Suomen kivääripojat viidensiä EM-joukkuekilpailussa, Cristian Friman ennätyksellään 12:s
16.6.2016 klo 12:00

Suomen viidenneksi sijoittunut kiväärijoukkue: Cristian Friman (vas.), Björn Friman ja Matias Kiuru. Kuvat: Lassi Palo
Cristian Friman teki ennätyksensä EM-kisoissa.
Konsta Kivi oli poikien vapaapistoolissa 18:s.
Niko Roos (vas.) ja Konsta Kivi Männikun EM-radalla.
Esa Savola, 15, oli ensimmäisissä kansainvälisissä arvokilpailuissaan.

Suomen kivääripojat sijoittuivat joukkuekilpailussa viidenneksi, kun nuorten EM-kilpailut jatkuivat torstaina Tallinnassa. Cristian Friman oli henkilökohtaisessa kilpailussa 12:s uudella ennätyksellään. Konsta Kivi oli poikien vapaapistoolissa parhaana suomalaisena 18:s.

Torstai oli nuorten 25/50m pistooli- ja kiväärilajien EM-kilpailujen kolmas kilpailupäivä Tallinnassa Männikun ampumaradalla. Mitalit jaettiin sateisessa säässä poikien 50m pistoolissa ja 50m pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa. Tyttöjen urheilupistoolissa ammuttiin ensimmäinen kilpailupäivä.

Poikien 50m pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa (60 ls) paras suomalainen oli 12:nneksi sijoittunut Cristian Friman. Hän teki ennätyksensä 617,1, jolla hän jäi 1,2 pistettä finaalirajasta. Frimanin sarjat olivat 103,7+101,9+101,7+103,2+103,3+103,3.

– Olen iloinen siitä, että tein ennätykseni EM-kisoissa, Esbo Skytteföreningenin nuorukainen hymyili.

– Parempana päivänä ja tuulta paremmin katsoneena pari turhaa ysiä olisi ehkä jäänyt pois ja olisin sitä kautta päässyt finaaliin. Minulla oli toisessa ja kolmannessa sarjassa ongelmia asentoni kanssa. Sain sen kuitenkin korjattua, ja ammunta lähti taas sujumaan hyvin. Tämä oli hyvää kokemusta ensi vuotta varten, jolloin ovat nuorten MM-kilpailut Saksassa.

Cristianin isoveli Björn Friman oli 16:s tuloksellaan 616,5 (103,4+100,9+100,9+103,5+105,1+102,7). Hän summasi kilpailunsa napakasti: kaksi huonoa, kolme kohtalaista ja yksi hyvä sarja.

– Kaksi huonoa sarjaa harmittaa. En tiedä mikä meni ”metsään”. Jos olisin ampunut yli 617 pistettä, olisin ollut tyytyväinen. No, eka arvokisani, joka olisi voinut mennä paremminkin mutta myös huonommin, hän sanoi.

Matias Kiuru (Poliisien Ampumaseura) teki tuloksen 612,7 (102,0+101,3+101,7+101,4+102,6+103,7), jolla heltisi 25. sija. Hän kutsui kilpailuaan ”aika latteaksi”.

– Minulle tuli sellaisia virheitä, joita voi harmitella. Hyviä kymppejä tuli alussa ja lopussa. Viimeinen sarjani oli jo lähellä 104 pistettä. Tämä on ensimmäinen arvokilpailuni, josta saan hyvää kokemusta ensi vuotta ajatellen, Kiuru viittasi nuorten MM-kisoihin.

EM-kultamitalin otti Unkarin Istvan Peni, joka voitti finaalin 2,9 pisteen erolla Puolan Filip Smoliin. Sveitsi voitti joukkuekultaa, ja Norja sijoittui toiseksi. Pronssimitalin sai Kroatia ennen Unkaria ja viidenneksi sijoittunutta Suomea. Suomi jäi kolmannesta sijasta 1,8 pistettä.

– Tulimme hakemaan mitalia, ja nyt jäimme siitä vajaat kaksi pistettä, Björn Friman harmitteli.

Poikien 50m pistoolissa oli mukana suomalaiskolmikko Konsta Kivi (Turun Seudun Ampujat), Esa Savola (Lappajärven Ampujat) ja Niko Roos (Rauman Seudun Urheiluampujat). Kivi teki heistä parhaan tuloksen jääden kaksi pistettä kisaennätyksestään. Hän paukutti 530 pistettä (92+88+85+89+89+87), kun finaaliraja oli 538.

– En vain saanut lähtemään paremmin. Oliko se sitten jännitystä vai yliyrittämistä, en tiedä. Odotukseni olivat korkeammalla, 18:nneksi sijoittunut Kivi sanaili kisan jälkeen.

Kivi sanoi lähteneensä ”metsästämään tulosta”, koska harjoituksissa oli mennyt sen verran hyvin.

– Odotin enemmän, sain vähemmän, hän tiivisti fiiliksensä samaan aikaan, kun taivaalta satoi vettä oikein kunnolla.

Roos ja Savola olivat arvokisojen ensikertalaisia. Roosin tulos oli 511 (84+87+86+83+89+82), jolla hän sijoittui 29:nneksi. Savola, vasta 15-vuotias urheiluampuja, tähtäsi 491 pistettä (79+76+90+74+88+84) ja oli kilpailun 32:s.

– Tulokseni olisi voinut olla parempikin, mutta nyt vain kävi näin. Jos jotain hyvää haluaa hakea, niin sarjani olivat tasaisia, Roos summasi päivänsä.

Savola puolestaan harmitteli muutamia ”typeriä virheitään”, jotka pudottivat pistemäärää rutkasti. Siksi tavoitteeksi asetettu 500 pisteen raja jäi nyt rikkomatta.

– Se olisi ollut kiva ampua täällä. Mutta oli joukossa 90 pisteenkin sarja, jota en ole kisoissa kovin monta kertaa ampunut! Nyt on eka arvokisa takana. Oli mukava nähdä millaista tällaisissa isoissa kisoissa on, Savola sanoi.

Euroopan mestaruuden voitti Saksan Simon Weiss. Venäjä voitti joukkuekilpailun 23 pisteen erolla Ukrainaan ja Saksaan. Suomi oli yhdeksäs.

Suomella on myös tyttöjen 25m pistoolissa täysi joukkue, jossa ovat Julia Palmgren (Mikkelin Ampujat), Emma Numminen (Kyrkslätt Skytteförening) ja Maija Pärri (Rauman Seudun Urheiluampujat).

Ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen Numminen on sijalla 38. Hänen tuloksensa oli 265. Palmgren on 40:ntenä tuloksellaan 264, ja Pärri lähtee toiseen kilpailupäivään 41. sijalta (251). Kilpailua johtaa Venäjän Margarita Lomova (290).

Suomalaiset pe 17.6.

25m pistooli: Julia Palmgren (Mikkelin Ampujat), Emma Numminen (Kyrkslätt Skytteförening), Maija Pärri (Rauman Seudun Ampujat)

Lyhyesti EM-kisoista

Tallinnan EM-kisoihin osallistuu 236 nuorta ampumaurheilijaa, jotka edustavat 30 maata. Kisoissa on kaikkiaan 383 suoritusta. Suomesta kisoihin osallistuu 16 ampujan joukkue, jossa on seitsemän kivääri- ja yhdeksän pistooliampujaa. Vain Virolla on suurempi joukkue kuin Suomella. Sen joukkueessa on 20 urheilijaa.

Kisat päättyvät lauantaina.

Nuorten EM-kilpailut (25/50m pistooli- ja kiväärilajit)
12.-19.6. Tallinna, Viro

Tuloksia to 16.6.

Poikien 50m pistooli 60 ls + finaali: 1) Simon Weiss Saksa 185,5
(543), 2) Artem Tshernusov Venäjä 183,8 (543), 3) Oleksandr Samostrol Ukraina 162,3 (538), 4) Zaven Igityan Armenia 147,5 (547), 5) Aleksandar Todorov Bulgaria 128,4 (544), 6) Aleksander Bassarjev Venäjä 108,6 (546), 7) Ante Kristo Kroatia 81,8 (545), 8) Leon Luka Celic Kroatia 63,3 (543), … 18) Konsta Kivi 530, … 29) Niko Roos 511, … 32) Esa Savola 491.
Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1625, 2) Ukraina 1612/18x, 3) Saksa 1612/16x, … 9) Suomi 1532.

Poikien 50m pienoiskivääri, makuu 60 ls: 1) Istvan Peni Unkari 209,0 (624,1), 2) Filip Smol Puola 206,1 (618,3), 3) Benjamin Karlsen Norja 184,5 (618,4), 4) Dragomir Iordache Romania 165,1 (624,9), 5) Ondrej Holko Slovakia 144,1 (621,0), 6) Ivan Petricevic Kroatia 122,2 (619,2), 7) Christoph Duerr Sveitsi 101,1 (621,1), 8) Henrik Larsen Norja 80,9 (621,4), … 12) Cristian Friman 617,1, … 16) Björn Friman 616,5, … 25) Matias Kiuru 612,7.
Joukkuekilpailu: 1) Sveitsi 1856,3, 2) Norja 1855,1, 3) Kroatia 1848,1, 4) Unkari 1846,9, 5) Suomi 1846,3.

Tyttöjen 25m pistooli, tilanne 1. kilpailupäivän jälkeen: 1) Margarita Lomova Venäjä 290, 2) Miroslava Mincheva Bulgaria 288/9x, 3) Silvie Ziskalova Tshekki 288/9x, … 38) Emma Numminen 265, … 40) Julia Palmgren 264, … 41) Maija Pärri 251.