Vuoden ampumaurheilijaksi ensimmäisen kerran joukkue: liikkuvan maalin MM-kultamitalistit palkittiin
29.10.2016 klo 22:46
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

 

Tomi-Pekka Heikkilä (vas.), Krister Holmberg ja Heikki Lähdekorpi ja Vuoden ampumaurheilija -pokaali. (Kuvat; Lassi Palo)
Tomi-Pekka Heikkilä (vas.), Krister Holmberg ja Heikki Lähdekorpi ja Vuoden ampumaurheilija -pokaali. (Kuvat; Lassi Palo)

Suomen Ampumaurheiluliitto on palkinnut kauden parhaitaan Kisakallion urheiluopistossa järjestetyssä Grande Finale -tilaisuudessa. Vuoden ampumaurheilijana palkittiin liikkuvassa maalissa kaksi MM-kultaa voittanut joukkue, johon kuuluivat Tomi-Pekka Heikkilä, Krister Holmberg ja Heikki Lähdekorpi.

Liikkuvan maalin kaksinkertainen MM-kultamitalijoukkue on valittu Ampumaurheiluliiton Vuoden ampumaurheilijaksi. Valinta on historiallinen, sillä joukkue valittiin nyt ensimmäisen kerran Ampumaurheiluliiton vuoden parhaaksi.

Liikkuvan maalin MM-kultamitalijoukkueessa ampuivat Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64), Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar) ja Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat). Kolmikko tähtäsi voitot heinäkuussa Saksan Suhlissa järjestettyjen kisojen 10m ilmakiväärin normaali- ja sekajuoksuissa. Suomen miesten joukkue juhli MM-voittoa edellisen kerran 1998. Holmberg oli mukana myös tässä mestaruudessa.

– Tosi upee juttu! Valinta vuoden parhaaksi tuntuu tosi hyvältä. Meillä oli MM-kisoissa mahtava, tasainen ja periksiantamaton joukkue, kolmikko kertoi gaalan juontajan Juha Matti Holopaisen haastattelussa.

Vuoden ampumaurheilijan palkinnon sai vuonna 1978 kolme urheilijaa, mutta he voittivat kukin lajinsa maailmanmestaruuden: Paavo Palokangas ilmapistoolissa, Seppo Mäkinen isopistoolissa ja Juha Rannikko villikarjussa.

Vuoden valmentaja Satu Pusila kuvattuna aiemmin tänä vuonna.
Vuoden valmentaja Satu Pusila kuvattuna aiemmin tänä vuonna.

Vuoden valmentajaksi valittu Satu Pusila, 54, on menestynyt haulikkoampuja, joka on nykyään aktiivinen valmentaja. Hänen suojattejaan ovat muun muassa trap-ampujat Vesa Törnroos ja Mopsi Veromaa. Törnroos edusti Suomea Rio de Janeiron olympialaisissa ja Veromaa paukutti keväällä ennätyksensä 74.

Nastolassa asuva Pusila saavutti urallaan useita MM-mitaleja. Näistä kirkkaimpia ovat kaksoistrapin kolme kultaa (1990, 1991 ja 1994) ja trapin kulta (1998). Vuonna 1998 hänet valittiin Suomen vuoden naisurheilijaksi. Hän edusti Suomea kaksissa olympialaisissa (Atlanta 1996 ja Sydney 2000). Paras sijoitus oli kaksoistrapin 11. sija Atlantassa. Pusila voitti viime kesänä trapin SM-kultamitalin.

Vuoden yllättäjä -palkinto meni Sibbo Skyttegilleä edustavalle Hanna Lempolalle, 36. Hän onnistui mainiosti heinäkuussa Etelä-Afrikassa järjestetyissä siluetin MM-kilpailuissa, kun hän ampui ilmapistoolissa hopeaa. Hän jäi finaalissa vain pisteen päähän voittajasta. Lempola piti suoritustaan ilmapistoolissa ”erittäin hyvänä”, sillä saavutti oman ennätyksensä.

– Nämä olivat ensimmäiset arvokisat, joissa minulla oli tavoitteita. Seuraava iso tavoitteeni on vuoden 2018 MM-kisoissa, Lempola sanoi lauantai-iltana.

Vuoden yllättäjä Hanna Lempola sai Corrotechin lahjoittaman Corrosafe-asekaapin.
Vuoden yllättäjä Hanna Lempola sai Corrotechin lahjoittaman Corrosafe-asekaapin.

Vuoden nuori ampuja -palkinto ojennettiin Rauman Seudun Urheiluampujien skeet-ampujalle Niina Aaltoselle, 20. Hän sijoittui toukokuussa Saksan Suhlissa järjestetyssä nuorten maailmancupissa toiseksi ja nappasi pronssia heinäkuun EM-kisoissa Italian Lonatossa. Aaltonen paransi Suhlin peruskilpailussa tyttöjen skeetin SE:tä neljällä kiekolla lukemiin 71.

Aaltonen otti komean pokaalin vastaan vasen polvi tiukassa siteessä. Polvessa on vanhoja vammoja, ja leikkaus odottaakin marraskuun 8. päivänä.

– Kauden saavutukseni tulivat pitkäjänteisellä työllä ja uskomalla itseensä. Minulla on hyvä maajoukkuevalmentaja Pentti Saari ja hyvä henkilökohtainen valmentaja Esa Heinonen. Tavoitteenani ovat seuraavat olympialaiset ja pärjääminen niissä.

Huippuampujien cup-kilpailun voittaja on Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64).

SAL:n nuorisovaliokunta palkitsi Vuoden kultahippuampujana Viivi Kempin (Kuusankosken Ampujat). Perusteluissa todettiin, että Kemppi, 13, on lahjakas kivääriampuja ja ”muita kannustava seuran tsemppari”. Hän myös menestyy koulussa erinomaisesti ja on ahkera ja tunnollinen harjoittelija.

– Viivistä pursuavat urheilullisuus ja menestymisen tarvittava tahto. Hän on nuorten keskuudessa esimerkki hyvällä käytöksellään ja sosiaalisilla taidoillaan, valitsijat perustelivat.

Menestystäkin on jo tullut: Savonlinnan Kultahippufinaalien 14HT-sarjan voitto (täydet 300 pistettä) sekä N16-sarjan SM-ilmakiväärin ja 50m SM-kiväärin neljännet sijat.

Niina Aaltonen on Vuoden nuori ampuja.
Niina Aaltonen on Vuoden nuori ampuja.

Kultahippuohjaajan palkinto ojennettiin Martti Salmiolle, joka toimii Kankaanpään Ampumaurheilijoissa. Valintaperusteluissa todettiin, että ”Salmio on tehnyt pitkän uran Kultahippuampujien parissa, joten hän jos kuka ansaitsee vuoden ohjaajapalkinnon”.

Vuoden kultahippuseura on Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura (IMAS). Sen nuoria urheiluampujia on osallistunut runsaasti valtakunnallisiin Kultahippufinaaleihin.

– IMAS on jo pitkään niittänyt mainetta hyvänä ampumaseurana ja jatkaa voittokulkua edelleen. Jäsenmäärät ovat kasvussa, ja nuorisotyöhön panostetaan koko ajan enemmän. Ratakapasiteettia on rohkeasti laajennettu ja uudistettu, eikä velkaakaan ole kaihdettu. Seura on mukana tarjoamassa omia ryhmiä koululaisille koulupäivän jälkeen, joten toiminta on laajentunut perinteisten harjoitusiltojen ulkopuolelle. Seurassa on hyvä henki, ja junioreilla on kivaa, perusteluissa mainittiin.

IMAS:n puheenjohtajana toimii Matti Nikula, joka palkittiin Vuoden kultahippuohjaajana vuonna 2014. IMAS järjesti vuosina 2014 ja 2015 ruutiaseiden Kultahippufinaalit kunnostetuilla radoillaan.

Vuoden kultahippupalkintojen saajat: Viivi Kemppi (vas.), Martti Salmio ja IMAS:n Matti Nikula ja Matti Leskelä.
Vuoden kultahippupalkintojen saajat: Viivi Kemppi (vas.), Martti Salmio ja IMAS:n Matti Nikula ja Matti Leskelä.

Lohjalla sijaitsevassa Kisakallion urheiluopistossa järjestetyssä Ampumaurheiluliiton lajiparlamenteissa, kauden päätösjuhlassa ja parhaiden palkitsemistilaisuudessa Grande Finalessa oli paikalla yhteensä pari sataa vierasta. Tilaisuuden juontajana toimi Juha-Matti Holopainen.

SUOMEN AMPUMAURHEILULIITON PALKINNOT 2016

Vuoden ampumaurheilija: liikkuvan maalin MM-kultamitalijoukkue Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64), Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar), Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat)
Vuoden valmentaja: Satu Pusila (mm. Vesa Törnroosin ja Mopsi Veromaan valmentaja)
Vuoden nuori ampuja: Niina Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat)
Vuoden yllättäjä: Hanna Lempola (Sibbo Skyttegille)
Huippuampujien cup-kilpailun voittaja: Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64)

Religrafit:
Rune Fagerström (kasa-ammunnan EM-menestys)
Jaakko Louhelainen (Vuoden taustavaikuttaja)
Seppo Heikkilä (Vuoden taustavaikuttaja)

Nuorisovaliokunnan palkittavat:
Vuoden Kultahippuampuja: Viivi Kemppi (Kuusankosken Ampujat)
Vuoden Kultahippuohjaaja: Martti Salmio (Kankaanpään Ampumaurheilijat)
Vuoden Kultahippuseura: Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura

STIPENDIT, MENESTYKSEN PERUSTEELLA (aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan): Niina Aaltonen (haulikko), Rune Fagerström (kasa-ammunta), Tomi-Pekka Heikkilä (liikkuva maali), Krister Holmberg (liikkuva maali), Hanna Lempola (siluetti), Timo Näätänen-Lihavainen (mustaruuti), Elli Räsänen (liikkuva maali), Marko Tanskanen (kasa-ammunta), Timo Särkiniemi (kasa-ammunta).

AMPUJIEN ANSIOMERKIT
Hopeinen: Niina Aaltonen (tyttöjen haulikko EM 3.)

ERIKOISMAININNAT KUNNIAKIRJAT

Haulikko:
Trap junioreiden EM 3. (Vili Kopra, Niko Kopra, Eemil Pirttisalo)
Skeet junioreiden EM 2. (Timi Vallioniemi, Aleksi Ahokas, Eetu Kallioinen)

Kivääri:
EM 3. 50m makuu tytöt (Emmi Hyrkäs, Marianne Palo, Henna Viljanen)
EYL 1. (European Youth League) 10m ilmakivääri (Marianne Palo, Jenna Kuisma, Sebastian Långström, Cristian Friman)

Practical:
EM 2. Open (Simo Partanen, Hannu Uronen, Visa Mahlamäki, Perttu Piiroinen)
EM 3. naiset (Kaisa Koski, Annu Vapanen, Janina Annala)

Mustaruuti:
MM 3. halikko (Timo Näätänen-Lihavainen, Sakari Viertola, Ari Salin)

Kasa-ammunta:
EM 2. Two gun (Jari Laulumaa, Jouko Turunen, Jussi Kahelin, Marko Tanskanen)

Lajijaostojen parhaat

HAULIKKO

Trap:
Yleinen: Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Juniori: Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys)
Nainen: Marika Salmi (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Veteraani: Matti Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)

Skeet:
Yleinen: Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille)
Juniori: Timi Vallioniemi (Ala-Hämeen Ampujat)
Nainen: Katja Poutanen (Hyvinkään Metsästysampujat)
Veteraani: Vesa Lamminmäki (Tampereen Seudun Haulikkoampujat)

Kaksoistrap:
Yleinen: Sami Ritsilä (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Juniori: Miki Ylönen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)

Sporting:
Yleinen: Tero Rantonen (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura)
Nainen: Saija Hautaoja (Satakunnan Ampujat)
Veteraani: Rune Sundqvist (Jakobstads Skytteförening)
Juniori: Juha Manninen (Raahen Ampujat)

KIVÄÄRI
Kiväärinainen: Pauliina Frilander-Soini (Pieksämäen Seudun Ampujat)
Kiväärimies: Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat)
Kiväärityttö: Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura)
Kivääripoika: Cristian Friman (Esbo Skytteförening)

PISTOOLI
Vuoden pistooliampuja: Marko Talvitie (Lehtimäen Ampujat)
Vuoden pistoolinuori: Joonas Kuusela (Sodankylän Ampujat)
Vuoden työn sankari: Ville Virtanen

LIIKKUVA MAALI
Vuoden paras: Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64)
Vuoden juniori: Mika Heikkilä (Kymppi 64)
Vuoden yllättäjä: Elli Räsänen (Kuopion Ampuma- ja Metsästysseura)

SILUETTI
Vuoden siluettiampuja: Hanna Lempola (Sibbo Skyttegille)

PRACTICAL
RD:n malja kehittyneimmälle ampujalle: Tero Heinonen (Heinolan Ampujat)
Jaoston malja aktiiviselle seuralle: Salon Seudun Ampujat
Practicalin kertaluontoiset palkinnot:
Paras kivääriampuja: Atte Vainionpää (Pohjanmaa Practical)
Paras haulikkoampuja: Jaakko Viitala (Nokian Seudun Ampujat)
Paras pistooliampuja: Kaisa Koski (Pohjanmaa Practical)
Paras 3-gun ampuja: Jarkko Laukia (Keuruun Seudun Ampujat)

MUSTARUUTI
Vuoden mustaruutiampuja: Helene Hautakangas (Oriveden Ampujat)

KASA-AMMUNTA
Vuoden kasa-ampuja: Timo Särkiniemi (Ylivieskan Kuula)
Vuoden nuori kasa-ampuja: Saaga Kahelin (Haapajärven Ampumaseura)
Pistelajien vuoden kasa-ampuja: Tapani Nousiainen (Karttulan Ampujat)

Kuvakooste gaalaillasta löytyy liiton Facebook-sivuilta.