Satu Mäkelä-Nummela ja 100 päivää Rioon
27.4.2016 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummela ja Helsingin olympialaisten (1952) alkuperäinen kannustuslippu. Kuvat: Lassi Palo
Olympialaiset näkyvät ja kuuluvat vahvasti Ylen kanavilla.
Yle Urheilun Jouko Vuolle haastattelemassa Satu Mäkelä-Nummelaa.

Trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela oli yksi niistä huippu-urheilijoista, jotka osallistuivat keskiviikkona järjestettyyn 100 päivää Rioon -tapahtumaan. Rio de Janeirossa järjestettävien olympialaisten avajaisiin on siis runsaat kolme kuukautta aikaa.

Olympiakomitea ja Yle järjestivät yhteistyössä 100 päivää Rioon -tapahtuman keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Paikalla oli useita olympia- ja paralympiajoukkueen urheilijoita sekä joukkueiden johtoa. Satu Mäkelä-Nummelan lisäksi paikalla olivat muun muassa yleisurheilijat Antti Ruuskanen ja Minna Nikkanen, painija Rami Hietaniemi sekä voimistelijat Oskari Kirmes ja Ekaterina Volkova.

Samassa yhteydessä Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö nimesi lisää urheilijoita Rion olympiajoukkueeseen. Yksi heistä oli trap-ampuja Vesa Törnroos, joka ampui Suomelle olympiapaikan viime vuoden toukokuussa. Mäkelä-Nummela nimettiin joukkueeseen ensimmäisten urheilijoiden joukossa jo lokakuussa.

Onko 100 päivää Rioon paljon vai vähän, Satu Mäkelä-Nummela?

– Pienenä tyttönä se oli erittäin paljon, mutta nyt päivät menevät paljon nopeammin, Mäkelä-Nummela naurahti.

Nämä ovat kolmannet olympialaisesi. Pekingissä (2008) voitit kultaa ja Lontoossa (2012) olit seitsemäs. Millaista on nyt lähteä kisoihin?

– Olympialaiset ovat isot kisat, jotka sytyttävät ja joihin haluan aina lähteä menestymään. Ne ovat aina uusi kokemus, mutta kokemusta pystyy ammentamaan edellisistä kisoista. Erot ovat pienet, ja kuka tahansa voi voittaa, Mäkelä-Nummela sanoi.

Mäkelä-Nummela osallistui runsas viikko sitten Riossa järjestettyyn maailmancupiin. Miten valmistautumisesi jatkuu tästä eteenpäin?

– Käyn pian Azerbaidzhanissa, ja sen jälkeen on kotimaan kisoja. Kesäkuussa ovat San Marinon ja Bakun maailmancupit, ja heinäkuussa ovat EM-kilpailut Italian Lonatossa.

Tunnetko jo vai milloin alat tuntea, että jännitys tiivistyy?

– En enää jännitä – tai ehkä se jännitys tulee kisapäivänä. Olympialaiset ovat tietysti tunnelmaltaan aivan oman luokan kilpailut. Se on aistittavissa. Meillä on siellä oma yhteisömme ja hyvä tiimi. Veskun (Vesa Törnroos) kanssa kävimme olympiapaikat yhdessä hankkimassa, ja nyt lähdemme kisoihin yhdessä, Mäkelä-Nummela hymyili.

Tapahtuman jälkeen alkoi Ylen 100 minuutin suora lähetys, jossa haastateltiin olympiaurheilijoita ja taustoitettiin Ylen kisaprojektia. Rion kisat näkyvät Ylen kanavilla kellon ympäri. Yle TV2 muuttuu tuolloin olympiakanavaksi, jossa urheilua on tarjolla ”24/7”. Kisalähetyksissä on mukana myös Yle Fem. Radiolähetykset tulevat Yle Puheelta ja Yle Vegalta. Yle Rio Areena -palvelu netissä ja applikaationa tarjoaa kisoista 3250 tuntia suoraa lähetystä.

Rion olympialaiset järjestetään 5.-21. elokuuta. Miesten trap ammutaan 7.-8. elokuuta ja naisten trap 7. elokuuta. Syyskuun paralympialaisissa Suomea edustaa kivääriampuja Minna Leinonen.

Suomen olympiajoukkueeseen on nyt nimetty 33 urheilijaa. Seuraava valintapäivä on 1. kesäkuuta.