassi Palo
Marko Kemppainen onnittelee olympiamaapaikan ampunutta Ruotsin Stefan Nilssonia.
Finaalipaikka!
Marko Kemppainen saa onnittelut Marjut Heinoselta peruskisan viimeisen sarjan jälkeen.
Marko Kemppainen.
Tommi Takanen oli skeetissä 14:s.
Juho Kurki oli piekkarin asentokilpailussa 28:s.

Marko Kemppainen osoitti olevansa kivenkova kilpailija, kun hän teki ensin ennätyksensä ja paukutti sitten itsensä Euroopan kisojen skeetin kolmanneksi. ”Tärkein asia jäi kuitenkin puuttumaan: olympiamaapaikka”, hän sanoi Bakun helteisellä ampumaradalla.

Euroopan kisoissa elettiin Bakun hulppealla ampumaradalla hienoja suomalaishetkiä, kun Marko Kemppainen ensin selvitti tiensä finaaliin ja sitten värikkäiden vaiheiden jälkeen kisan kolmanneksi. Ateenan olympialaisten (2004) hopeamitalisti osoitti jälleen kerran kuuluvansa maailman parhaiden joukkoon.

Suomen skeet-miesten hieno alku enteilikin hyvää. Kemppainen ja Tommi Takanen rikkoivat molemmat ensimmäisenä päivänä 74 kiekkoa ja jatkoivat kisaa jaetulta kakkossijalta. Kemppaisen peruskilpailun tulos oli lopulta 123 (24+22+23+24+25). Takasen tulos 120 oikeutti 14. sijaan.

– Peruskilpailu oli hyvä. Olen siihen täysin tyytyväinen, koska ennätykseni parani yhdellä kiekolla, hän sanoi pronssimitali kaulassaan.

Kemppaisen voittama mitali oli Suomen ensimmäinen Bakussa ja luonnollisesti myös Suomen historian ensimmäinen mitali Euroopan kisoissa.

Skeetin finaaliraja oli 122. Kaksi sen ampunutta miestä uusi yhdestä finaalipaikasta. Peruskilpailun parhaan tuloksen 124 ampui Ranskan Anthony Terras.

Kuuden miehen semifinaalissa neljä uusi paikasta kultamitaliotteluun Italian Valerio Luchinin kanssa. Ruotsin Stefan Nilsson rikkoi uusinnassa 12 kiekkoa, kun Tanskan Jesper Hansen ja Kemppainen saivat 11 kiekkoa rikki. Tshekin Jan Sychra jäi kolmeen kiekkoon. Nilsson varmisti samalla olympiamaapaikan.

– Että pitikin hävitä ruotsalaiselle! Olisin voinut olla vaikka 15:s, jos olympiapaikka olisi tullut, Kemppainen naurahti.

Kemppainen voitti Hansenin pronssimitaliottelussa 15-13. Luchini puolestaan nappasi voiton oltuaan kultamitaliottelussa Nilssonia parempi 16-14.

Bakussa oli jaossa kussakin ampumaurheilun lajissa yksi olympiamaapaikka ensi vuonna Rio de Janeirossa järjestettäviin olympialaisiin. Eurooppalaisista skeet-ampujista sen olivat jo aiemmin saavuttaneet Kyproksen Andreas Chasikos, Tanskan Jesper Hansen, Ranskan Anthony Terras, Italian kaksikko Riccardo Filippelli ja Valerio Luchini, Venäjän Aleksandr Zemlin ja Ruotsin Marcus Svensson.

Lahden Ampumaseuraa edustavan Tommi Takasen avaussarjat olivat 25+24+25.

– Se oli urani toinen 74 pisteen tulos. Eilinen menikin tosi hyvin, ja olin elämäni ”tikissä” tänne tullessani. Eka päivä meni niin hyvin kuin sen pitikin mennä, hän kertasi avauspäiväänsä.

Kisan päätyttyä Takanen sanoi, että oli hänellä oli sunnuntaina ”ylimääräistä puristusta”. Tuloksena olivatkin sarjat 23+23 ja lopputuloksena 120 pistettä.

– Kehitin itselleni olosuhteista pikkaisen liikaa ongelmaa. Muutin asioita, vaikkei olisi tarvinnut muuttaa mitään. Tuulella oli lopulta vain mentaalinen vaikutus. Tein tyhmiä ratkaisuja, 14:nneksi sijoittunut Takanen sanoi.

– Fiilis on pikkuisen pettynyt. Radat ovat niin hienot, että hävettää ampua täällä ohi. Jos jotain positiivista haluaa löytää, tein kauden toiseksi parhaan tulokseni.

Takanen on ampunut tällä kaudella nyt kolme kertaa 120 tai yli. Hänen ennätyksensä on 123.

– Euroopan kisat ovat valtavan hieno tapahtuma! Ne ovat ylivoimaisesti isoimmat kisat, joissa olen ollut mukana. Näin hyvällä fiiliksellä en ole aikaisemmin kilpaillut. Olen ollut etuoikeutetussa asemassa, kun sain nauttia näistä kisoista.

Seuraavaksi Takanen suuntaa katseensa haulikkolajien EM-kilpailuihin, jotka ovat hänen kauden päätavoitteensa. Kisat järjestetään Slovakian Mariborissa 18.7.-1.8. Myös Kemppainen on nimetty Suomen joukkueeseen.

– Haen sieltä finaalipaikkaa, joka oli Bakussakin tavoitteenani, sanoi määrätietoinen ampumaurheilija, joka on nyt toista kauttaan maajoukkueessa.

Miesten 50m pienoiskiväärin 3×40 ls

Bakun sunnuntain ohjelmassa oli myös miesten 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kilpailu, jossa Juho Kurki oli mukana. Hän sijoittui jo ilmakiväärissä 11:nneksi ja ”piekkarin” makuun kisassa seitsemänneksi.

Kurjen Euroopan kisojen päätöslajissa eli asentokilpailussa tuli 28. sija tuloksella 1134 pistettä. Polvelta hän tähtäsi 380, makuulta 389 ja pystystä 365 pistettä. Finaaliin olisi vaadittu 1152 pisteen tulos.

– Keli oli yhtä paha kuin makuun kisassa. Pysty oli todella vaikeaa kova tuulen takia. Euroopan kisat oli kokonaisuudessaan hyvä tapahtuma, Kurki summasi.

Ampumaurheiluliiton kiväärilajien päävalmentaja Juha Hirvi oli myös sitä mieltä, että keli oli ”tosi hankala”.

– Juho onnistui pääosin hyvin, mutta joka asennossa oli huono pätkä, joka veti tulosta alas. Se vaatii vielä lisää kokemusta tällaisista olosuhteista, että saa tarvittavaa kovuutta. Juhon kisat menivät hyvin, Hirvi sanoi.

Asentokilpailun voitti lopulta Ranskan Valerian Sauveplane. Toiseksi sijoittui Kroatian Petar Gorsa, ja pronssi meni Val
ko-Venäjän Vitali Bubnovitshille.

Sunnuntaina on vuorossa skeetin parikilpailu, jossa Suomea edustavat Tommi Takanen ja Marjut Heinonen.

Euroopan kisat
12.-28.6. Baku, Azerbaidzhan

Tuloksia su 21.6.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali
Peruskilpailu: 1) Anthony Terras Ranska 124, 2) Jan Sychra Tshekki 123, 3) Marko Kemppainen Suomi 123, 4) Valerio Luchini Italia 123, 5) Jesper Hansen Tanska 123, 6) Stefan Nilsson Ruotsi 122/uusinta 7, 7) Nikolaos Mavrommatis Kreikka 122/6, … 14) Tommi Takanen Suomi 120.

Semifinaali: 1) Luchini 15, 2) Nilsson 14/uusinta 12, 3) Hansen 14/11, 4) Kemppainen 14/11, 5) Sychra 14/3, 6) Terras 13.
Pronssimitaliottelu: Marko Kemppainen Suomi – Jesper Hansen Tanska 15-13
Kultamitaliottelu: Valerio Luchini Italia – Stefan Nilsson Ruotsi 16-14

Miesten 50m pienoiskiväärin 3×40 ls + finaali: 1) Valerian Sauveplane Ranska 456,2 (1155), 2) Petar Gorsa Kroatia 454,0 (1159), 3) Vitali Bubnovitsh Valko-Venäjä 444,5 (1160), 4) Sergei Kamenski Venäjä 434,3 (1154), 5) Michael Janker Saksa 425,1 (1152), 6) Marco de Nicolo Italia 412,4 (1156), 7) Juri Suhorukov Ukraina 401,5 (1157), 8) Jan Lochbilder Sveitsi 397,6 (1152), … 28) Juho Kurki Suomi 1134.