Minna Leinonen 18:s Rion paralympialaisissa: ”Asennon kanssa oli vaikeaa”
13.9.2016 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Minna Leinonen Rion paralympialaisissa. Kuvat: Paralympiakomitea
Minna Leinonen ja avustajansa Kaisa Rinta-Tassi.

Minna Leinonen on sijoittunut 18:nneksi Rion paralympialaisten R5-ilmakiväärikilpailussa. Hän teki tuloksen 630,9. ”En ole tulokseen ollenkaan tyytyväinen”, Leinonen sanoi.

Keski-Suomen Ampujia edustava Minna Leinonen kilpaili tiistaina Rio de Janeiron paralympialaisten R5-ilmakiväärikilpailussa. Siihen starttasi 34 kilpailijaa. Pohjoismailla oli hyvä edustus, sillä Ruotsilla ja Norjalla oli kaksi ja Suomella ja Tanskalla yksi kilpailija. Ennakkoon odotettiin tasaista ja jännittävää kilpailua, ja sellainen siitä tulikin.

Leinonen lähti kilpailuun taistelumielellä. Maanantaina pidettyjen virallisten harjoitusten jälkeen hän totesi, että ”finaalipaikka on kova, mutta realistinen tavoite”. Leinonen tähtäsi peruskilpailussa tuloksen 630,9, joka oikeutti 18. sijaan. Finaaliraja oli 634,1 pistettä.

Leinonen joutui korjaamaan asentoaan kilpailun aikana, ja se sekoitti rytmiä.

– Ennen kilpailun alkua jo tuntui, että asennon kanssa on vaikeaa. Se ei löytynytkään koko kilpailun aikana. Tuntui, että olisin ollut kiemurteleva käärme aseen takana. Asennon löytyminen on todella pienestä kiinni, Leinonen kertasi.

– En ole tulokseen ollenkaan tyytyväinen. Perusammuntani keskiarvo on 10,6. Jäin kauaksi siitä. Siitä olen helpottunut, että mikään ei tekemisessä jäänyt harmittamaan. Kaikkeni annoin, Jukka Salosen valmennettava summasi.

Peruskilpailun parhaan tuloksen ja samalla paralympiaennätyksen 637,1 tehnyt Ukrainan Vasil Kovaltshuk jäi 2,4 pistettä maailmanennätyksestä 639,5, joka on Serbian Dragan Risticin nimissä. Ristic on tähdännyt myös finaalin ME-tuloksen 213,0. Hän sijoittui nyt 12:nneksi.

Kovaltshuk, 43, jatkoi kovaa tahtiaan myös finaalissa, jossa hän tähtäsi uuden paraennätyksen 211,7 pistettä. Se riitti kultamitaliin 0,5 pisteen erolla Etelä-Korean Geunsoon Kimiin. Pronssia sai Yhdysvaltain McKenna Dahl.

Leinonen, 35, kilpaili nyt neljänsissä paralympialaisissaan. Hän on Ateenan paralympiakultamitalisti vuodelta 2004 ja lajin maailmanmestari kahden vuoden takaa. Pekingin olympialaisissa (2008) hän oli 11:s ja neljä vuotta sitten Lontoon olympialaisissa 14:s. Tällä kaudella hänen paras sijoituksensa maailmancupissa oli neljäs.

Tokion 2020 paralympialaisten suhteen Leinonen ei ole vielä tehnyt päätöstä.

– Rion jälkeen pidän välivuoden, sitten katson tilannetta uudelleen. Se on fifty-fifty, hän totesi.

Kerrottakoon sekin, että Rion kilpailun vanhin osanottaja oli syntynyt vuonna 1957 (Australian Bradley Mark) ja nuorin 1998 (Ruotsin Ellinor Axelsson Vaughn). Bradley oli 29:s ja Axelsson Vaughn 26:s.

Riossa ampumaurheilun päävalmentajana toimivan Pirjo Peltolan mukaan kisajärjestelyt Deodoron ampumaradalla ovat sujuneet paralympialaisten ajan hyvin.

– Kilpailu- ja harjoitusaikataulut ovat pitäneet ja kuljetukset toimineet. Ilmastointi 10 metrin radalla on tehokas, mutta yli 30 asteeseen kipuava ulkolämpötila pitää huolen siitä, että mukana on muutakin kuin tuskan hikeä, hän naurahti maanantaina.

XV paralympialaiset
7.-18.9. Rio de Janeiro, Brasilia

Tuloksia ti 13.9.

R5 10m ilmakivääri 60 ls + finaali: 1) Vasil Kovaltshuk Ukraina 211,7 (637,1), 2) Geunsoo Kim Etelä-Korea 211,2 (634,3), 3) McKenna Dahl Yhdysvallat 189,5 (635,4), 4) Tanguy de la Forest Ranska 167,5 (635,6), 5) Atef Al Dousari Kuwait 146,5 (634,1), 6) Doug Blessin Kanada 124,9 (634,7), 7) Gorazd Tirsek Slovenia 104,1 (635,1), 8) Philip Jönsson Ruotsi 83,0 (634,1), … 18) Minna Leinonen Suomi 630,9.

Kaikki tulokset löydät täältä.