Katariina Laine varoittaa älypuhelimen liiallisesta käytöstä
22.8.2016 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kivääriampuja Katariina Laine on kirjoittanut älypuhelin- ja keskittymisaiheisen postauksen Urheilua ja elämää -blogiinsa. Hämeenlinnan Ampumaseuran maajoukkueampuja varoittaa älypuhelimen liialliseen käyttöön liittyvistä asioista otsikolla ”Älypuhelin tuhoaa keskittymiskykysi”.

– Aika dramaattinen otsikko, mutta niin se on, ainakin omalla kohdallani. Viime talvena aloin pohtia omaa keskittymiskykyäni enemmän – tai paremminkin kyvyttömyyttäni siihen. Huomasin, että kirjojen lukeminen ja asioiden muistaminen oli vaikeaa. En todellakaan elänyt läsnä siinä hetkessä. Pelästyin, sillä hyvä keskittymiskyky on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista lajissani. Mitä enemmän asiaa mietin, sitä paremmin tajusin, kuinka huonoon jamaan olin aivoni päästänyt.

Laine kirjoittaa, että ajatukset pyörivät hänen päässään ”ilman minkäänlaista päämäärää”.

– Tuntui lähes mahdottomalta keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, sillä turhia ajatuksia putkahteli täysin hallitsemattomasti niiden tärkeiden, keskittymistä vaativien ajatusten päälle. Mietin, miten en ollut huomannut sitä aikaisemmin. Havahduin vasta, kun tilanne päässäni oli jo lähes kaoottinen. Toisaalta hyvä, sillä suhtauduin asiaan sen jälkeen tarpeeksi vakavasti.

– Muisto siitä, kuinka nuorempana on pystynyt lukemaan, tekemään läksyjä ja leikkimään täysin omassa maailmassa, konkretisoi sen, kuinka huono tilanteeni oli. Aloin aktiivisesti miettiä, mikä oli muuttunut. Kaikkein vaikuttavammaksi syyksi päättelin älypuhelimen runsaan käytön, vaikka myös opiskelun päättymisellä oli varmasti oma pahentava vaikutuksensa asiaan.

Laine päätti tehdä asialle jotain ja vähentää puhelimen käyttöä reippaasti. Se ei ollut helppoa, mutta todellakin sen arvoista, hän kirjoittaa.

Lue täältä, mitä kaikkea sen jälkeen on tapahtunut ja mikä oli Laineen ”taktiikka”, jolla hän pääsi eroon liiallisesta puhelimen tuijottelusta ja paransi keskittymiskykyään.