Nuoret ilahduttivat Kupittaalla
12.12.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Vasta 15-vuotias Turun Seudun Ampujien Leevi Siren voitti 20-vuotiaiden sarjan. Hän teki jo alkukilpailussa ennätyksekseen hyvän 564 pisteen tuloksen. Raumalainen Niko Roos johti pitkään finaalia, mutta päätöslaukauksillaan Siren nakutti voittoon SE-tuloksella 196,6 pistettä.

Nuoret olivat pääosissa, kun Turun perinteiset Kupittaan Kisat (43.) alkoivat lauantaina 12.12. entisessä Suomen pääkaupungissa. Yksi Suomen ennätyskin syntyi, kun Turun Seudun Ampujien 15-vuotias Leevi Siren laukoi 20-vuotiaiden ilmapistoolin finaalin ennätykseksi 196,6 pistettä!

Naisten ilmakiväärin kilpailusta tuli odotettu jännitysnäytelmä . Isonkyrön 17-vuotias Marianne Palo, johti koko 20 laukauksen ajan, mutta toisella ja kolmannella sijalla kävi useita yrittäjiä. Lopulta Pauliina Frilander-Soini kipusi toiseksi – täpärästi ennen 16-vuotiasta Jenna Kuismaa.

– Olipa kovatasoinen kilpailu, kun kymmenennen tulos peruskilpailussa oli 392 pistettä, Palo iloitsi. Kaksi vuotta sitten hän oli 15-vuotiaana Kupittaalla kolmantena.

– Peruskilpailun tulokseni oli keskinkertainen, 393 pistettä. Aloitin liian verkkaisesti ja lopun kiire verotti tuloksesta muutaman pisteen. Ensi keväänä haluaisin päästä EM-joukkueeseen ja vuonna 2020 olympiakisoihin. Siihen Paloa avittaa osaltaan lukion suorittaminen neljässä vuodessa.

Naisten ilmakiväärissä jännitystä riitti jo finalisteja valittaessa. Seitsemännellä sijalla oli neljä ampujaa, joista vain kaksi pääsi kahdeksan parhaan finaaliin. Ensimmäiseksi ratkaisivat sisäkymppien lukumäärät, sitten sarjojen paremmuus viimeisestä sarjasta lähtien. 

Jenni Leppänen ja Hanna Pitkänen selviytyivät finaaliin ja Marjo Yli-Kiikka ja Henna Viljanen sijoittuivat 9. ja 10. sijalle. Nelikolla oli peruskilpailun tuloksena 392 pistettä.

Peruskilpailussa Sodankylän Ampujien Laura Sipola paransi ennätystään pisteellä tehtyään komean 398 pisteen tuloksen. Finaalissa hän jäi kahdeksanneksi.

– Minulla on vain muutama finaalikokemus takanani. Vähän jännitti, Sipola perusteli pientä epäonnistumistaan.

Lepälle miesten voitto

Miesten kiväärikisa oli myös varsin tasaväkinen, mutta tulostaso jäi keskinkertaiseksi. Haminalainen Aleksi Leppä johti kilpailua suurimman osan ajasta, mutta voittajaksi hän nousi vasta päätöslaukauksellaan ohittaen 0,3 pisteellä Espoon Christian Frimanin. Voittotulos oli 203,0.

– Tänään en olisi juuri parempaan pystynyt. Muutamia yhdeksikköjä tein, enkä huomannut virhettä liipaistessani, selvitti EM-kisoihin haluava Leppä.

Sukupolven vaihdoksesta kertoo se, että Leppä on 21-vuotias, Friman 16- ja kolmanneksi sijoittunut Sebastian Långström 17-vuotias.

Leevi Siren ei pelännyt

– Halusin saada finaaliammuntaan kokemusta, siksi kilpailin 20-vuotiaiden sarjassa, Siren tuumi tyynesti. Hän lajiharjoittelee kuudesti viikossa. Lisäksi fyysiset harjoitukset ovat keskeisesti mukana lupauksen harjoittelussa.

Kupittaan Kisat jatkuvat sunnuntaina. Silloin päälajeina ovat naisten ja miesten ilmapistoolin kilpailut. Kovimmat tulokset saattavat tehdä tytöt 20-vuotiaiden sarjassa ilmakiväärillä!