Marko Talvitie pika-ammunnan mestaruuteen
9.9.2016 klo 12:00

Kuluneella viikolla järjestettiin 48. Sotilaiden ammunnan pohjoismaiset mestaruuskilpailut Norjan Elverumissa. Kilpailuihin osallistui Tanskasta, Norjasta, Suomesta ja Ruotsista noin 100 urheilijaa ja valmentajaa.

Suomalaisten parhaasta sijoittumisesta vastasi siviilissä Lehtimäen Ampujia edustava Marko Talvitie ampumalla pistoolin pika-ammunnan voittoon hienolla tuloksella 585. Suomalaisten menestystä täydensi kajaanilainen Jorma Jäntti, joka otti pronssia tuloksella 578. Joukkueena Suomi sijoittui pika-ammunnassa hopealle. Joukkueessa ampuivat Talvitien ja Jäntin lisäksi Petri Ylinen, Kai Jahnsson ja Antti Jokinen.

Sotilaspika-ammunta ammutaan ISSF:n sääntöjen mukaisella isopistoolilla olympiapistoolitauluun. Kilpailulaukauksia on 60, jotka ammutaan viiden laukauksen sarjoina siten, että ensimmäiset neljä sarjaa ammutaan kukin 10 sekunnissa, seuraavat neljä 8 sekunnissa ja viimeiset neljä 6 sekunnissa.

Pika-ammunnan lisäksi Suomi saavutti pistoolilajeissa henkilökohtaisen mitalin maastoammunnassa, kun Petri Ylinen taisteli itselleen hienosti hopeaa uusinnassa, johon osallistui neljä saman tuloksen peruskilpailussa ampunutta urheilijaa. Kolme kierrosta jouduttiin uusintaa ampumaan, kunnes Ruotsin Mathias Thompson vei voiton. Pronssille ylsi Norjan Pål Hembre. Joukkueena Suomi saavutti hopeaa.

Suomi voitti myös isopistoolin joukkuekilpailun tasatuloksella (63x – 58x) Ruotsia vastaan.

Kiväärilajeissa Suomen ainoan henkilökohtaisen mitalin saavutti Kotkan Ampumaseuraa edustava Juha Rutonen ampumalla kolmanneksi tiukassa maastoammuntakilpailussa. Rutonen nappasi pronssimitalin ehkä nykyajan maineikkaimman kiväärimaastoampujan, Hans-Kristian Wearin (NOR), nenän edestä rikkoen samalla yksitoista vuotta vanhan suomalaisten mitalittoman kauden maastoammunnan henkilökohtaisessa kilpailussa. Edellisen henkilökohtaisen maastoammuntamitalin oli voittanut Matti Viljakainen vuonna 2005. Tuolloin voittajana oli edellä mainittu norjalainen Wear. Maastoammunnan joukkuekilpailussa Suomi sijoittui neljänneksi.

Miesten kiväärijoukkue saavutti hopeaa niin vakiokiväärillä kuin kiväärin pika-ammunnassa.

Suomella oli naisjoukkue pienoiskiväärin asento- ja makuukilpailuissa sekä ilmakiväärikilpailussa. Joukkue sijoittui kaikissa lajeissa neljänneksi. Lisäksi Suomella oli edustus naisten pistoolilajeissa.

Suomen joukkueen kokoonpano

– Pistooli: Marko Talvitie, Jorma Jäntti, Petri Ylinen, Kai Jahnsson ja Antti Jokinen sekä Emma Numminen
– Kivääri: Juho Autio, Kari Pennanen, Juha Rutonen, Ville Nokipii ja Hannu Teitto sekä Eija Pulkki, Kirsti Markko ja Mari Weckman
– Joukkueen johto: Mikko Taussi.

Alikersantit Emma Numminen ja Mari Weckman suorittavat naisten vapaaehtoista asepalvelusta.

Pohjoismaiset mestaruuskilpailut oli hyvä valmistautumistapahtuma sotilaiden ampumavuoden päätavoitteeseen eli sotilaiden maailmanmestaruuskilpailuihin, jotka järjestetään 12.-20.11.2016 Qatarin Dohassa. MM-kilpailuihin Suomi asettaa joukkueet kivääriin, pistooliin, trappiin ja skeettiin. Suomi puolustaa kisoissa skeetin joukkuemaailmanmestaruutta, jonka se saavutti Koreassa viime vuonna järjestetyissä 5. Sotilaiden maailmankisoissa. Joukkueessa ampuivat tuolloin Tomi Aspholm, Miikka Peltonen ja Oskari Kössi. Sama kaarti nousee jälleen ringille Dohassa.