GP Leppä houkutteli Suomen parhaimmiston Tanhuvaaraan
16.1.2016 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

GP Leppä järjestetään nyt toisen kerran. Kuvat: Lassi Palo
Aleksi Pirttimäki nauttii erilaisesta kisatunnelmasta.
KIHU ottaa talteen arvokasta tietoa kilpailutilanteesta, kuvassa ampumassa Anna-Maria Siivonen ja Saana Tattari.
Markku Kumin tuomaritehtävissä.
Marko Leppä ja voittajille ojennettavat 600 euroa.

Vilkas ampumaurheiluviikonloppu jatkui lauantaina Tanhuvaaran urheiluopistolla, kun siellä kisattiin GP Leppä -kilpailun ensimmäinen kilpailupäivä. ”Virkistävä ja tarpeellinen tapahtuma”, sanoivat osanottajat.

Tanhuvaaran urheiluopistolla on käynnissä vilkas ampumaurheiluviikonloppu. Perjantaina siellä järjestettiin ilmakiväärin ja -pistoolin viimeinen EM-näyttökilpailu, ja tänään alkoi Grand Prix of Leppa.fi -niminen kilpailu. Tuttavallisemmin GP Leppä -kisana tunnettu järjestetään nyt toisen kerran.

Tapahtuman isä on haminalainen Marko Leppä, joka on myös aktiivinen valmentaja.

GP Leppä on epävirallinen cup-muotoinen tapahtuma, jossa kilpaillaan ilmakiväärissä ja ilmapistoolissa. Kummassakin lajissa on vain yksi sarja. Musiikki soi erien aikana, ja yleisö kannustaa omiaan – välillä varsin äänekkäästikin. Lisäksi kuuluttaja kommentoi urheilijoiden suorituksia.

Ilmakiväärissä on mukana 35 urheiluampujaa, ja ilmapistoolissa kilpailee kolmetoista urheilijaa. Kaikkiaan tapahtumaan osallistuu 75 osanottajaa. Kilpailussa jaettavat palkintorahat määräytyvät kaikkien osanottajien mukaan, ja tänä vuonna ne ovat: ilmakiväärin ja ilmapistoolin voittajalle 600 euroa, kakkoselle 450 ja kolmoselle 300 euroa.

– GP Leppä on loistava juttu, ja on hienoa, että joku on ottanut asiakseen järjestää sen. Tällainen on erittäin hyvää harjoittelua kansainvälisiä kisoja varten, ja tällaisia kisoja tarvitaan, Olympiakomitean tarkkuuslajien lajiryhmävastaava Kimmo Yli-Jaskari sanoi.

– Tämä on myös suunnannäyttäjä. Kisojen ei aina tarvitse olla samanlaisia. Ne voivat myös haastaa urheilijoita oikein kunnolla, kuten nyt.

Poliisien Ampumaseuraa edustava Aleksi Pirttimäki on samoilla linjoilla Yli-Jaskarin kanssa.

– Tosi virkistävä ja erilainen kilpailu. Yksi vastaan yksi -kilpailu on ”raaempi” kuin tavallinen kilpailu, ja se luo aivan erilaisen jännitysmomentin. Tykkään tästä sapluunasta, hyvä idea, pistooliampuja sanoi.

Hän oli mukana myös viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetyssä GP Lepässä.

– Sykkeeni on täällä paljon korkeampi kuin normaalissa kilpailussa, jossa se on noin 80-100. Täällä se nousee noin 130:een.

Lepän mukaan Tanhuvaarassa ovat mukana lähes kaikki ne, ”joiden kuuluukin olla”. Muutama maajoukkuetason ampuja joutui jäämään pois eri syistä johtuen.

– Jäimme viiden osanottajan päähän isommista palkintorahoista. Tuolloin ne olisivat olleet 800, 600, 400 ja 200 euroa. Kun tapahtumaan osallistuu, se sataa kaikkien laariin. Osallistuminen hyödyttää koko lajiperhettä. Olemme positiivisessa kierteessä, sillä Tanhuvaara on tänä vuonna ostanut ilma-asetaululaitteiden ”valonaamat”, Leppä sanoo.

– Osanottajia on nyt kymmenen enemmän kuin viime vuonna. Eniten olen huolissani pistooliampujien määrästä. Täällä oli kuitenkin myös EM-näyttökilpailu. Mikä on lajin tulevaisuus, jos näyttökisaan osallistui vain yksi poika eikä yhtään tyttöä? Yritän pitää pistoolin GP Lepän ohjelmassa, sillä kannan huolta lajin tulevaisuudesta. Teen kaikkeni, jotta ilmapistooli ammutaan täällä myös ensi vuonna.

GP Lepän formaatti on lähes sama kuin viime vuonna. Urheilijat toivoivat vuosi sitten, että tuurilla olisi enemmän vaikutusta. Niinpä GP Lepässä arvotaan yksi urheilija mukaan sunnuntain neljännesfinaaleihin ja välieriin. Yksi kehitystoimenpide tullee ensi vuonna olemaan se, että kaikkien osanottajien kesken arvotaan ”jokin merkittävä palkinto”, kuten Leppä luonnehtii.

Viime vuoden tavoin Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU) testaa urheilijoita oikeassa kisatilanteessa, mitä Leppä ja muut valmentajat pitävät erittäin tärkeänä.

GP Lepässä tuomarina työskentelevä Markku Kumin (Loviisan Ampumaseura) nauttii muiden tavoin Tanhuvaaran kisatunnelmasta.

– Tämä oli tosi hyvä tapahtuma! Viime vuonna oli ehkä vähän enemmän show-meininkiä kuin nyt, mutta se varmaan tuntui siltä siksi, että se oli eka kerta. Jos jotain voisi vielä kehittää, on se, että tulostaululle voisi päivittää parien tulokset tasaisesti laukaisumäärän mukaan, jotta tilannetta voisi seurata entistä paremmin ja jännitys säilyisi. Nyt toisella voi olla viisi laukausta taululla ja toisella vain yksi, Kumin pohti.

GP Leppä.fi -kilpailun voittajat ovat selvillä huomenna sunnuntaina. Kaikki tulokset löytyvät täältä.