Suomen kiväärinuoret EYL:n kärjessä
23.4.2016 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen kiväärinuorilla oli mainio alku Euroopan 14–18-vuotiaiden ilmakiväärin sarjakilpailussa ESC Youth League.

Teksti: Matti Erkkilä

Suomi johtaa selvästi ensimmäisen päivän jälkeen, mutta sunnuntaina on vastassa Ruotsi, joka lauantaina teki mainioita joukkuetuloksia. Ilmapistoolissa Suomella ei kömmähdyksen johdosta ole Lohjan Kisakallion urheiluopistolla joukkuetta.

Euroopan maat on jaettu kolmeen lohkoon. Suomi ja lähinaapurit kuuluvat pohjoiseen lohkoon. Kaksi kunkin lohkon parasta pääsee Italiassa järjestettävään loppukilpailuun. Lohjalla kilpailevat Suomen lisäksi Latvia, Liettua, Norja, Puola, Ruotsi ja Viro.

Nuoret pitivät kovasti arvokisastaan. Kovaääniset puskivat radalle musiikkia, ja jos tähtäys ei ollut parhaillaan menossa, eräiden lanteet ja jalat rytmittivät somasti mieluisaa musaa.

Kilpailu poikkeaa tavanomaisesta. Joukkueessa on radalla kolme ampujaa ja varahenkilö, joka voi sarjojen välissä saada komennuksen aseen kahvaan. Esimerkiksi vara-ampuja Jenna Kuisma sai Ari Dufveliniltä kutsun kahteen sarjaan kolmesta. Trion muodosti 1-2 tyttöä ja 1-2 poikaa.

Urheiluopiston rata oli pystytetty päärakennuksen siivessä olevaan liikuntatilaan. Kyrkslätts Skytteförening vastaa tapahtuman järjestelyistä. Ratalaitteiston lainauksen ja laitteiston käytöstä vastaa Rauman Seudun Urheiluampujat. Muidenkin seurojen henkilöitä on talkoilemassa.

Cristian Friman, Jenna Kuisma, Sebastian Långström ja Marianne Palo muodostivat Suomen kiväärijoukkueen. He voittivat kaikki kolme otteluaan, ja Suomen johto on yhtä ottelua vähemmän ampuneelle Ruotsille vain 10 pistettä. Kilpailu päättyy sunnuntaina, ja silloin Ruotsi on kantona Suomen tavoittelemassa voitossa.

Kilpailun kulku on sellainen, että aluksi valitaan kolmen ampujan joukkue ja sen ykkös-, kakkos- ja kolmosampujansa. Kilpailu on 10 laukauksen mittainen. Parinsa voitosta saa kaksi ja tasapelistä yhden pisteen.

Suomalaiset hankkivat otteluidensa sijoituspisteitä seuraavasti: Palo 18 pistettä (3 ottelua), 12 Friman (2 ottelua) ja Långström (kaksi ottelua) ja 8 Kuisma (kaksi ottelua).

Joukkuekilpailunsa Suomi voitti seuraavasti: Suomi-Norja 14-10, Suomi-Puola 18-6 ja Suomi -Viro 18-6.

Sarjatilanne
llmakivääri: 1) Suomi 50 pistettä, 2) Ruotsi 40, 3) Norja 27, 4) Viro 15, 5) Puola 12.
Ilmapistooli: 1) Liettua 44, 2) Puola 37, 3) Ruotsi 26, 4) Norja 23, 5) Latvia 14.

Lisää tuloksia täältä.