Mopsi Veromaa upeasti trapin kolmas Delhin maailmancupissa
24.2.2017 klo 14:58

Mopsi Veromaa ja ensimmäinen maailmancupin mitali. (Kuvat: Pekka Maunula)

Mopsi Veromaa oli upeasti kolmas naisten trapissa, kun vuoden ensimmäinen ampumaurheilun maailmancup alkoi perjantaina Intian Delhissä. ”Uskomaton fiilis, minun ensimmäinen maailmancupin mitalini”, Veromaa sanoi.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden ensimmäisen maailmancupin kilpailupäivät ovat 24.2.-3.3. Intian Delhissä kilpaillaan kivääri-, pistooli- ja haulikkolajeissa. Cupiin osallistuu 452 urheiluampujaa, jotka edustavat 50 maata. Suomalaisia on mukana kaksitoista, joista yksi on kivääriampuja ja muut haulikkoampujia.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä ammuttiin finaalit kahdessa suomalaislajissa eli naisten trapissa ja ilmakiväärissä.

Sibbo Skyttegillen Mopsi Veromaa otti ensimmäisen maailmancupin mitalinsa, kun hän sijoittui trapissa kolmanneksi. Hän oli myös peruskilpailussa kolmanneksi paras tuloksellaan 68 (22+23+23). Finaaliraja oli 66. Sen ampui kuusi naista, joista yksi pääsi uusinnan jälkeen finaaliin. Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) oli mukana uusinnassa, mutta ei päässyt finaaliin ja sijoittui lopulta 11:nneksi.

Kisan voitti Australian Penny Smith, 22, jonka paras maailmancup-sijoitus ennen tätä oli viime vuoden San Marinon kymmenes sija. Marika Salmi (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) oli kisan 20:s. Hän rikkoi 61 kiekkoa (20+20+21).

Veromaa oli yhtä hymyä kisan jälkeen:

– No minä jo ihmettelinkin… Ei hitto, meinaa vetää sanattomaksi, hän nauroi.

Mutta sehän ei nyt puheliaalle Veromaalle käy:

Naisten trapin kolme parasta palkintojenjaossa.

– Siis ihan uskomaton fiilis, eka maailmancupin mitalini! Onneksi huono kenraali tällä kertaa antoi paljon enemmän. Vuoden alku on ollut aika upea muutenkin, ja tämä antaa taas niin paljon uskoa tekemiseen ja rakkautta tähän lajiin, hän kommentoi.

– Sarjani olivat aika tasaiset. Kahdessa sarjassa viimeisen kiekon ohilaukaus meinasi harmittaa, ja tovi luultiin, että se jäi ”kiekosta kiinni”. Minulla on ensi viikolla synttärit. Muuta lahjaa en nyt tarvitsekaan, tiistaina 36 vuotta täyttävä Veromaa sanoi.

Veromaa sijoittui viime vuonna Nikosian maailmancupissa neljänneksi. Hänen valmentajinaan toimivat Satu Pusila ja Kari Veromaa.

– Toivottavasti kausi jatkaa yhtä hulppeata kulkuaan loppuun asti.

EM-kilpailut ovat Azerbaidzhanin Bakussa heinä-elokuussa, ja MM-mitalit jaetaan syyskuussa Moskovassa.

Naisten 10m ilmakiväärissä Pauliina Frilander-Soini (Pieksämäen Seudun Ampujat) sijoittui 26:nneksi. Hän on sairastellut viime aikoina, mikä verotti parasta virettä. Frilander-Soinin tulos oli 410,8, kun finaaliraja oli 416,9. Kisan ykkönen oli Kiinan Shi Mengyao (synt. 1998), joka teki myös peruskilpailun parhaan tuloksen 418,6.

Finalistit esittelyssä.

Miesten trapissa ammuttiin ensimmäisen kilpailupäivän 75/125 kiekkoa. Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys) jatkaa kilpailua parhaana suomalaisena rikottuaan 70 kiekkoa (24+24+22). Hän on hienosti seitsemännellä sijalla. Espanjan Alberto Fernandez lähtee kärjessä toiseen kilpailupäivään tuloksellaan 75. Kaksi miestä on rikkonut 71 kiekkoa, ja Pirttisalon lisäksi neljän muunkin tulos on 70.

Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) on 14. sijalla tuloksellaan 68 (22+23+23) ja Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura) on sijalla 29 tuloksellaan 64 (20+22+22).

Miesten trapin finaali on lauantaina. Suomalaisia ei kilpaile Delhissä sunnuntaina.

Delhin maailmancupin viimeinen suomalaislaji on miesten skeet, jonka finaali ammutaan torstaina 2. maaliskuuta.

ISSF:n maailmancup (kivääri, pistooli, haulikko)
22.2.-4.3. Delhi, Intia

Tuloksia ja tilanteita pe 24.2.

Naisten 10m ilmakivääri 40 ls + finaali: 1) Shi Mengyao Kiina 252,1 (ME) (418,6), 2) Dong Lijie Kiina 248,9 (417,7), 3) Pooja Ghatkar Intia 228,8 (418,0), 4) Wu Mingyang Kiina 207,0 (417,6), 5) Najmeh Khedmati Iran 185,7 (417,1), 6) Jolyn Beer Saksa 164,9 (416,9), 7) Lin Ying-Shin Taiwan 143,2 (416,9), 8) Snjezana Pejcic Kroatia 121,8 (417,5), … 26) Pauliina Frilander-Soini 410,8.

Naisten trap 75 kiekkoa + finaali: 1) Penny Smith Australia 68+40 (ME), 2) Jessica Rossi Italia 66/uusinta 3 + 38, 3) Mopsi Veromaa Suomi 68+27, 4) Anastasia Davidova Kazakstan 68+23, 5) Wang Xiaojing Kiina 69+18, 6) Ren Hongyu Kiina 6910, 7) Laetisha Scanlan Australia 66/uusinta 2, 8) Kirsty Barry Iso-Britannia 66/uusinta 1, 9) Maria Lucia Palmitessa Italia 66/uusinta 0, 10) Ray Bassil Libanon 66/uusinta 0, 11) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 66/uusinta 0, … 20) Marika Salmi 61.

Miesten trap, 1. kilpailupäivän 75/125 kiekkoa, tilanne: 1) Alberto Fernandez Espanja 75, 2) Bradley Davis Iso-Britannia 71, 3) Owen Robinson Uusi-Seelanti 71, … 7) Eemil Pirttisalo Suomi 70, … 14) Jukka Laakso 68, … 29) Vesa Törnroos 64.

ISSF:n maailmancupin ohjelma 2017

Kivääri, pistooli ja haulikko: 22.2.-4.3. Delhi, Intia
Haulikko: 17.-27.3. Acapulco, Meksiko
Haulikko: 28.4.-8.5. Larnaka, Kypros
Kivääri ja pistooli: 17.-24.5. München, Saksa
Kivääri ja pistooli: 6.-14.6. Gabala, Azerbaidzhan
Kiväärin, pistoolin ja haulikon MC-finaali: 23.-30.10. Delhi, Intia