Vesa Törnroos ja Vesa Pietarila haulikon SM-kisan kärjessä
16.7.2016 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Vesa Törnroos rikkoi 71/75 kiekkoa trapin SM-kisan avauspäivänä.

Vesa Törnroos johtaa trapin ja Vesa Pietarila skeetin SM-kilpailua ensimmäisen päivän 75 kiekon urakan jälkeen. Olympialaisiin valmistautuva Törnroos rikkoi trapissa 71 (23+25+23) kiekkoa Sibbo Skyttegillen radalla Sipoossa lauantaina 16. heinäkuuta. Pietarila ampui skeetissä 72 (23+25+24) kiekkoa.

”Olen ja en ole tyytyväinen. Periaatteessa ammunta oli aika hyvää, mutta molemmissa 23 kiekon sarjoissa on yksi niin turha pummi kuin olla voi. Jäi parannettavaa ja pystyn parempaan”, summasi trapin ensimmäisen päivän 33-vuotias heinolalainen Vesa Törnroos. Lahden Ampumaseuraa edustava Törnroos rikkoi 71 (23+25+23) kiekkoa.

Trapin peruskilpailussa kilpailijat voivat ampua kiekkoa tarvittaessa kahdella patruunalla eli laukauksella. Finaalissa eli kuuden parhaan ampujan semifinaalissa sekä kulta- ja pronssiottelussa ampujilla on käytössään vain yksi patruuna jokaiseen kiekkoon. Näin lajin luonne muuttuu erittäin paljon peruskilpailun ja finaalin välillä. Peruskilpailussa paljon tuplia ampuneen kilpailijan suoritus saattaa romahtaa finaalissa.

”Aika hyvin olen saanut kiekot ensimmäisellä laukauksella. Ensimmäisessä sarjassa taisin saada kaikki 23 osumaa ykkösellä. Toisessa sarjassa taisi mennä pari tuplaa ja tässä viimeisessä sarjassa kaksi kolme tuplaa. Ammuntani kulkee ykkösellä ihan hyvin”, Törnroos kertoi. ”Jos ammunta kulkee ykkösellä, se tuo huomattavasti parempaa fiilistä ja kasvattaa itseluottamusta. Yleensä ammun kiekot ykkösellä, kun ammun hyvin.”

Vesa Törnroos ampui viikko sitten EM-kilpailussa Italian Lonatossa 6.-8. heinäkuuta. Henkilökohtaisessa kilpailussa hän oli 21:s 117 kiekon tuloksella. Sekajoukkuekilpailussa hän pääsi yhdessä Satu Mäkelä-Nummelan kanssa uusimaan kuuden parhaan finaalipaikasta, mutta tuloksena oli 7:s sija 92/100 kiekon tuloksella. EM-kilpailussa ampuneille SM-kilpailu tuli varsin pikaisesti, mikä osittain näkyi maajoukkueampujien tuloksissa tänään.

”SM-kilpailu on aina SM-kilpailu. Totta kai SM-kilpailu sytyttää ja on siistiä päästä jätkien kanssa ampumaan. Tämä on lisäksi kauden ensimmäinen kilpailuni Suomessa. Minun mielestäni tämä sopii oikein hyvin kisakalenteriin. EM-kilpailu oli jokin aikaa sitten ja Rioon on vielä aikaa”, Törnroos sanoi. Hän kilpailee uransa ensimmäisen kerran olympialaisissa Rio de Janeirossa 7.-8. elokuuta. ”Sopivan kutkuttava fiilis. Ammunta alkaa olla aika hyvin kuosissa. Se on juuri loksahtamassa kohdalleen. Minulla on todella luottavainen ja oikein kutkuttava fiilis Riion suhteen.”

Vesa Törnroosin kotirata on Hollolan Hälvälä, jota ylläpitää Lahden Ampumaseura. Sen lisäksi trapparit harjoittelevat kotimaassa ollessaan paljon Orimattilan Seudun Urheiluampujien radalla Orimattilassa. ”Sipoon radat näyttävät oikein makeilta. En ole käynyt täällä moneen vuoteen. Viime käynnin jälkeen tänne on tullut penkka”, Törnroos kehuu.

Suomen Ampumaurheiluliitto tuottaa suoran nettilähetyksen huomisen päivän finaaleista omalle nettisivustolleen. Finaalien aikataulut ovat: klo 13.45 naisten skeet, klo 14.30 miesten skeet, klo 15.15 naisten trap ja klo 16 miesten trap. Suora lähetys kameroineen ja kameramiehineen on Törnroosille tuttu maailmancupeista, esimerkiksi viime vuonna Kyproksen Larnakasta, jossa hän ampui finaalissa neljänneksi ja otti olympiapaikan. ”Suora nettilähetys on mukava. Se on oikein hyvää harjoitusta Riioa ajatellen. Siellä on varmasti kaikenlaista ylimääräistä ammunnankin aikana, joten tämä on oikein tervetullut juttu.”

Vesa Törnroosia valmentaa Satu Pusila, joka ampui Atlantan 1996 olympialaisissa 11:nneksi kaksoistrapissa sekä Sydneyn olympialaissa 2000 13:nneksi trapissa ja 17:nneksi kaksoistrapissa. Pusila on kaksoistrapin vuosien 1990, 1991 ja 1994 MM-kultamitalisti ja trapin vuoden 1998 MM-kultamitalisti.

SM-trap ja –skeet, Sipoo, järjestäjä Sibbo Skyttegille, 16.-17.7.

Trap, miehet, 125 kiekon peruskilpailun 1. päivän 75 kiekkoa: 1) Vesa Törnroos LAS 71 (23, 25, 23), 2) Ari Simola KMY 70, 3) Vesa Järvinen Trap-73 68, 4) Janne Kirvesmäki KarMAS 67, 5) Matias Koivu OSU 67, 6) Timo Nissilä RMY 66, 7) Seppo Törnroos LAS 66, 8) Jukka Salmela P-HA 66, 9) Juho Hannonen OSU 66, 10) Ari Jokinen LAS 65, …15) Jukka Laakso OSU 63.

Skeet, miehet, 125 kiekon peruskilpailun 1. päivän 75 kiekkoa: 1) Vesa Pietarila L-HA 72 (23, 25, 24), 2) Jukka Turtiainen SMY 71, 3) Tommi Takanen LAS 71, 4) Lauri Leskinen SSG 70, 5) Lari Pesonen SSG 70, 6) Timo Laitinen SSG ja Simo Väätäinen SSG 70, 8) Tuomo Valkeapää SSG 70, 9) Miikka Peltonen HoSA ja Tommi Seppänen TSHA 70, 11) Krister Kärki SSG 69, …20) Oskari Kössi SSG 68, …25) Tomi Aspholm L-HA 67.