Nuorten mitalijuhlat ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailuissa Tampereella
1.4.2017 klo 19:04
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Marianne Palon komea tuuletus ilmakiväärin N20-sarjan voiton kunniaksi. (Kuvat: Lassi Palo)

Nuoret urheiluampujat olivat pääosassa ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailujen toisena kilpailupäivänä lauantaina Tampereella.

Ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut jatkuivat lauantaina Tampereella. Perjantaina alkaneisiin ja huomenna sunnuntaina päättyviin kisoihin osallistuu 635 urheiluampujaa. SM-mitalit jaetaan 10m ilmakiväärin, ilmakiväärin makuuasennon ja 3×20 ls sekä ilmapistoolin kilpailuissa.

SM-kisoissa on kaikkiaan 817 suoritusta ja edustettuna 94 seuraa. Mestaruuksia jaetaan kaikissa Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) sarjoissa eli 16-vuotiaista 75-vuotiaisiin.

Nuoret olivat pääosassa lauantaina, kun SM-mitaleista kilpailtiin poikien ja tyttöjen sarjoissa 16-vuotiaista 20-vuotiaisiin. Mestaruuksia jaettiin myös ilmakiväärin 3×20 ls eri sarjoissa.

Ilmakivääri M20

Ilmakiväärin M20-sarjan Suomen mestaruuden voitti Esbo Skytteföreningenin Cristian Friman, jolle SM-kultamitali oli kaikkiaan jo uran 28:s.

– Mestaruus tuli nyt vähän liian helpolla. Halusin kovempaa taistelua niin peruskilpailuun kuin finaaliinkiin, Friman sanoi mestaruuden ratkettua 2,9 pisteen erolla Sebastian Långströmiin (Kyrkslätt Skytteförening).

Cristian Friman ja ilmakiväärin M20-sarjan voitto.

Friman tähtäsi peruskilpailun parhaan tuloksen 617,4 ja Långström toiseksi parhaan (616,8). SM-pronssia voitti Nokian Seudun Ampujien Jere-Juhani Salo. Viime vuoden mestari, Poliisien Ampumaseuran Matias Kiuru oli nyt neljäs.

Friman voitti päivän päätteeksi myös M18-sarjan ilmapistoolin Suomen mestaruuden. Hänen voittotuloksensa oli 546.

Ilmakivääri N20

Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuran Marianne Palo oli peruskilpailun ykkönen tuloksellaan 409,0. Hän piti asemansa loppuun asti, vaikka tiukkaa teki. Hän nousi finaalissa kärkeen kolmanneksi viimeisen laukauksen jälkeen ohi johtopaikkaa pitkään pitäneen Laura Sipolan (Sodankylän Ampujat) ja voitti SM-kultaa. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Sipolaan tuli 0,7 pistettä.

– Kerrankin kävi näin – että nousin lopussa kärkeen, Palo huokaisi helpottuneena jännittävän kilpailun päätyttyä.

– Finaalin alku oli vähän hankala, mutta sain oman rytmin päälle yksittäislaukauksissa. Peruskilpailu olisi voinut olla parempi. Nyt siellä oli yksi kasikin.

Kuusankosken Ampujien Armi Häkkinen sijoittui kolmanneksi.

Ilmapistooli N20

Ilmapistoolin N20-sarjan kolme parasta: Sophia Arrakoski (vas.), Maija Pernu ja Marika Röyhkiö.

Kuopion Ampuma- ja Metsästysseuran Maija Pernu voitti uransa toisen SM-kultamitalin, kun hän oli N20-sarjan ilmapistoolin ykkönen. Hän siirtyi finaalissa johtoon kolmanneksi viimeisen laukauksen jälkeen ja piti pintansa sen jälkeen.

– Finaali lähti loppua kohti kulkemaan. Ammun normaalistikin kovalla sykkeellä, mutta nyt se oli erityisen kova, hän kertasi jännittävää finaalia, jonka hän voitti 4,4 pisteen turvin.

Pernu ampui peruskilpailussa uuden ennätyksensä 355, joka oli neljänneksi paras tulos. Peruskisan ykkönen, Isojoen Urheilijoiden Taru Teikari (366) sijoittui lopulta neljänneksi. Sophia Arrakoski (Raseborgs Skyttar) oli toinen ja Marika Röyhkiö (ESF) kolmas.

Ilmapistooli M20

Pieksämäen Seudun Ampujien Arttu Ihalainen voitti finaalissa hopealle sijoittuneen Niko Roosin (Rauman Seudun Urheiluampujat) 4,9 pisteellä. He olivat tasoissa vielä seitsemännen sarjan jälkeen, mutta sitten Ihalainen kasvatti piste-eroa.

– Päivä oli ihan hyvä. Peruskilpailu olisi voinut sujua paremmin (540). Kisan loppu meni jännittäväksi, mutta sain nyt toisen SM-kultamitalini, mestari myhäili.

Niko Roos (vas.), Arttu Ihalainen ja Esa Savola voittivat ilmapistoolin M20-sarjan mitalit.

SM-pronssi meni Lappajärven Ampujien Esa Savolalle. Roos ampui peruskilpailun parhaan tuloksen 558.

Muiden Suomen mestareiden kommentteja

10m ilmakivääri

M16: Markus Suortti, Haminan Ampumaseura 401,9: ”Pidin ennen kisoja viikon tauon flunssan takia, enkä ottanut edes asetta käteen. Ei siitä sen suurempaa haittaa näyttänyt olevan. Ammuntani oli teknisesti hyvää, ja päivä oli tosi hyvä. Sain lämmittelyssä hyvän fiiliksen, ja oli kiva kilpailla. Työ on tuottanut tulosta, sillä sain nyt ensimmäisen SM-kultamitalini. Mitali maistuu!”

M18: Riku Koskela, Kankaanpään Ampumaurheilijat 602,9: ”Tämä oli minun viides henkilökohtainen Suomen mestaruuteni. Voitin perjantaina makuuasennon kilpailun SE-tuloksella 635,9, mutta tänään ei kulkenut lainkaan. En tiedä miksi ei, en ole keksinyt vielä syytä siihen. Ennätykseni on 616,2, jolle tasolle uskoin pääseväni. Yllätyin, että voitin mestaruuden tällaisella tuloksella.”

N16: Viivi Kemppi, Myllykosken Ampujat 409,2: ”SM-kultamitali maistuu oikein hyvältä! Tämä on ensimmäinen SM-mitalini ja heti kultainen. Minua jännitti kilpailun aikana, mutta nyt on kaikki hyvin. Kausi on ollut hyvä, ja se on hyvän valmentajan (Jukka Jokinen) ja akatemiatoiminnan ansiota. Harjoittelen kaikkiaan noin 20 tuntia viikossa. Lupasin viedä karkkia kouluun, jos saan mitalin SM-kisoista!”

N18: Jenna Kuisma, Kyrkslätt Skytteförening 406,0: ”Olin viime vuonna kuudes tässä sarjassa. Mestaruus tuli nyt, vaikka tekeminen oli aika vaikeaa. En odottanut voittavani SM-kultaa tällaisella tuloksella. Ei ollut ihan paras aamu… Aina kuitenkin tuntuu hyvältä, kun voittaa!”

10m ilmapistooli

M16: Niklas Myllymäki, Nokian Seudun Ampujat 358: ”Voitin nyt ensimmäisen SM-mitalini, joka on kultainen. Kisa meni ihan hyvin, toki tulos olisi voinut olla parempikin. Olen tyytyväinen. Olen harrastanut ampumaurheilua neljän vuoden ajan. Miten tästä eteenpäin? Haluan päästä pidemmälle.”

N16: Iida Suominen, Vakka-Suomen Ampujat 337: ”Eka SM-mitalini eli hyvin meni, ja olen tyytyväinen. Minua kyllä jännitti kilpailun aikana. Olen harrastanut ampumaurheilua nyt kahden vuoden ajan.”

N18: Maija Pärri, Rauman Seudun Urheiluampujat 364: ”Olen tyytyväinen, koska sain nyt toisen Suomen mestaruuteni ja ammuin omalla tasollani. Jäin kolme pistettä ennätyksestäni. Tavoitteenani on saavuttaa uusi kymmenluku.”

10m ilmakivääri 3×20 ls

Miesten Suomen mestaruuden voitti Kankaanpään Ampumaurheilijoiden Juho Kurki tuloksellaan 595. Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä sijoittui toiseksi (594) ja Raseborgs Skyttar -seuran Joni Stenström kolmanneksi (593).

Naisten SM-kultamitali ojennettiin Simpeleen Hahlon Emmi Hyrkäkselle (596). Kiteen Ampujien Inka Havukainen sai hopeaa (595) ja Hämeenlinnan Ampumaseuran Katariina Laine pronssia (594).

Joukkuemestaruudet menivät Haminan Ampumaseuralle ja Kyrkslätt Skytteföreningenille.

Tampereen SM-kisojen suurin sarja on miesten ilmapistooli, jossa on 78 osallistujaa. Miesten ilmakiväärissä on 50 kilpailijaa. Naisten ilmakiväärissä kilpailee 63 urheiluampujaa ja ilmapistoolissa 47.

Järjestelyistä vastaavat Nokian Seudun Ampujat (NoSA), Pohjois-Hämeen Ampujat (P-HA) ja Kymppi-64.

10m ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut
31.3.-2.4. Tampere

SM-kisojen tulospalvelussa on ollut teknisiä ongelmia, joita kisajärjestäjät ja Ampumaurheiluliitto pahoittelevat. Tulokset löytyvät: http://www.veevee.info/smtampere/

Lisää kuvia: https://www.facebook.com/Ampumaurheiluliitto-151006777957/