EM-ampujilla mitaliton päivä
26.2.2016 klo 12:00

Hanna Pitkänen olli kahden sarjan ajan hyvin Euroopan parhaiden vauhdissa. Kuva Risto Aarrekivi
Juho Kurki on hyvässä kunnossa. Lauantaina hänellä on viimeinen mahdollisuus hankkia Suomelle paikka Rio de Janeiron ensi kesän olympiakisoihin. Kuva Risto Aarrekivi

Perjantaina suomalaiset ampujat eivät osuneeet mitaleihin ilma-aseiden EM-kilpailuissa.

Suomalaiset ampujat eivät pystyneet kasvattamaan mitalitiliään ilma-aseiden EM-kilpailuissa perjantaina Unkarin Györissä. Liikkuvan maalin ampujien harteille kasattiin suurimmat odotukset, mutta pitkä arvokisojen menestysputki ei saanut jatkoa perjantaina. Lauantaina on nuorilla vielä mahdollisuus kaunistaa Suomen yhden hopea- ja pronssimitalin tilastoa yhdessä kivääriampuja Juho Kurjen kanssa.

Naisten ilmakiväärissä Hanna Pitkänen sijoittui 34. sijalle tuloksella 412,3. Erinomainen onnistuminenkin oli lähellä. Se kompastui kahteen ensimmäiseen sarjaan, joihin hän osui 102 ja 101,2 pisteen tarkkuudella. Sitten tahti muuttui ja kaksi viimeistä olivat upeita; 103,9 ja 105,2. Se tarkkuus olisi riittänyt komeasti finaaliin.

Päävalmentaja Juha Hirvi oli tyytyväinen suojattinsa suoritukseen. Hän ei löytänyt siinä huomautettavaa – päinvastoin.

– Suoritukset olivat harjoitusten mukaisia. Jälkimmäisellä puolikkaalla hän taisi olla hivenen päättäväisempi liipaisuissaan ja ”Hopo” teki mainiot 103,9 ja 105,2 pisteen sarjat, Hirvi hehkutti.

– Pitkänen pystyy tekemään 104 pisteen hyviä yksittäisiä sarjoja, mutta ei vielä kisan jokaiseen sarjaan.

Liikkuvassa maalissa suomalaisilla oli mitaliton päivä. Miesten 60 laukauksen joukkuekisassa Suomi jätettiin viidenneksi. Ruotsi oli tasapisteissä, mutta useamman keskiosuman ansiosta naapuri sijoittui Venäjän voittamassa lajissa viidenneksi.

Henkilökohtaisessa kilpailussa Heikki Lähdekorpi teki taitotasoonsa nähden hyvän 570 pisteen tuloksen, mutta sijoittui vasta 12. tilalle.

Krister Holmerg harmitteli omaa suoritustaan. Hän ei tietenkään voinut olla 560 pisteen tulokseensa tyytyväinen. Hitaisiin juoksuihin hän sanoi olevansa kohtuullisen tyytyväinen, mutta vaikeampi osa, ns. nopat juoksut, ne eivät olleet rakennusmestarin hallinnassa.

Sami Heikkilä jäi 556 pisteeseen. Luodit välttivät kympin liian usein.

Lajivalmentaja Ville Häyrinen oli tyytyväinen vain Lähdekorven suoritukseen. Lauantaina on vielä mahdollisuudet menestyä, mutta venymistä tarvitaan, jos nuorten sarjoissa Elli Räsänen ja Mika Heikkilä yltäisivät aivan kärkitiloille.

Miesten ilmapistoolissa Kai Jahnsson oli tavoittelemassa olympiapaikkaa. Pintapelastaja jäi 567 pisteen tulokseen ja oli vasta 56:s.

Ilma-aseiden EM-kilpailut päättyvät lauantaina. Odotettua mitalisadetta suomalaiset eivät tule kisoista saamaan, mutta paljon korvaa se, jos Juho Kurki liipaisee lipun olympiakisoihin. Paikkoja on jaossa kolme ja siihen voi riittää sijoittuminen noin kymmenen parhaan joukkoon. Varmaa on, jos yltää palkintokorokkeelle. Eräiden maiden kahden paikan kiintiöt ovat jo täyttyneet. Uudet paikat menevät ”paikattomille” ampujille.