EM-Maribor: Jukka Laakso kauden parhaallaan trapin 14:s

Jukka Laakso sijoittui miesten trapissa 14:nneksi. Kuvat: Lassi Palo
Vesa Törnroos.
Eemil Pirttisalo.
Niko Kopra.
Vili Kopra.

Jukka Laakso teki kauden parhaan tuloksensa 119 ja sijoittui 14:nneksi miesten trapissa Slovenian Mariborissa, kun 25/50/300m ja haulikkolajien EM-kilpailut jatkuivat keskiviikkona. Poikien sarjassa Eemil Pirttisalo ja Niko Kopra olivat sijoilla 20 ja 21.

Ampumaurheilun 25/50/300m lajien ja haulikkolajien EM-kilpailut jatkuivat 11. päivää Slovenian Mariborissa. Keskiviikon ainoat suomalaislajit olivat miesten ja poikien trap.

Miesten ja poikien trap

Suomella oli miesten ja poikien trapissa täydet joukkueet eli kolme ampumaurheilijaa kummassakin. Miesten sarjassa mukana olivat Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura), Mirka Kyyrönen (Sibbo Skyttegille) ja Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat). Poikien sarjassa kilpailivat Vili Kopra (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys) ja Niko Kopra (Orimattilan Seudun Urheiluampujat).

Keskiviikkona ammuttiin toisen kilpailupäivän 50 kiekkoa ja finaalit. Miesten sarjassa paras suomalainen oli Laakso, joka teki kauden parhaan tuloksensa rikkomalla 119 kiekkoa (24+23+25+23+24). Helppoa se ei 14:nneksi sijoittuneen miehen mukaan ollut:

– Se oli täyttä työtä ja tuskaa. Olosuhteet olivat haasteelliset, Laakso viittasi kahteen kilpailupäivään, jonka aikana satoi ja paistoi – välillä enemmän ja välillä vähemmän.

Laakso kilpailee seuraavaksi ensi viikonvaihteen SM-kisoissa ja elokuussa järjestettävässä Gabalan maailmancupissa.

Kyyrönen oli kilpailussa 61:s tuloksellaan 112 (23+22+22+23+22). Turistireissu, hän naurahti heti kilpailun päätyttyä.

– Se oli minun perustekemiseni alarajoilla. Kauden kaikkien kisojeni keskiarvo oli ennen tätä 114. Nyt pääsin melkein siihen, mutta se ei lämmitä.

Kyyrösen kauden paras tulos 118 syntyi kauden ensimmäisessä maailmancupissa, joka oli maaliskuussa Meksikossa.

Toukokuussa olympiapaikan ampunut Törnroos teki vaatimattoman tuloksen 99, joka oikeutti vasta 81. sijaan. Hänen sarjansa olivat 19+19+22+18+21.

– Eilen tehtiin pannukakku, johon laitettiin tänään mansikat ja kermavaahto päälle. Siitä tuli täydellinen, Törnroos sanaili.

– En vain osunut täällä Mariborissa. Minulla on nyt jonkinlainen henkinen lukko päällä. En ole kuitenkaan vaipunut synkkyyteen, vaan laitan uutta matoa koukkuun tulevissa kisoissa.

Miesten kisan finaaliraja oli 121. Euroopan mestaruuden voitti Italian Giovanni Pellielo. Hän oli kultamitaliottelun uusinnassa Espanjan Alberto Fernandezia parempi 6-5. Slovakia voitti joukkuekilpailun, jossa Suomi oli 18:s.

Trapissa oli jaossa kolme olympiamaapaikkaa Rio de Janeiron olympialaisiin. Ne saavuttivat toiseksi, kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet Fernandez, Bostjan Macek (Slovenia) ja Stefano Selva (San Marino), koska Italialla oli jo aiemmin kaksi paikkaa saavutettuna.

Poikien sarjassa Eemil Pirttisalo ja Niko Kopra paukuttivat tuloksen 112. He sijoittuivat 20:nneksi ja 21:nneksi. Pirttisalon sarjat olivat 20+24+20+23+25 ja Niko Kopran 23+21+21+23+24. Vili Kopran tulos 110 (22+21+23+23+21) oikeutti 28. sijaan.

Pirttisalo jäi kauden parhaastaan viisi kiekkoa. Hän harmittelikin sitä, että tärkeät viisi kiekkoa jäivät ensimmäiseen päivään.

– Olen kuitenkin loppujen lopuksi tyytyväinen kilpailuuni. Sain arvokasta kokemusta, josta on aina hyötyä. Kahdessa 20:n sarjassani en vain ollut hereillä, hän sanoi.

Niko Kopra puolestaan harmitteli ensimmäistä päivää, joka ”olisi voinut olla parempi”.

– Ei vain kulkenut. Ehkä siinä oli pientä kisapainetta päällä, en tiedä, hän mietti viimeisen sarjansa jälkeen.

Vili Kopra sanoi olevansa tulokseensa tyytyväinen.

– Tämä päivä ei vain mennyt ihan nappiin. 21:n olisi voinut olla jotain muuta, hän sanoi.

Finaaliraja oli 117. Poikien EM-kultamitalin voitti Slovakian Filip Praj. Joukkuekisan ykkönen oli Turkki. Suomi sijoittui kuudenneksi.

Suomalaisia kilpailee torstaina ja perjantaina iso- ja vakiopistoolissa sekä 300m kiväärilajeissa. Mariborin EM-kilpailujen viimeinen kilpailupäivä on perjantai 31. heinäkuuta.

25/50/300m ja haulikkolajien EM-kilpailut
18.7.-1.8. Maribor, Slovenia

Tuloksia ke 29.7.

Miesten trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Josip Glasnovic Kroatia 122, 2) Marian Kovacocy Slovakia 122, 3) Giovanni Pellielo Italia 121/uusinta 1, 4) Alberto Fernandez Espanja 121/1, 5) Bostjan Macek Slovenia 121/1, 6) Stefano Selva San Marino 121/0+2, 7) Alp Kizilsu Turkki 121/0+1, 8) Yavuz Ilnam Turkki 121/0+0, … 14) Jukka Laakso Suomi 119, … 61) Mirka Kyyrönen Suomi 112, … 81) Vesa Törnroos Suomi 99.
Joukkuekilpailu: 1) Slovakia 358, 2) Turkki 357, 3) Espanja 357, … 18) Suomi 330.

Semifinaali: 1) Pellielo 14, 2) Fernandez 13/uusinta 14, 3) Macek 13/13, 4) Selva 12, 5) Kovacocy 11, 6) Glasnovic 11.
Pronssimitaliottelu: Bostjan Macek Slovenia – Stefano Selva San Marino 13-12
Kultamitaliottelu: Giovanni Pellielo Italia – Alberto Fernandez Espanja 15-15/uusinta 6-5

Poikien trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Ian O´Sullivan Irlanti 122, 2) Filipe Andre Da Silva Teixeira Portugali 121, 3) Francesco Idone Italia 120, 4) Filip Praj Slovakia 119, 5) Nathan Hales Iso-Britannia 118, 6) Vladimir Stepan Tshekki 117, … 20) Eemil Pirttisalo Suomi 112, 21) Niko Kopra Suomi 112, … 28) Vili Kopra Suomi 110.
Joukkuekilpailu: 1) Turkki 347, 2) Iso-Britannia 345, 3) Slovakia 343, … 6) Suomi 334.

Semifinaali: 1) Da Silva Teixeira 12, 2) Praj
11/uusinta 1, 3) Idone 11/0, 4) O´Sullivan 9/3, 5) Hales 9/2, 6) Stepan dsq.
Pronssimitaliottelu: Ian O´Sullivan Irlanti – Francesco Idone Italia 14-9
Kultamitaliottelu: Filip Praj Slovakia – Filipe Andre Da Silva Teixeira Portugali 15-13

Suomalaiset to 30.7.

Miesten 25m vakiopistooli: Teemu Lahti (Lahden Ampumaseura), Ari Meinander (Lahden Ampumaseura)

Miesten 300m kivääri 3×40 ls: Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura), Antti Puhakka (Haminan Ampumaseura)