Mustaruudin SM-kilpailut 37. kerran
29.6.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Mustaruudin SM-kilpailut pidettiin Sipoossa SSG:n radalla viikonvaihteessa.Ampumasuorituksia tehtiin 161kappaletta.

Mustaruudin Suomenmestaruudesta on kilpailtu vuosien varrella Orivedellä, Salossa ja Sipoossa. Nyt oli Sipoon vuoro.

Kovatasoisen kilpailun järjestelyt onnistuivat erinomaisesti Sibbo Skyttegillen ja kilpailunjohtaja Reijo Näätäsen (SSG) vuosien rutiinilla.

– Ensimmäisenä päivänä radalla oli sadetta ja vähän savua sekä sumua, mutta toinen päivä oli ihanteellinen. Taisi olla etelässä kesän kaunein päivä, Tapio Hautakangas (OrivA) summasi.

Kilpailun teknisen asiantuntijan Hannun Jyrän (SaSA) mukaan harrastus on ollut Etelä-Suomi-voittoista mutta nyt on nähtävissä lisää tulijoita Keski-Suomen suunnaltakin. Kaukaisin edustaja tuli Oulun Metsästys- ja Ampumaseurasta (OMAS).

Sipoossa nähtiin ainoat kolme kilpailijaa, jotka ovat osallistuneet jokaiseen SM-kilpailuun sitten lajin aloittamisen v. 1979. Nämä ovat Turun Seudun Ampujien Matti Lehto ja Veikko Ratsula sekä Salon Seudun Ampujien Pentti Kataja.

Pentti Kataja oli kisojen ikäpresidentti 83 vuoden ikäisenä.

– Minä olen ampunut jo 22 vuotta Y60-sarjassa, hän vitsaili.

– Mutta tämä on niin kivaa, ettei sitä malta lopettaa. Joskus on käynyt mielessä, että onkohan tämä syntiä kun se on niin mukavaa?

Toinen SM-veteraani Veikko Ratsula (TSA) kertoo samoin, ettei lopettaminen ole tullut mieleenkään. Hän on harjoittanut lajia alusta lähtien. Hänellä oli ampumataustaa jo ennestään pienois- ja isopistoolista.

– Nyt tuntuu siltä, ettei ole mitään aikomuksia lopettaakaan. Harjoittelu tälle vuodelle on jäänyt valitettavan vähiin, mikä kyllä heijastuu tuloksiin.

Oriveden Ampujien kivääriampuja Helene Hautakangas ampui oman ennätyksensä 93 pistettä. Naisena nallilukkokiväärin Whitworth Y-sarjassa hän peittosi kaikki mieskilpailijat.

– Totta kai tästä saa potkua harrastukseen jatkamiseen, säteili onnellinen Helene. Hän on harrastanut mustaruutiammuntaa vuodesta 2007. Edellinen oma ennätys oli vain viikon ikäinen.

Teksti: Pekka Suuronen