Juha Rutonen uusi Suomen mestaruutensa
30.8.2015 klo 12:00

Juho Rutonen makuun finaalissa sunnuntaina. Kuvat: Lassi Palo
Juha Rutonen tuulettaa mestaruutensa kunniaksi. Juho Kurki (vas.) ja Juho Autio seuraavat.
Haminan Ampumaseuran mestaruustuuletus. JA oli toinen ja KaA kolmas.
Olli Kangas haastattelemassa Juha Rutosta. Marko Leppä toimi kisan kommentaattorina. Tv-lähetyksestä lisää viereisessä jutussa.

Juha Rutonen voitti kultamitalin 50m kiväärilajien SM-kilpailujen päätöspäivänä sunnuntaina Inkoossa. ”Näköjään tuli uusittua viime vuoden mestaruus”, ”piekkarin” makuun kilpailun ykkönen naurahti heti kisan päätyttyä.

Raseborgs Skyttar järjesti 50m kiväärilajien SM-kilpailut viikonvaihteessa Inkoon ampumaradalla. Mestaruudet jaettiin miesten ja naisten sarjoissa. Kilpailut alkoivat perjantaina, ja ne päättyivät sunnuntain miesten pienoiskiväärin makuun 60 ls kisaan.

Suomen mestaruuden voitti Juha Rutonen, joka edustaa Haminan Ampumaseuraa. Hän tähtäsi peruskilpailussa 617,1 pistettä. Peruskisan parhaan tuloksen 621,0 teki Oulun Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava Juho Autio, joka oli lopulta kisan kolmas. Finaaliraja oli 614,4.

Rutonen johti finaalia pitkään ennen kuin Autio valtasi sen hetkeksi. Lopulta mestaruus ratkesi Rutosen ja Kankaanpään Ampumaurheilijoiden Juho Kurjen kesken. Ennen viimeistä laukausta Rutosen johto oli 0,5 pistettä. Rutonen voitti kisan 1,6 pisteen erolla Kurkeen.

– Olen tietysti tyytyväinen mestaruuteen. Peruskisan alussa minulla oli väärä taktiikka kelin suhteen, ja ysejä tuli liikaa. Kahdessa viimeisessä sarjassa heräsin todellisuuteen, hän kertasi päiväänsä.

Rutosella on ollut värikäs viikko. Hän kilpaili viime viikonloppuna Hollolassa 300m kiväärilajien SM-kisoissa ja lähti heti niiden jälkeen Sveitsiin 300m kiväärin Lapua Eurooppa cupiin, mistä hän palasi Suomeen perjantaina.

– Tunteeni ovat vaihdelleet viikon aikana paljon. Perjantaina mietin, onko tässä mitään järkeä, ja eilen oli taas uusi päivä. Makuu on kuitenkin sujunut koko viikon ajan hyvin. Hollolassa hoksasin, miten kymppejä oikein ammutaan.

Rutosen pitkä kausi ei ole vielä ohi, vaan jatkuu maanantaina Puolustusvoimien leirillä Hollolassa. Hän kilpailee vielä sotilaiden SM-kisoissa ja World Gamesissa Etelä-Koreassa. Hän matkustaa sinne 29. syyskuuta ja palaa Suomeen 11. lokakuuta.

– Hieno reissu on varmasti tulossa. Nämä ovat minun ensimmäiset World Gamesit, Rutonen sanoi.

Haminan Ampumaseura voitti joukkuekilpailun 11,2 pisteen erolla Joensuun Ampujiin.

50m kiväärilajien SM-kilpailujen mitalitilaston ykkönen oli Haminan Ampumaseura, joka voitti kolme kultaa ja yhden hopean. Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuran saldo oli kaksi kultaa ja yksi hopea. Oulun Metsästys- ja Ampumaseura voitti yhden kulta- ja yhden pronssimitalin.

50m kiväärilajien SM-kilpailu (M ja N)
28.-30.8. Inkoo

Tulokset su 30.8.

Miesten 50m pienoiskivääri 60 ls makuu + finaali: 1) Juha Rutonen HAS 206.9 (617.1), 2) Juho Kurki KaA 205.3 (615.5), 3) Juho Autio OMAS 185.1 (621.0), 4) Jaakko Björkbacka LehA 163.9 (616.6), 5) Aleksi Leppä HAS 141.1 (614.8), 6) Pekka Saari IMAS 117.8 (616.5), 7) Jorma Röppänen SäSA 98.0 (614.4), 8) Joni Stenström RS 78.7 (618.4), 9) Antti Puhakka HAS 613.6, 10) Sami Koskela SA 613.2, 11) Tero Lahti HAS 612.8, 12) Toni Matilainen KuusA 612.7, 13) Juha Rinta-Keturi SäSA 612.5, 14) Tero Hovila SaSA 611.5, 15) Ville Nokipii P-HA 611.1, 16) Juha Peltonen LeA 611.1, 17) Mika Varjo MA 610.9, 18) Mikko Mattila MyA 610.7, 19) Mika Tikkanen LA 609.4, 20) Lauri Lauste SA 609.3, 21) Tommi Tella JA 609.1, 22) Aleksi Lammintausta KaA 608.9, 23) Robin Stenström RS 608.7, 24) Cristian Friman ESF 607.8, 25) Björn Friman ESF 607.7, 26) Jukka Jokinen LeA 605.7, 27) Mika Piipponen KuusA 605.6, 28) Marko Tanskanen JA 604.6, 29) Jarmo Engblom TSA 601.7, 30) Jussi Nylund HIAS 594.6.

Joukkuekilpailu: 1) HAS 1850,7, 2) JA 1839,5, 3) KaA 1939,1.