Joni Stenström ja Karri Turunen GP Lepän voittajiksi
17.1.2016 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

GP Lepän voittajat: Karri Turunen (vas.) ja Joni Stenström. Kuvat: Lassi Palo
Aleksi Leppä (vas.) ja Joni Stenström kohtasivat ilmakiväärin finaalissa.
Karri Turunen (vas.) ja Teemu Lahti ilmapistoolin finaalissa.
Finalistien sykkeet olivat melko korkealla hetki ennen viimeisiä laukauksia.

Joni Stenström ja Karri Turunen on palkittu GP Leppä -kilpailun voittajina sunnuntaina Tanhuvaaran urheiluopistolla. Stenström oli ilmakiväärin ja Turunen ilmapistoolin ykkönen.

Savonlinnan lähellä sijaitsevassa Tanhuvaaran urheiluopistossa järjestettiin viikonvaihteessa järjestyksessään toinen Grand Prix of Leppa.fi -niminen kilpailu. Ampumaurheiluväen keskuudessa tapahtumaa kutsutaan GP Lepäksi.

Se on cup-muotoinen epävirallinen tapahtuma, jossa kilpaillaan ilmakiväärissä ja ilmapistoolissa. Kummassakin lajissa on vain yksi sarja. Ilmakivääriin osallistui 35 urheiluampujaa, ja ilmapistoolissa oli mukana kolmetoista urheilijaa.

Onni suosi Raseborgs Skyttar -seuraa edustavaa Joni Stenströmiä, joka nousi sunnuntaiaamun finaalikarsinnan arvonnassa takaisin kisaan mukaan ja lopulta finaalin voittajaksi. Hän voitti Haminan Ampumaseuran Aleksi Lepän 0,2 pisteen turvin. Heidän tuloksensa kymmenen laukauksen kisassa olivat 100,7 ja 100,5.

– Kyllä jännitti, mutta finaaliammuntani oli hyvää. Palkintosekki tulee aina tarpeeseen, onnellinen voittaja viittasi 600 euron rahapalkintoonsa.

– Tämä on hyvä tapahtuma. Minun pelastukseni tuli arvalla, Stenström naurahti.

Rauman Seudun Urheiluampujien Anna-Maria Siivonen sijoittui kolmanneksi, ja Kankaanpään Ampumaurheilijoiden Jimi Lång oli neljäs. Heidän välierätuloksensa olivat 98,6 ja 95,5. Sijoitus ratkesi välierässä ammutun tuloksen perusteella. Siivonen hävisi välierän Lepälle (102,1) ja Lång Stenströmille (99,1). Lång nousi arvalla semifinaaleihin.

Viime vuonna ilmakiväärin voitti Cristian Friman (Esbo Skytteförening).

Nurmeksen Ampumaseuran Karri Turunen ja Lahden Ampumaseuran Teemu Lahti kohtasivat ilmapistoolin finaalissa, kuten myös vuosi sitten. Tuolloin Lahti oli parempi, mutta tänä vuonna voitto ratkesi viidenteen laukaukseen: Lahti ampui vain 2,8 pistettä ja Turunen meni menojaan.

– Vähän lipsahti, Lahti kuittasi hymyillen tuloksensa. Hieman lohtua toi viimeinen laukaus, joka tuotti tuloksen 10,8.

Turunen oli lopulta parempi selvin numeroin 99,1-87,7.

– Viime vuoden revanssimme sai ikävän käänteen Teemun lipsahduksen myötä. Olisi ollut kiva ampua loppuun asti tiukka kisa, Turunen sanoi.

– Ammuin finaalissa tapahtuman parhaan tulokseni. Itsevarmuus löytyi loppua kohden. GP Leppä on hyvä juttu, Turunen sanoi.

Hän mietti samaa asiaa kuin monet jo vuosi sitten. Joillekin finalisteille kertyi viikonlopun aikana 50 kilpailulaukausta, ja jokainen erä oli oma kilpailunsa, joten keskittyminenkin vaati veronsa kaksipäiväisen kilpailun aikana.

Ilmapistoolissa kolmanneksi sijoittui Kai Jahnsson, joka edustaa helsinkiläistä Poliisien Ampumaseuraa. Neljäs oli Sodankylän Ampujien Tiina Jänkälä, jota onni suosi semifinaaliarvonnassa. He tähtäsivät välierässä tulokset 96,5 ja 91,0. Jahnssonin kohdannut Turunen jatkoi finaaliin tuloksella 98,5 ja Jänkälän kanssa taistellut Lahti tuloksella 92,5.

GP Lepässä jaettiin myös palkintorahoja. Molemmat voittajat saivat 600 euroa. Kakkoseksi sijoittuneet saivat 450 euroa, ja pronssimitalisteille ojennettiin 300 euron palkintosekki.

Urheiluampujien sykkeitä mitattiin sunnuntaina. Ennen semifinaalin viimeistä laukausta ne vaihtelivat 48-80 prosentin välillä urheilijoiden maksimisykkeistä. Jahnssonilla oli alhaisin ja Lahdella korkein prosentti. Juuri ennen viimeistä laukausta finaaliampujien sykkeet olivat: Leppä 63%, Stenström 72%, Lahti 62% ja Turunen 64%.

Semifinaalien aikana Leppä huomasi, että urheiluampujien sykkeet olivat ajoittain matalia. Hän epäili, että urheilijat eivät enää kuule kuulutuksia, koska he ovat laittaneet ”eareja” jonona korviinsa. Ainakin Jahnsson kuuli tämän, koska häntä alkoi hymyilyttää.

– Lahden syke on 80 prosenttia hänen maksimistaan. Hän siis kuluttaa paljon bensaa, kuten Bemari-miehen kuuluukin, Leppä jatkoi tarinointiaan.

Grand Prix of Leppa.fi
16.-17.1. Tanhuvaaran urheiluopisto

Lopputulokset

Ilmakivääri: 1) Joni Stenström RS (finaali 100,7), 2) Aleksi Leppä HAS (finaali 100,5), 3) Anna-Maria Siivonen RSA (välierä 98,6), 4) Jimi Lång KaA (välierä 95,5).

Ilmapistooli: 1) Karri Turunen NAS (finaali 99,1), 2) Teemu Lahti LAS (finaali 87,7), 3) Kai Jahnsson PAS (välierä 96,5), 4) Tiina Jänkälä SodA (välierä 91,0).