Gabalan maailmancup: Jukka Laakso tiputuksen kautta ennätykseensä ja trapin finaaliuusintaan
15.8.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Jukka Laakso kuvattuna Mariborin EM-kilpailuissa heinäkuussa. Kuva: Lassi Palo

Vuoden viimeinen ampumaurheilun maailmancup päättyi lauantaina Azerbaidzhanin Gabalassa. Päätöspäivän ainoa laji oli miesten trap, jossa Jukka Laakso oli paras suomalainen sijoituttuaan värikkäiden vaiheiden jälkeen 15:nneksi. Jukka Takala oli 88:s ja vatsataudista Laakson tavoin kärsinyt Vesa Törnroos 115:s.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden viimeinen maailmancup päättyi lauantaina Azerbaidzhanin Gabalassa. Päätöspäivän ohjelmassa oli miesten trap, johon osallistui kolme suomalaista: Orimattilan Seudun Urheiluampujien Jukka Laakso, Sibbo Skyttegillen Jukka Takala ja Lahden Ampumaseuran Vesa Törnroos.

Laakso ja Takala olivat trapin ensimmäisen päivän eli lauantain jälkeen erinomaisissa asemissa jaetulla ykkössijalla, sillä he rikkoivat kahdentoista muun urheilijan tavoin kaikki 50 kiekkoa (25+25). Olympiapaikan toukokuussa ampuneen Lahden Ampumaseuran Vesa Törnroosin ammunta takelteli vatsataudin takia. Hänen tuloksensa oli 42 (22+20).

Laakson kolmannen sarjan tulos oli 23 ja Takalan 22. Törnroos puolestaan aloitti toisen päivän tuloksella 21. Laakso päätti peruskilpailun uuteen ennätykseensä 123, kun kahdessa viimeisessä sarjassa rikkoontuivat kaikki 25+25 kiekkoa. Hän uusi pääsystä finaaliin yhdentoista muun ampumaurheilijan kanssa. Jaossa oli kaksi paikkaa kuuden parhaan joukkoon. Laakso ei päässyt finaaliin, koska häneltä yksinkertaisesti loppuivat voimat.

– On ollut tiukka päivä, ja vähän on pöllämystynyt olo, Laakso kertoi.

Hän sairastui vatsatautiin eilen illalla, ja hänen vointinsa meni niin huonoksi, että hänet vietiin sairaalaan tiputukseen. Laakso palasi hotelliin aamuyöllä ja aloitti aamulla toisen kisapäivänsä. Jälki oli jäätävää: uusi ennätys ja pääsy finaaliuusintaan.

– Uusinnassa vetoni vain loppui. Kahden banaanin ja jonkun pikkupurtavan voimin täällä ei ihminen vain elä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ennätyksen kohentaminen kahdella kiekolla ja finaaliuusinta olivat aika kovia suorituksia, Laakso sanoi.

Finaaliraja oli siis 123. Peruskilpailun parhaan tuloksen 125 teki Guatemalan Jean Pierre Brol Cardenas, joka sivusi samalla maailmanennätystä. Venäjän Aleksei Alipov voitti kultamitaliottelussa Kroatian Giovanni Cernogorazin numeroin 15-14. Trapissa oli jaossa kaksi olympiapaikkaa ensi vuonna Rio de Janeirossa järjestettäviin olympialaisiin. Ne nappasivat Cernogoraz ja kisan nelonen, Erdinc Kebapci Turkista.

– Harmi, että vatsatauti ronkki nyt parhaat voimani pois. Ammuntani oli varmaa, ja harjoitukset menivät hyvin, Laakso sanoi.

Takalan lopputulos oli 116, kun viimeisten sarjojen tulokset olivat 23+21. Törnroos puolestaan rikkoi vielä 23+21 kiekkoa ja teki tuloksen 107. Takala sijoittui 88:nneksi ja Törnroos 115:nneksi.

– Ensimmäinen päivä meni hyvin ja toinen ei, kuten sarjoista näkyy, Takala kommentoi kilpailuaan.

Törnroos puolestaan sanoi, että ”plörinäksi meni, kirjaimellisesti”.

– Ekana kisapäivänä alkoi vatsatauti, ja ammunta meni oksennusta pidätellessä. Siinä se kisa sitten olikin, hän harmitteli Laakson tavoin huonoa onneaan.

Lauantaina päättyneessä Gabalan maailmancupissa oli jaossa kaikkiaan 34 olympiamaapaikkaa ensi vuonna Rio de Janeirossa järjestettäviin olympialaisiin. Suomella on kaksi olympiapaikkaa, kun trap-ampujat Satu Mäkelä-Nummela ja Vesa Törnroos saavuttivat ne toukokuussa.

Haulikkolajien viimeiset olympiapaikat jaetaan Italian Lonatossa 9.-18. syyskuuta järjestettävissä MM-kilpailuissa. Viimeinen mahdollisuus saavuttaa olympiapaikka on ensi helmikuussa järjestettävissä ilma-aseiden EM-kisoissa.

ISSF:n maailmancup (kivääri, pistooli, haulikko)
6.-16.8. Gabala, Azerbaidzhan

Tuloksia la 15.8.

Miesten trap 125 kiekkoa + finaali:
Peruskilpailu: 1) Jean Pierre Brol Cardenas Guatemala 125 (sivuaa ME:tä), 2) Aleksei Alipov Venäjä 124, 3) Erminio Frasca Italia 124, 4) Erdinc Kebapci Turkki 124, 5) Giovanni Cernogoraz Kroatia 123/uusinta 13, 6) Herve Boivin Ranska 123/13, 7) Khaled Almudhaf Kuwait 123/12, 8) Kristijan Kancelar Kroatia 123/9, 9) Mohammed Al Rumaihi Qatar 123/8, 10) Oguzhan Tuzun Turkki 123/5, 11) Manajvit Singh Sandhu Intia 123/3, 12) Kynan Chenai Intia 123/2, 13) Abduirahman Al Faihan Kuwait 123/1, 14) Andreas Scherhaufer Itävalta 123/0, 15) Jukka Laakso 123/0, 16) Anton Glasnovic Kroatia 123/0, … 88) Jukka Takala 116, … 115) Vesa Törnroos 107.

Semifinaali: 1) Alipov 15, 2) Cernogoraz 14/uusinta 4, 3) Frasca 14/3, 4) Kebapci 14/2, 5) Brol Cardenas 13, 6) Boivin 13.
Pronssimitaliottelu: Erminio Frasca Italia – Erdinc Kebapci Turkki 13-12
Kultamitaliottelu: Aleksei Alipov Venäjä – Giovanni Cernogoraz Kroatia 15-14

Kaikki tulokset löydät täältä.